Za Tanjo Žakelj najboljša dirka sezone

Fotografija: Difficult section on the clearance, with full of roots and rocks; photo by Grega Stopar
Odpri galerijo
Difficult section on the clearance, with full of roots and rocks; photo by Grega Stopar

Najboljša slovenska tekmovalka v olimpijskem krosu še naprej dosega uvrstitve za prvo deseterico svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu. Z 11. mestom v švicarskem gorskem centru Lenzerheide je lepo dopolnila sinočnji uspeh ekipe Unior Tools Team v spustu.

12., 17. in 11. mestu v svetovnem pokalu v olimpijskem krosu je Ledinčanka Tanja Žakelj dodala še eno 11. mesto. Deseterica se je tako znova izmuznila, pa čeprav je Tanja dirkala najbolje letos – zato tudi razmeroma majhen zaostanek, tekmovalke so bile danes res skupaj. Če bi izpeljali vseh načrtovanih 7 krogov bi se morda razlike sicer povečale, a organizatorji in sodniki so po začetku dirke sprejeli odločitev, da bo dirka dolga le šest krogov. Po močnem nočnem deževju je bila namreč veliko počasnejša in veliko bolj drseča, vprašanje je le zakaj niso te (pričakovane) odločitve sprejeli že pred štartov. A Tanja je vedno prva, ki pravi da so pogoji enaki za vse, in zato se na to ne ozira.

ni podpisa
ni podpisa


»Sem tam kjer sem, in imam tudi lepe uvrstitve. Danes je bila znova prava dirka, dobro sem štarta in bila zraven. Tudi zaostanki so majhni. To mi mora biti motivacija, hkrati pa sem si mislila, da sem si danes zaslužila malce boljši rezultat. Seveda si želim deseterico. Mogoče sem imela v Andori malce sreče z 11. mestom, danes pa je bilo to mesto zasluženo in si nimam kaj očitati. Dala sem vse od sebe,« je po dirki povedala Tanja, tik preden se je močno ulilo in otežilo dirko moškim.
Teden v Švici je bil vroč in suh, proge so bile do včeraj povsem suhe. Že včeraj zvečer pa je močno deževalo in proga je postala zahtevnejša, a ne toliko da bi bilo treba izbrati plašče z več profila ali se poslužiti še kakšnega drugega trika. Tanja je imela trenutke slabosti, a ti niso vplivali na razplet: »Štart je bil dober, vmes pa sem zopet malo popustila. To so trenutki, na katere moram biti bolj pozorna na treningih, da še tam poskušam biti zraven. Še to sestavim in bom uvrščena še višje. Zelo veliko sem naredila na vzdržljivosti, na koncu nikoli ne popustim, prej pridobim kakšno mesto. Hkrati so pa ravno tiste tekmovalke, ki so me sredi dirke napadle, proti koncu popustile.«


Najslabši je bil drugi krog izmed šestih krogov, nato pa je izboljševala čase krogov in tudi svojo uvrstitev. Na koncu se je v cilj pripeljala kot enajsta, bolj kot razlika do desetega mesta pa preseneča razmeroma majhen zaostanek do odra za zmagovalce. Tako močne konkurence pa se seveda veselijo vsi, saj je to odlično za razvoj športa in discipline. Presenetljiva zmagovalka dirke je Britanka Annie Last.
Do konca svetovnega pokala sta samo še dirki v Kanadi in Italiji, prihodnji teden pa je rezerviran za državna prvenstva. Slovensko v olimpijskem krosu bo na Črnem vrhu nad Idrijo, torej na Tanjinem domačem terenu, prvenstvo v spustu pa bo v Cerknem. Tanja si seveda obeta veliko domačih navijačev: »Navijače sem danes kar malo pogrešala. Res pa so dobro navijali za vse, ne samo za Švicarke. Vesela sem, da so ostali tudi Calcitovci in navijali zame, zagotovo pa bo več navijačev na državnem prvenstvu. Tako bom imela motivacijo za dirko, pa čeprav neke večje konkurence nimam.«

Grega Stopar

Foto: Klemen Humar

 

Več iz te teme:

Komentarji: