Jabolko navdiha prof. dr. Andreju Janežu za dosežke pri zdravljenju sladkorne bolezni

Po novem bo zadostoval le en odmerek inzulina tedensko namesto sedanjega dnevnega odmerka. Ocenjuje se, da je na svetu že blizu pol milijarde diabetikov ali 9,3 odstotke prebivalstva, v Sloveniji 200 tisoč.
Fotografija: Prof. dr. Andrej Janež. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Prof. dr. Andrej Janež. FOTO: Blaž Samec, Delo

Jabolko navdiha prejme prof. dr. Andrej Janež za izjemne in prelomne dosežke pri zdravljenju sladkorne bolezni. Izročil mu ga je predsednik Borut Pahor ob svetovnem dnevu boja proti sladkorni bolezni.

Ko je prof. dr. Andrej Janež pred nekaj več kot desetimi leti prevzel vodenje tedaj majhnega Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je organiziral dobrodelni koncert ter tako zbral sredstva za ureditev novih prostorov.Leta 2009 je bil Janež pobudnik in ustanovitelj mednarodnega kongresa ADIT, največjega strokovnega združenja diabetologov za odrasle v tem delu Evrope, ki ga je kot predsednik programskega odbora vodil deset let. V tem času se je klinični oddelek pod njegovim vodstvom razvil v sodoben in mednarodno priznan center zdravljenja ter raziskovanja in je Slovenijo postavil med vodilne države na področju diabetologije.Pod vodstvom prof. dr. Andreja Janeža so bili slovenski raziskovalci velikokrat prvi in najboljši. Leta 2014 so z inovativnim načinom proučevali povezave reproduktivnega in presnovnega sistema ter pri tem kot prvi na svetu uporabili zdravilo, ki se je izkazalo za učinkovito pri zdravljenju debelosti.

Leto 2020 pa ni zgolj leto nove bolezni – je tudi leto novih zdravil. Kot eden tehtno izbranih strokovnjakov je prof. dr. Andrej Janež sodeloval pri kliničnem testiranju novega inzulina za osebe s sladkorno boleznijo tipa 2, pri katerem so potrdili, da zadostuje le en odmerek tedensko namesto sedanjega dnevnega odmerka.

Izboljšanje kakovosti življenja za bolnike


To je epohalni dosežek v svetovnem merilu in doslej največji uspeh prof. dr. Andreja Janeža. Obenem je to tudi potrditev odličnosti raziskovalne dejavnosti kliničnega oddelka, ki ga vodi. Izjemni uspeh je bil septembra 2020 opisan v reviji The New England Journal of Medicine, najuglednejši znanstveni publikaciji na svetu s področja medicine. Prof. dr. Andrej Janež je kot eden glavnih raziskovalcev pri kliničnem testiranju novega inzulina in vodja izobraževanja drugih raziskovalnih centrov v Evropi naveden kot eden glavnih avtorjev članka.

Vztrajnost in znanstvena odličnost sta prof. dr. Andreja Janeža uvrstili med vodilne strokovnjake za zdravljenje sladkorne bolezni na svetu, klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni v UKC Ljubljana pa se je pod njegovim vodstvom razvil v enega od najodličnejših diabetoloških centrov.

Komentarji: