Predstavitvena informacija

Zakaj spremljati športno vadbo s pametno pomočnico?

Pametna ura vas s pomočjo natančnih meritev spodbuja k izboljšanju telesne aktivnosti. Za vse ljubitelje športa je ura odličen dodatek k pametnemu telefonu.
Fotografija: ​Ali res potrebujem pametno uro, če že imam pametni telefon?
Odpri galerijo
​Ali res potrebujem pametno uro, če že imam pametni telefon?

Časi, ko so ure merile zgolj čas, so za nami. Pametne ure so neke vrste miniračunalniki, ki nas spremljajo povsod. Ponujajo nam oblico informacij in nas spodbujajo k boljšim rezultatom ter redni fizični aktivnosti. So eden izmed redkih vidikov sodobne tehnologije, ki nas nenehno spodbuja h gibanju in preprečuje sedeči življenjski slog.

Kljub vedno širši dostopnosti pametnih ur pa se o njihovi uporabi še vedno porajajo številna vprašanja, na primer:
 • ​Ali res potrebujem pametno uro, če že imam pametni telefon?
 • Kakšne funkcije ponujajo pametne ure?
 • Koliko je treba odšteti za zanesljivo športno uro?
 • So pametne ure primerne zgolj za zagrete športnike ali tudi za vsakodnevno uporabo?
Odgovore na vsa vprašanja najdete v naslednjih odstavkih. 

Kaj vse lahko meri pametna ura?

Ena izmed ključnih značilnostih pametnih ur je prav njihova sposobnost beleženja fizične pripravljenosti. Je nepogrešljiva spremljevalka za vse tiste, ki želite bolj aktivno preživljati svoj prosti čas, pa ne najdete dovolj motivacije. Prav s sodobno športno pomočnico bo motivacije obilo, saj bo vsak vaš napredek natančno izmerljiv. 

Pametna ura meri:
 • število korakov,
 • razdaljo,
 • število porabljenih kalorij,
 • srčni utrip,
 • čas in kakovost spanca,
 • telesno temperaturo,
 • pospešek,
 • srčno-žilni napor.
Pametna ura omogoča tudi poslušanje vaše priljubljene glasbe (brez telefona) in celo priročno plačevanje brez gotovine ali kartice, z barvnimi zemljevidi pa vam ponuja tudi zanesljivo orientacijo, zato je nepogrešljiv dodatek za ljubitelje hribov in gora.

t
t


Pametna ura ali pametni telefon?

Najnovejši pametni telefoni lahko opravljajo številne funkcije pametnih ur, vendar je pri športnih aktivnostih prav pametna ura boljša izbira in izjemno dopolnilo telefonu. Za primer lahko vzamemo rolanje in kolesarjenje, kjer je s številnih vidikov ura preprosto pametnejša izbira. Ne boste je pozabili doma, prav tako pa vam ni treba skrbeti, da bi vam padla iz rok in se poškodovala. Uporaba bo veliko lažja, saj je vedno pri roki. Ni več potrebno, da po žepih iščete telefon in izgubljate čas. Vse to pomeni, da boste lahko hitreje sledili tempu in se osredotočili na najpomembnejše – telesno aktivnost. 
 
Seveda pa pametne ure niso uporabne zgolj za ljubitelje rolanja in kolesarjenja. So odlična izbira za tekače, saj merijo tudi srčni utrip, medtem ko pametni telefoni ne omogočajo te funkcije. Najboljše pametne ure, npr. Polar Vantage M, omogočajo izbiro med več kot 130 športi – pravi dokaz, da je pametna pomočnica nepogrešljiv dodatek, ne glede na vrsto športa. 
 
Tudi druge vsakodnevne fizične aktivnosti pridobijo z uporabo pametne pomočnice novo raven motivacije. Pametna ura vas spodbuja, da čez dan naredite več korakov, namesto dvigala uporabite stopnice in manj časa preživite v sedečem položaju. 
 
Za tiste, ki za optimalno aktivno življenje potrebujete zgolj kanček spodbude, lahko ura pomaga prevesiti tehtnico.

Koliko je treba odšteti za športno uro?

Širok cenovni razpon vam omogoča bogato izbiro za prav vsako denarnico. 
 
Če želite zgolj pametno zapestnico, ki bo merila vaš srčni utrip, so te na voljo že za 50 EUR. Pametna zapestnica Samsung Galaxy Fit (39,99 EUR) je opremljena s pospeškometrom in senzorjem srčnega utripa ter ponuja možnost bluetooth povezave. Korak naprej je Garmin Vivovit 4, ki šteje korake, meri razdaljo in porabljene kalorije, spremlja spanje in izračuna dnevni cilj korakov. 
 
V kategoriji med 100 in 150 EUR lahko najdete večnamenske zapestnice, ki so odporne proti vodi in prahu ter opremljene z merilnikom pospeška, giroskopom, barometrom in merilnikom srčnega utripa. 
 
Kaj pa tiste najboljše športne pomočnice, prave pametne ure? V trgovinah Hervis lahko izbirate med bogato paleto modelov, od športnih do bolj elegantnih, od minimalističnih do robustnih, od moških do bolj ženstvenih modelov – za vsakega se najde idealna pomočnica.
 • Garmin Vivoactive 3 ponuja več kot 15 predhodno naloženih športnih programov s podporo GPS, spremljanje ravni telesne pripravljenosti in starosti telesa, elektronski kompas, termometer in še mnogo več.
 • Samsung Galaxy Watch Rose Gold je nadvse elegantna ura v čudoviti nežno rožnati barvi in odlična izbira za vse ljubiteljice športa. Združuje naraven občutek analogne ure in vse najboljše funkcije pametne ure obenem.
 • Polar Vantage M vas prav gotovo ne bo razočarala. Med drugim spremlja tudi napor, ki ga vadba povzroča vašemu srčno-žilnemu sistemu. Izbirate lahko med več kot 130 športi. 
 • Garmin Fenix 5x Plus je idealen pripomoček za vse, ki cenite popolnost. Ta vrhunsko izdelana ura z barvnimi zemljevidi omogoča poslušanje glasbe brez telefona in brezstično plačevanje, z natančnim merjenjem pa spodbuja k izboljšanju dosedanjih rezultatov. 
Ne glede na fizično pripravljenost, izbiro športa ali slog je lahko prav športna ura dodatek, ki bo vnesel novo energijo in svež zagon. Izkoristite vse prednosti sodobne tehnologije in se pri športu zanesite na pametno pomočnico.