Zgodba z nasmehom: Tri priložnosti za voznico v formuli 1

Objavljeno
06. marec 2015 10.03
Posodobljeno
15. oktober 2015 01.10
Uredništvo
Uredništvo
Kot poroča STA, bo Susie Wolff, ena redkih žensk s pomembnimi vlogami v povsem moškem svetu formule 1, v prihajajoči sezoni elitnega avtomobilskega športa dobila vsaj tri priložnosti za nastop. Testna voznica Williamsa bo namreč nastopila na treh uradnih treningih pred dirkami, opravila pa bo še več testiranj, je danes potrdila britanska ekipa.

Wolffova ima z Williamsom že bogate razvojne izkušnje, saj je dve leti sodelovala z ekipo kot voznica, zadolžena za razvoj. Zdaj ima status uradne testne voznice, že v pripravljalnem obdobju pa je prevozila 86 krogov. Williams je sporočil, da bo v sezoni 2015 vozila na treningih pred dirkami v Španiji, Avstriji in domači Veliki Britaniji.

Škotinja, ki je poročena z direktorjem ekipe Mercedes Totom Wolffom, je lani postala prva ženska v 22 letih, ki je nastopila na enem od uradnih dejanj formule 1; v Silverstonu je sodelovala na treningih, priložnost pa nato dobila še v Nemčiji.

"Želimo nadaljevati niz uspehov iz sezone 2014. Zelo trdo sem delala in sem v doslej daleč najboljši formi. Zato z veseljem pričakujem nove izzive," je dejala dirkačica, za katero so pri 32 letih tudi že številni nastopi v britanski formuli 3, formuli Renault in v nemškem avtomobilskem prvenstvu DTM.

Pri Williamsu tudi sicer skrbijo za dvigovanje povprečja ženskih kvot v formuli 1. Vodja ekipe je namreč Claire Williams, hči ustanovitelja ekipe Franka Williamsa, na seznamu zaposlenih pa imajo tudi mlado testno voznico Alex Lynn.

Najuspešnejša voznica formule 1 doslej je še vedno Italijanka Lella Lomnbardi, ki je leta 1975 na dirki za veliko nagrado Španije osvojila šesto mesto.