Jakov Fak ni imel dneva, a vseeno tik pod odrom

Najboljši slovenski biatlonec na Pokljuki četrti na 20 km. Med ženskami najvišje novinka Lea Einfalt na 77. mestu.
Fotografija: Jakov Fak zaradi zgrešenega strela ni bil zadovoljen, na progi pa ni imel najboljših nog. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Jakov Fak zaradi zgrešenega strela ni bil zadovoljen, na progi pa ni imel najboljših nog. FOTO: Matej Družnik

BLED – Prirediteljem in vodstvu tekmovanja svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki jo je v sredo pri izvedbi moške preizkušnje na 20 km zagodla gosta megla. Včeraj so jo spravili pod streho, Jakov Fak jo je sklenil s četrtim mestom, za francoskim zmagovalcem Martinom Fourcadom je zaostal za 34,4 sekunde. Najboljši slovenski biatlonec je zgrešil en strel in dobil minuto pribitka na čas, kar ni bilo dovolj za stopničke.
Jakov Fak zaradi zgrešenega strela ni bil zadovoljen, na progi pa ni imel najboljših nog. FOTO: Matej Družnik
Jakov Fak zaradi zgrešenega strela ni bil zadovoljen, na progi pa ni imel najboljših nog. FOTO: Matej Družnik

Pred olimpijskim podprvakom iz Pjongčanga v tej disciplini Fakom so se uvrstili Fourcade, ki je slavil še 75. zmago v svetovnem pokalu, Nemec Johannes Kühn (+ 4,2) in avstrijski veteran Simon Eder (+ 19,7). Vsi trije najboljši so bili strelsko brezhibni. Jakov Fak je minuto pribitka dobil na tretjem strelskem postanku leže.

»Zagotovo nisem prehitro ustrelil, bil je malce narobe pomerjen strel. Druge razlage preprosto ni. Razmere na strelišču so bile stabilne od začetka, malce se je spreminjala le svetloba,« je pojasnil Fak. »Zaradi zgrešenega strela nisem zadovoljen. Na progi nisem imel najboljših nog. Upam, da bo v sprintu bolje. Pripravil sem se, kolikor se je dalo. Včasih, kar zadeva dnevno formo, pač ni tvoj dan,« je črto pod nastop potegnil udarni domači biatlonec.
 

Napake zaradi živčnosti


Zadovoljen je lahko s tekaško pripravljenostjo, za najhitrejšim na progi, Norvežanom Johannesom Thingnesom Bøjem, je zaostal za minuto in 21 sekund, a je mlajši od bratov Bø zgrešil tri strele. Startal je s številko 40, na koncu pa priznal, da bi si glede na razmere želel začeti bolj spredaj. Že danes ga čaka sprinterska tekma, zaradi spremembe tekmovalnega programa brez dneva počitka.

Na moški preizkušnji so nastopili še Klemen Bauer, Miha Dovžan, Rok Tršan in Mitja Drinovec, ki pa niso bili v ospredju in so ostali brez točk svetovnega pokala. Tršan je bil z dvema zgrešenima streloma in zaostankom 4:02,6 minute 56. Bauer, Dovžan in Drinovec so pustili po pet nepokritih tarč in zasedli 71., 75. in 92. mesto.

»Napake so se vrstile pri streljanju stoje, to bi pripisal veliki živčnosti. In to ljub temu, da sem zelo izkušen, saj imam že kar nekaj nastopov na Pokljuki,« je svoj nastop ocenil Klemen Bauer. Med dekleti je v preizkušnji na 15 km zmagala Ukrajinka Julija Džima, trenira jo glavni trener slovenske reprezentance Uroš Velepec, pred Poljakinjo Moniko Hojnisz (zaostanek 5,9 sekunde) in Čehinjo Marketo Davidovo (+ 16,5). Od treh Slovenk je bila najboljša nekdanja tekačica Lea Einfalt, nastopila je na svoji prvi tekmi v svetovnem pokalu, na 77. mestu (+6:06,3/4 zgrešeni streli). Polona Klemenčič (+6:37,9/4) je zasedla 78., Urška Poje (+7:50,0/5) pa 91. mesto. »Uživala sem v teku in streljanju.

Sicer je bilo nekaj treme v nogah, žal mi je, da nisem v biatlon prišla že prej,« je povedala Einfaltova. Uroš Velepec pa je vse ocenil takole: «Jakov je razočaran, ker je pač zanj biti četrti biti prvi poraženec. Je pa pokazal, da ima v nogah več dinamita kot v pretekli sezoni. Z drugimi nastopi pa ne moremo biti zadovoljni, preveč je bilo zgrešenih strelov. A punce so še mlade.« 

Komentarji: