Rodila ženska s presajeno maternico mrtve darovalke

Zdrava deklica je vsekakor odlična novica za vse ženske, ki so neplodne zaradi težav z maternico. 
Fotografija: otroška kirurgija
Odpri galerijo
otroška kirurgija

Ženska, ki so ji presadili maternico mrtve darovalke, je rodila zdravega otroka. Prelomno operacijo so opravili septembra 2016 v brazilskem São Paulu, rojstvo pa dokazuje, da so takšne presaditve možne in uspešne, kar bi lahko odprlo možnosti za tisoče žensk, ki ne morejo imeti otrok zaradi težav z maternico, so zapisali v specializirani reviji za medicino The Lancet. Dojenčica se je rodila decembra 2017, so še dodali.

Leta 2014 je na Švedskem rodila ženska, ki so ji vsadili maternico, odvzeto od žive darovalke. Po tem so evidentirali še deset uspešnih primerov. A precej več žensk potrebuje transplantacijo, kot je primernih živih darovalk, zato so zdravniki posvetili veliko časa temu, da bi našli način za presaditve maternic mrtvih darovalk.

»Pri pokojnih darovalkah zmanjšamo tveganje, ki bi jo taka operacija predstavljala darovalki, postopek se tudi poceni, saj ni hospitalizacije in dolge operacije darovalke,« je bil realen Dani Ejzenberg z univerze v São Paulu, ki je vodil raziskavo.

Do zdaj so takšne operacije opravili v desetih poskusih, v ZDA, na Češkem in v Turčiji, a le ta je bila zares uspešna.

V reviji The Lancet je ekipa opisala, kako so odstranili maternico 45-letnice, ki je umrla po možganski kapi, ženska je rodila trikrat. Prejemnica maternice je bila 32-letnica, ki se je rodila brez maternice, a z jajčniki, kar je omogočalo, da so ji odvzeli jajčeca in jih umetno oplodili štiri mesece pred presaditvijo in so jih zamrznili. Operacija 32-letnice je trajala deset ur in pol, nato je sledilo okrevanje, med katerim je morala jemati več zdravil proti zavrnitvi organa. Po petih mesecih je kazalo, da je bila presaditev uspešna, ženska je imela tudi menstruacijo.

Po sedmih mesecih so ji vstavili oplojena jajčeca, deset dni pozneje je sledila vesela novica, da je ženska noseča. Nosečnost je, z izjemno manjšega vnetja ledvic, potekala normalno. Deklica, težka 2,5 kilograma, se je rodila po 36 tednih s carskim rezom. Po tem so materi tudi odstranili maternico in lahko je prenehala jemati zdravila proti zavrniti maternice.

Mati in dojenčica sta bolnišnico zapustili po treh dneh. Deklica se normalno razvija in raste, so še dodali ob objavi.

Komentarji: