Vzor staršev nujen tudi pri športu

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Ne samo DNK in naše naravne telesne predispozicije, starši imajo izredno veliko vlogo pri tem, v kakšnega otroka, rekreativca, športnika se bo razvili njihov malček. Strokovnjaki opozarjajo, da so naše rekreativne navade v veliki meri posledica vzora, ki so nam ga starši postavili že v otroških letih.

Nova študija ja na primer pokazala, kako tesno sta povezani telesna aktivnost mater in njihovih 4-letnikov. Povezava je bila zelo očitna. Ne samo pri samem gibanju, tudi pri posledični prekomerni telesni teži enih in drugih. Otroci aktivnih staršev so bolj nagnjeni k temu, da bodo tudi sami živeli aktivno življenje, pravi Bernard Fuemmeler iz Duke University, kjer so opravili raziskavo.

Kako aktivni smo v mladih letih vpliva na to, koliko motivacije imamo, ko se želimo (ali pa ne) s športom ukvarjati v svojih dvajsetih in kasneje. Odraslim je navade veliko težje spremeniti kot otrokom, razlagajo športni psihologi. Če ste bili kot otrok aktivni, bo vadba za vas nekaj običajnega, vsakdanjega in jo boste laže vključili tudi v bolj stresen in obveznosti poln vsakdan odraslega življenja.  Iz izkušenj se veliko gradi. Zelo pomembno obdobje je zato tudi najstništvo. Če boste iz otroštva športne navade obdržali tudi prek najbolj »zoprnih« let, se navadili redne rekreacije, biti del športne ekipe, jutro začeti s tekom ali pa redno obiskovati fitnes, bo ta vzorec z vami najverjetneje ostal tudi v odraslem življenju.

Začnimo čim prej

Začetki so najtežji. Če niste odrasli z rednim gibanjem, bo zato še toliko težje in bolj neprijetno začeti. Vse tako neznano, težko, nenavadno. Otroci se s tem lažje spoprimejo, saj imajo manj strahu, sploh pa nič ne more biti tako težko, če sta poleg starša. Pozitiven vzor obeh se še kako obrestuje. Če starši štiri ure na dan sedijo pred televizijo, se bo tega navadil tudi otrok. In prav tako se bo navadil česa bolj zdravega.

Ena glavnih tehnik učenja in odraščanje je posnemanje, zato naj vas posnemajo v čem dobrem, kar jim bo prineslo zdrave navade. Pomembno je samo, da začnemo čim prej. Starejši kot bo otrok, težje bo spremeniti njegove navade. Že z malčki lahko izvajamo marsikaj: gremo na igrišče, se podimo za žogo, kolesarimo, hodimo, tečemo, rolamo, plavamo, si postavljamo različne izzive … Zanje je aktivnost igra, veselje in zabava, zato bodo gibanje veliko hitreje vzljubili, kot če se bodo z njim srečali leta ali desetletja kasneje, ko bo to način mučnega hujšanja ali pa kakšne drugačne »prisile«. Navadimo jih torej, da ima telesna vadba pozitiven prizvok.

Koristi je ogromno

Naj torej zberemo nekaj razlogov, zakaj je dobro, da se otroci čim prej začnejo rekreirati. Prvič, aktivni otroci bodo bolj verjetno tudi aktivni odrasli. Nadalje, šport pomaga ohranjati zdravo telesno težo, pretežkih otrok pa je, kot vemo, več kot kadarkoli doslej, skratka preveč. Prav tako redna telesna vadba pomaga graditi in ohranjati močne, zdrave mišice, kosti in sklepe, čemur bodo v starejših letih lahko še kako hvaležni. Izboljša se kvaliteta spanca, manjša je možnost za razvoj kroničnih bolezni. Potrebujte še več razlogov? Telesna vadba pomaga k boljši samopodobi, samospoštovanju in je na drugi strani odličen boj proti tesnobnosti in depresiji. Če je otrok vključen v ekipne športe, pa se bo hitreje priučil tudi skupinskega dela, odgovornosti, odnosov in komunikacije. Naj bo torej življenje, v katerega vzgojimo otroka, aktivno življenje. In naj tako ostane vse do starosti, ko bodo z nami tekli vnučki. 

Več iz te teme:

Komentarji: