Zimske norosti: Kajtanje na snegu

Fotografija: Kajtar na Bloški planoti. 30.12.2014
Odpri galerijo
Kajtar na Bloški planoti. 30.12.2014

Zopet razmišljamo o čem novem, kar se da preizkusiti na snegu. Smučanje in deskanje smo že osvojili, si pogledali, kako se zabavati na airboardu, danes pa se oziramo še k enem relativno novem športu – kajtanju na snegu. To je nadvse podobno kajtanju na vodi ali kopnem, le da bomo za drsenje uporabili desko ali smuči. 

Slovenci najraje kajtajo na Blokah, v Lescah in Postojni, tudi pri nas ta šport namreč postaja čedalje bolj popularen. To pa ne pomeni, da ne obstajajo tečaji, kje se boste pod strokovnim vodstvom priučili, kako na belih strminah obvladati tudi veter. Eni bližnjih hitrih tečajev vsak dan potekajo v Thalgauu pri Mondseeju (Avstrija), kjer boste za slabih sto evrov začeli svojo kajtarsko zgodbo. Med domačimi ponudniki se z učenjem kajtanja, različnimi izleti in opremo ukvarjajo pri Kanza sportstyle, kjer boste bod budnim očesom kvalificiranih IKO učiteljev. 

Glavni tri elementi za kajtanje pozimi so seveda kajt (zmaj), veter in sneg. Če smuči ali desko za na sneg že imate, potrebujete le še kajt, šport pa, razen začetne investicije, načeloma niti ni drag. Izkušeni smučarji in deskarji pri snowkitingu začetni občutek za gibanje dobijo že po pol ure. Združujejo se prvine paraglidinga in smučanja/deskanja, še zdaleč pa stvar ni omejena samo na urejene proge, tako da je terena res veliko. Poleg tega ne potrebujete vlečnice, saj bo vaša vlečnica kar kajt, ta pa vas lahko popelje na različne hribe, bele poljane, zamrznjena jezera ...

 

Več iz te teme:

Komentarji: