Žareča kolesa za večjo varnost

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Mnogi kolesarji, predvsem tisti z bujno domišljijo, so pogosto sanjali o kolesu s svetlečimi obročniki. Po zaslugi izumiteja Kenta Frankovicha, ki je soustanovil znamko Revolights, je znanstvenofantastična želja postala resničnost.

S pomočjo LED tehnologije so opremili oba obročnika – sprednjega z ledicami bele, zadnjega pa z rdečimi. Med vrtenjem obročnikov nastane prekrasen svetlobni efekt, pravzaprav se kolo spremeni v dva žareča kroga, ki sta vidna z vseh zornih kotov.

Ledice so nameščene po celotnem obodu obročnika, ki se aktivirajo ob premikanju. Pravzaprav uporabljajo poseben mehanizem, ki določa, kdaj se luči vklopijo in izklopijo. Poleg tega pa se spreminja tudi njihova intenzivnost, ki je odvisna od hitrosti vožnje. Soustanovitelj znamke Revolights Adam Pettler pravi, da je ideja nastala povsem po naključju. Porodila se je, ko sta skupaj s Frankovichem iskala rešitev za čimbolj učinkovite sprednje luči. »Šele ko sva izdelala prvi prototip sva ugotovila, da tovrstna razsvetljava močno poveča kolesarjevo vidljivost v temi. Potem sva v trenutku naredila še rdečo različico za zadnji obročnik.«

Tovrstna razsvetljava močno presega estetski vidik kolesa, saj ima velikanski vpliv na varnost. Kolesarji so namreč v  temi in slabi vidljivosti med najbolj ranljivimi udeleženci prometa. Bolj ko so osvetljeni, bolj so na varnem. 

Pri Revolightu so sredstva za realizacijo tega projekta dobili preko Kickstarterja, nabrali pa so petkratno vsoto prvotno načrtovanih sredstev. Sedaj že načrtujejo nove različice razsvetljave za kolesa, v kratkem bodo ponudili obročnike z že vgrajenimi ledicami, pomislili pa so tudi na vse tiste kolesarje, ki jih želijo namestiti na svoje dosedanje obročnike.

Več iz te teme:

Komentarji: