Zdravilo, ki je lahko tudi doping

Vsakdo, ki uživa zdravila mora poznati njihove ključne značilnosti, da lahko dosežejo svoj terapevtski učinek in da hkrati kar najbolj omili njihove sopojave.
Fotografija: Dolgotrajni vpliv nenormalnega sproščanja kortizola povzroča spremenjeno delovanje nevronov, kar lahko vpliva tudi na razvoj bolezenskih oblik vedenja ter celo psihopatološke vzorce vedenja. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Dolgotrajni vpliv nenormalnega sproščanja kortizola povzroča spremenjeno delovanje nevronov, kar lahko vpliva tudi na razvoj bolezenskih oblik vedenja ter celo psihopatološke vzorce vedenja. FOTO: Blaž Samec/Delo

Rekreativni športnik, ki ima zaradi različnih bolezenskih težav predpisane kortikosteroide, se nemalokrat sprašuje, kako njihovo uživanje vpliva na njegovo športno dejavnost in zdravje. Na kaj mora biti pozoren in kateri so drugi dejavniki, ki vplivajo na učinek teh zdravil? 
image_alt
Rekreativni športnik, zdravje in poškodbe

Kortikosteroidi so zelo zanimiva terapevtska skupina zdravil. Na eni strani delujejo kot čudežne molekule, s katerimi tudi rešujemo življenja, na drugi strani pa njihova nepremišljena uporaba vodi v hude zdravstvene težave.

Zato mora vsakdo, ki uživa ta zdravila, poznati njihove ključne značilnosti, da lahko res dosežejo svoj terapevtski učinek in da hkrati kar najbolj omili njihove sopojave.
 

Kortikosteroidi so steroidi


Skupina učinkovin, ki jih opisujemo z imenom steroidi, je dokaj heterogena, vanjo spadajo snovi, ki pospešujejo gradnjo določenih struktur v telesu, kot tudi nekatere, ki lahko pri pretirani uporabi posameznika dobesedno »raztopijo«. Uničujejo mišice in druga funkcionalna tkiva, kot so kosti in imunski sistem.
image_alt
Jedrski napad na trebušno maščobo

Kortikosteroidi so lahko naravni ali sintetični, proizvedeni kot zdravila. Med naravne steroide, ki naravno nastajajo v telesu, spadajo vsem znani hormoni: testosteron, estrogeni, progesteron in kortizol. V telesu delujejo po klasičnem principu endokrinih hormonov. To pomeni, da nastajajo v določenem organu in se potem pod določenimi pogoji sproščajo v kri ter z vezavo na različne receptorje regulirajo številne funkcije telesa.

Testosteron je tipičen predstavnik skupine anabolnih steroidov, ki po vezavi na specifične receptorje usmerjajo gradnjo mišične in kostne mase, vplivajo na porazdelitev maščevja v telesu in izboljšujejo tudi krvno sliko. Njihovi sintetični analogi se uporabljajo v medicini za zdravljenje različnih bolezenskih stanj, predvsem pomanjkanja testosterona. Na prostem trgu pa obstaja temačna ulica trgovanja in uporabe sintetičnih anabolnih steroidov. Mnogi, ki so zašli v to ulico, so nekritično jemanje teh substanc plačali s hudimi zdravstvenimi težavami in celo smrtjo.

Značilen predstavnik skupine kortikosteroidov je kortizol. Njegov osnovni fiziološki namen je, da pomaga organizmu preživeti različne stresne okoliščine tako, da gasi požare. Zato bi lahko rekli, da je tudi »glavni« stresni hormon. Pri pretiranem vnetju zmanjšuje imunski in vnetni odziv, pri stradanju oskrbi organizem z energijskimi substrati. Ker je njegova naloga zlasti gašenje požara, je pod neposredno kontrolo regulacije živčnega sistema, z možgani in hipofizo na čelu. Ta nadzorni sistem določa njegovo sproščanje iz nadledvične žleze. Kortizol ima zelo močan in kompleksen vpliv na presnovo.
 

Kortikosteroidi so zdravila


V terapevtske namene se kortikosteroidi uporabljajo predvsem kot zdravila, ki aktivirajo presnovne poti za zaviranje vnetja in zmanjšanje imunskega odziva. Strokovno to opišemo kot protivnetno in imunosupresivno delovanje.

Naj naštejem nekaj primerov:
– kortikosteroidne kreme za zdravljenje različnih, predvsem preobčutljivostnih/alergičnih vnetij kože,
– tablete kot eno izmed zdravil za zdravljenje avtoimunskih obolenj ali sistemskih preobčutljivostnih/alergičnih reakcij,
– inhalacijski kortikosteroidi za zdravljenje astme,
– injekcije kortikosteroidov v žilo pri hujših oblikah alergij in tudi kot podporna terapija pri različnih šokovnih stanjih,
– injekcije kortikosteroidov v sklepe ali določene točke pri zdravljenju artritisa in različnih poškodbah.
FOTO: Carinska Uprava RS
FOTO: Carinska Uprava RS

Že ta kratki, orientacijski pregled prikaže njihov široki terapevtski spekter, hkrati pa ponuja izhodišče za razumevanje, da se poraba teh zdravil močno vpleta v delovanje telesa. Kot že omenjeno, se ta vrsta zdravil velikokrat uporablja za »gašenje požara« pri določenih bolezenskih stanjih, na primer pretiranem vnetju ali imunski odzivnosti, neredko je posledica njihove uporabe izčrpanje telesnih rezerv, kot so mišice in kosti. Zato mora biti njihovo predpisovanje izjemno premišljeno in vedno pod nadzorom zdravnika, ki dobro pozna tudi sopojave uporabe teh zdravil.
 

Sopojavi uporabe


Glede na to, da se kortikosteroidi močno vpletajo v presnovne procese, so tudi sopojavi odvisni od njihove uporabe: dolžine zdravljenja, odmerkov zdravil in poti vnosa v ali na človeško telo.
image_alt
Pred zahtevno jesenjo ali kakšna je zdrava vadba

Pogosti sopojavi kratkotrajne uporabe so povečanje apetita, pridobivanje telesne mase, predvsem zaradi zadrževanja tekočine, nespečnost in spremembe vedenja, posamezniki postanejo bolj razdražljivi in pretirano zaskrbljeni.
Pri dolgotrajni uporabi se zmanjšuje mišična in kostna masa, kar vodi v sarkopenijo in osteoporozo, kopiči se trebušno maščevje, lahko se razvije tudi povišan krvni tlak. Pri lokalni uporabi na koži se ta stanjša in postane bolj dovzetna za poškodbe, pri nekritični uporabi pri poškodbah mehkih tkiv, kot so mišice in tetive, pa lahko ta tkiva še dodatno oslabijo.
Tisti, ki morajo zaradi bolezenskih težav redno ali občasno uživati kortikosteroide, lahko sopojave teh zdravil precej ublažijo z individualno prilagojeno prehrano in telesno vadbo!
 

Lahko so tudi doping


Naj omenim še nekritično uporabo pri vztrajnostnih športih. Ker so kortikosteroidi fiziološko v telesu namenjeni predvsem preživetju stresa, med njihove učinke spada tudi prehodna stabilizacija delovanja živčnih celic. Tudi to omogoča organizmu, da laže preživi grozečo nevarnost. Zato je akuten vpliv kortikosteroidov na vedenje tudi takšen, da je posameznik bolj zbran in celo kognitivno bolj zmogljiv, kar je za vrhunske dosežke nedvomno ugodno. Ta ugodni prehodni učinek pa se lahko dokaj hitro pri zlorabi teh zdravil izrodi. Dolgotrajni vpliv nenormalnega sproščanja kortizola povzroča spremenjeno delovanje nevronov, kar lahko vpliva tudi na razvoj bolezenskih oblik vedenja ter celo psihopatološke vzorce vedenja.

Komentarji: