Zakaj je pomembno, da si umivamo roke

Osnovno umivanje rok naj traja okoli dve minuti, če jih umivamo pogosteje, zadostuje pol minute.
Fotografija: Osnovno pravilo je – roke si umijemo takoj, ko se umažemo. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Osnovno pravilo je – roke si umijemo takoj, ko se umažemo. FOTO: Shutterstock

Da si je treba umivati roke, naj bi spadalo med splošno znanje, toda na svetovni dan umivanja rok (15. oktober) ne škodi, če si ogledamo nekatera priporočila za našo osebno higieno in zdravje. S tem dejanjem lahko preprečimo številna obolenja, zato ni čudno, da so o pomembnosti čistih rok veliko vedele že Babilonci, Perzijci, Grki, Rimljani ...
 
  • Zakaj je pomembno umivanje rok?


Umivanje rok je osnovni ukrep za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. S tem odstranimo škodljive mikrobe, bakterije in viruse, ki so se nabrali na naših rokah in bi jih lahko drugače vnesli v naše telo. Prav te bakterije so pogostokrat vzrok za različna obolenja, slabosti, prebavne težave … Z umivanjem rok odstranimo škodljive mikrobe, ne pa tudi dobrih in zaščitnih, ki so stalno prisotni na naši koži. Z umivanjem rok lahko torej znižamo obolevnost in tudi smrtnost, predvsem pri najbolj ranljivih in obolelih ljudeh.
 
  • Kako si pravilno umijemo roke?


Najprej je treba odstraniti nakit in ure. Nato si zmočimo roke in nanesemo milo. Temeljito si zdrgnemo vse predele rok, roke pa milimo od deset do petnajst sekund, najpomembnejše pa je, da namilimo vse predele rok. Milo nato splaknemo od komolcev proti dlanem in si roke osušimo (najbolje z brisačami za enkratno uporabo). Pipo zapremo s komolcem ali papirjem, nikakor pa ne z umito roko, še toliko bolj to velja, če nismo doma. Osnovno umivanje rok naj traja okoli dve minuti, če jih umivamo pogosteje, zadostuje pol minute.

Najprej je treba odstraniti nakit in ure. FOTO: Jure Eržen
Najprej je treba odstraniti nakit in ure. FOTO: Jure Eržen

 
  • Kdaj si je treba umiti roke?


Osnovno pravilo je – roke si umijemo takoj, ko se umažemo. Roke umivamo po nečistih opravilih, pred izvajanjem čistih opravil in vedno, ko so umazane. Najpomembnejše je, da si roke umijemo pred prehranjevanjem in seveda tudi pred pripravo jedi. Še posebno moramo paziti, če smo bili v stiku s surovim mesom, ribami, školjkami, neočiščeno zelenjavo in sadjem … Pozorni moramo biti tudi pri vseh opravilih z otroci (hranjenje, menjava plenic, brisanje smrkljev …), pri dotikanju živali, odnašanju smeti, opravilih na vrtu in še posebno, kadar imamo kakšna obolenja.
 
  • Kje so spregledani predeli rok?


Največkrat pri umivanju rok izpustimo palca, podobno velja za konice prstov, nohte in predele med prsti. Pomembno je tudi, da pravilno opravljamo postopek čiščenja rok in ga izvajamo čim pogosteje.
 
  • Ali je nujno uporabiti milo?


Precej mikrobov odstranimo že s samo toplo vodo, toda če zraven uporabimo milo, je postopek čiščenja rok mnogo učinkovitejši, saj odstranimo več mikrobov. Najustreznejše je tekoče milo, še posebno, če milo uporablja več oseb. Paziti moramo, da si roke umivamo s pitno vodo, skrbeti je treba tudi za čistočo milnikov, ki je eden najpogostejših virov mikrobov.

Roke si je potrebno umiti tudi po dotikanju živali. FOTO: Jure Eržen
Roke si je potrebno umiti tudi po dotikanju živali. FOTO: Jure Eržen

 
  • Kaj če si rok ne umijemo?


Obstaja precej večja verjetnost za okužbo, še posebno če nismo v domačem okolju, kjer je vseeno več naših in neškodljivih mikrobov. Toda pomembno ni samo umivanje rok, ampak da postopek opravimo pravilno in čim pogosteje. Umivanje rok je odvisno tudi od naših opravil in v kako umazanem okolju delujemo.
 
  • Zakaj je umivanje rok pomembno za otroke?


Če bi dosledno umivali naše in otroške roke, bi lahko za polovico zmanjšali smrtnost otrok zaradi driske in akutnih okužb dihal, toda marsikje po svetu je problem, da ni čiste vode in mila. Kljub vsemu je umivanje rok z milom najučinkovitejši in poceni način za preprečevanje raznoraznih okužb. Prav zato strokovnjaki poudarjajo, da je umivanje rok prvo cepivo, ki preprečuje okužbe.

Preberite še:

Komentarji: