Kofein med nosečnostjo povzroča prekomerno težo otroka

Priporočljivo je, da se bodoče matere med nosečnostjo povsem vzdržijo uživanja kave in drugih kofeinskih napitkov, je povedala vodja novinarske študije.
Fotografija: Znanstveniki so raziskavo osnovali na vzorcu skoraj 51.000 nosečnic. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Znanstveniki so raziskavo osnovali na vzorcu skoraj 51.000 nosečnic. FOTO: Shutterstock

Nosečnice, ki uživajo večje količine kave in drugih kofeinskih napitkov, imajo večje možnosti, da bo njihov otrok imel v otroštvu prekomerno težo kot tiste, ki so med nosečnostjo omejile vnos tega poživila, ugotavlja raziskava norveških znanstvenikov.

Znanstveniki so raziskavo osnovali na vzorcu skoraj 51.000 nosečnic. Preučevali so količine njihovega dnevnega vnosa kofeina v telo in težo novorojenčkov do prvega leta starosti ter tudi njihovo težo v kasnejšem otroštvu, poroča Reuters.Otroci mater, ki so med nosečnostjo zaužile med okoli 50 in 200 miligramov kofeina na dan oziroma od polovice do dveh skodelic kave na dan, imajo 15 odstotkov več možnosti za prekomerno težo v prvem letu svojega življenja, kot otroci nosečnic, ki so na dan zaužile manj kot polovico skodelice kave, so ugotovili znanstveniki.

Pridobivanje teže dojenčka se sicer veča skladno z uživanjem kofeina matere v času nosečnosti. Znanstveniki so namreč prišli do zaključka, da imajo otroci mater, ki so med nosečnostjo dnevno zaužile velike količine kofeina oziroma dve ali tri skodelice kave, kar 22 odstotkov več možnosti za prekomerno težo v prvem letu starosti. Kar 45 odstotkov možnosti za debelost v prvem letu življenja pa imajo tisti, katerih matere so med nosečnostjo zaužile zelo velike količine kofeina oziroma več kot tri skodelice kave dnevno.

Pridobivanje teže dojenčka se sicer veča skladno z uživanjem kofeina matere v času nosečnosti. FOTO: Igor Mali
Pridobivanje teže dojenčka se sicer veča skladno z uživanjem kofeina matere v času nosečnosti. FOTO: Igor Mali

 

Najbolje je, da nosečnice ne pijejo kave in drugih kofeinskih napitkov


Raziskava je sicer ugotovila tveganje za prekomerno težo tudi pri otrocih mater, ki so med nosečnostjo zaužile manjše količine kofeina. Zato bi bilo mogoče priporočljivo, da se bodoče matere med nosečnostjo povsem vzdržijo uživanja kave in drugih kofeinskih napitkov, je še dodala Papadopoulouva. Kofein se namreč nahaja tudi v nekaterih gaziranih pijačah.

Kot so še ugotovili znanstveniki, je uživanje zelo visokih količin kofeina med nosečnostjo povezano tudi s hitrejšim pridobivanjem teže otrok do osmega leta starosti. Do teh rezultatov so znanstveniki sicer prišli ne podlagi 23 odstotkov vzorčenih otrok. Za večino otrok pa so njihov razvoj predvideli na podlagi podatkov, zbranih v prvem letu življenja.
 

Komentarji: