Dan planinskih doživetij tretjič na Lisci

Da bi dali čim več poudarka naravi in spoštovanju njenih danosti, so tri pohode pripravili z železniških postaj.
Fotografija: Eden izmed pohodov bo vodil tudi po zelo zahtevni planinski poti. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Eden izmed pohodov bo vodil tudi po zelo zahtevni planinski poti. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Dan slovenskih planinskih doživetij bo letos to soboto, 15. junija, na Lisci. Ta dan bodo lahko svojo naklonjenost do hribov in z njimi povezanih dejavnosti izživeli tako ljubitelji daljših pohodov kot adrenalinskih izzivov, veliko priložnosti za zabavo bo tudi za otroke.

Da bi dali čim več poudarka naravi in spoštovanju njenih danosti ter spodbudili ljudi k uporabi javnega prometa, so kar tri pohode pripravili iz železniških postaj, kamor se lahko pripeljejo udeleženci. Z železniške postaje v Sevnici se bodo ob 7.30 odpravili prek Zajčje gore na Lisco; pohod bo trajal tri ure. Tja bo vodila tudi pot z železniške postaje Breg (ob 8.30), le da bo trajala dobri dve uri, in s postaje Loka pri Zidanem Mostu. Tam se bodo pohodniki zbrali ob 7.15 in se odpravili na tri ure dolg pohod na Lisco.

Pohode na kraj slovenskih planinskih doživetij prirejajo še iz Krakovega, iz Podgorja, iz Zidanega Mosta, s Planine pri Sevnici in iz Cerja. Zadnja pot je tudi najbolj zahtevna, saj se bodo do Tončkovega doma, kjer se bo vse dogajalo, povzpeli po zelo zahtevni plezalni poti, za katero udeleženci poleg dobre obutve potrebujejo še čelado, samovarovalni komplet in plezalni pas.

Tončkov dom na Lisci bo v soboto gostil dan planinskih doživetij. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Tončkov dom na Lisci bo v soboto gostil dan planinskih doživetij. FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Preizkušnje za gorske kolesarje


Pripravili so tudi tri turnokolesarske izlete – z opozorilom, da poti niso označene, da so zelo zahtevne in primerne izključno za gorska kolesa. Izhodišče prvega bo iz Planine pri Sevnici, dolg bo 22 kilometrov in bo terjal od udeležencev, da premagajo 900 višinskih metrov. Turo (vse bodo potekale v skupinah z vodniki) bodo izvedli le, če se bo prijavilo vsaj dvanajst kolesarjev. Prijave za vse tri ture zbirajo še danes.

Izhodišči preostalih turnokolesarskih izletov so v Loki pri Zidanem Mostu in v Sevnici. Prvi bo dolg 21 kilometrov z 1100 višinskimi metri, drugi 35 kilometrov s 1500 višinskimi metri.

...
...

 

Za družine


V soboto se bodo obiskovalci lahko z Lisce odpravili tudi na Jurčkovo pohodno pot; pohod bo trajal poldrugo uro (2,5 kilometra), primeren je za vse generacije, predvsem pa za družine z otroki.

Tudi okoli Tončkovega doma se bo, kot so napovedali prireditelji iz Planinskega društva Lisca, veliko dogajalo ves dan – pripravili so delavnice (med drugimi za markaciste z naslovom Rdeči obroček, belo oko te varno pripelje na goro), predstavitve jadralnega letalstva, plezanja, vesele planinske šole, dela gorskih reševalcev, dejavnosti za otroke, dve razstavi …

Na Lisci gostijo dan planinskih doživetij že tretjič, prvič leta 1982 in drugič 2002. Tamkajšnje planinsko društvo je sicer eno najstarejših v Sloveniji, ustanovljeno je bilo že leta 1905.

Komentarji: