»Bil je in vedno bo originalni James Bond«

Svet se poslavlja od legendarnega filmskega igralca Seana Conneryja.
Fotografija: Poslovil se je v 91. letu starosti. FOTO: Arnd Wiegmann, Reuters
Odpri galerijo
Poslovil se je v 91. letu starosti. FOTO: Arnd Wiegmann, Reuters

Številne znane osebnosti so se danes s sporočili na spletnih omrežjih poslovile od legendarnega Seana Conneryja, ki je v 91. letu starosti umrl na Bahamih. Njegov sin Jason Connery je za BBC povedal, da je oče umrl spokojno v spanju, a da se je že nekaj časa slabše počutil.

»Bil je in vedno bo originalni James Bond,« sta ob igralčevi smrti zapisala producenta filmske franšize Michael G. Wilson in Barbara Broccoli. »Njegova pogumna in duhovita interpretacija privlačnega in karizmatičnega tajnega agenta je spremenila svet,« sta zapisala in dodala, da je bil prav Connery zaslužen za uspeh Jamesa Bonda, za kar mu bosta večno hvaležna.Connery je bil tudi ljubljenec oboževalcev Bonda, saj je na različnih lestvicah premagal tudi priljubljenega Rogerja Moora in aktualnega agenta Daniela Craiga, ki je preminulega kolega opisal kot enega resničnih velikanov filma. Hollywoodski zvezdnik Hugh Jackman je tvitnil, da je odraščal ob Conneryju kot svojem idolu. Označil ga je za legendo na platnu in v resničnem življenju.Connery je vedno veljal za ponosnega Škota in tudi finančnega podpornika Škotske nacionalne stranke, ki se bori za škotsko neodvisnost. Premierka Nicola Sturgeon ga je opisala kot svetovno legendo, a v prvi vrsti kot patriotskega in ponosnega Škota. »Naš narod danes žaluje za enim svojih najdražjih sinov.«

Zaznamoval ga je James Bond

Connery, verjetno najslavnejši škotski igralec, se je rodil v Edinburghu v delavski družini. Pri 23 letih se je v izbiri med igralstvom in profesionalnim nogometom odločil za prvo možnost, za kar je kasneje dejal, da je bila ena njegovih pametnejših odločitev. Pred tem je opravljal več različnih del, med drugim je dostavljal mleko in vozil tovornjak.

Najbolj ga je zaznamoval James Bond. FOTO: Defd/kinoarchiv
Najbolj ga je zaznamoval James Bond. FOTO: Defd/kinoarchiv
Prvo večjo vlogo je odigral v filmu No Road Back režiserja Montgomeryja Tullyja iz leta 1957, temu pa so sledili številni nastopi tako v filmih za veliko platno kot v televizijskih serijah in filmih, denimo leta 1961 v Macbethu in Ani Karenini. Pravi preboj mu je leto kasneje prinesla vloga Jamesa Bonda v filmu Dr. No Terencea Younga.

Tajnega agenta je interpretiral še šestih filmih: Iz Rusije z ljubeznijo (1963), Goldfinger (1964), Operacija Grom (1965), Le dvakrat živiš (1967), Diamanti so večni (1971) ter Nikoli ne reci nikoli več (1983).

Oskarja je prejel leta 1988. FOTO: Bob Riha Jr, Reuters
Oskarja je prejel leta 1988. FOTO: Bob Riha Jr, Reuters
Kot navaja spletna filmska baza podatkov IMDb, so nekateri verjeli, da bo vloga Jamesa Bonda zaznamovala njegovo kariero, vendar je dokazal nasprotno: postal je eden najvidnejših igralcev svoje generacije, ki je posnel kopico uspešnih filmov. Največje priznanje je dosegel z vlogo irskega policaja v filmu Nedotakljivi Briana De Palme iz leta 1987. Osvojil je oskarja za stransko vlogo in s tem ukradel pozornost glavnemu igralcu filma Kevinu Costnerju.

Videti ga je bilo mogoče v še številnih drugih filmih, kot so Marnie Alfreda Hitchcocka (1964), Umor na Orient ekspresu Kennetha Branagha (1974), Ime rože Jean-Jacquesa Annauda (1986), Indiana Jones in Zadnji križarski pohod Stevena Spielberga (1989), Vzhajajoče sonce Philipa Kaufmana (1993) in Družba pravih gospodov Stephena Norringtona (2003).

»Morda nisem najboljši igralec, še slabši pa bi bil, če bi počel kaj drugega,« je dejal ob neki priložnosti. Zapustil svojo soprogo Micheline ter sinova Jasona in Stephana.

Več iz te teme:

Komentarji: