Janša: V naslednjih tednih ne pričakujemo sproščanja ukrepov (VIDEO)

V ponedeljek bo v rdečih regijah možen pouk prve triade osnovnih šol ob vzporednem testiranju.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Zajem zaslona/vlada
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Zajem zaslona/vlada

Predsednik vlade Janez Janše je na novinarski konferenci uvodoma dejal, da je vlada že v začetku decembra sprejela načrt sproščanja ali zaostrovanja ukrepov, glede na to, da smo bili že takrat v drugem valu. »Vsi ukrepi, ki jih vlada od takrat naprej sprejema, so vnaprej predvidljivi,« je dejal Janša in dodal, da se sproti vnašajo novi podatki, tako da glede regijske situacije praktično ni nikakršnih neznank.V javnosti se po njegovih besedah pojavljajo dileme glede splošnih pogojev na nacionalni ravni, ki jih je potrebno izpolniti za to, da se sploh preide na sproščanje na regijski ravni. »Še enkrat opozarjam vse, ki se sprašujete, kakšni ukrepi bodo veljali v prihodnje, da spremljate podatke, infografike na naših spletnih straneh in z malo truda se da vnaprej ugotoviti, kakšni ukrepi bodo veljali v kakšni regiji v naslednjem tednu glede na trende, ki se obetajo,« je rekel Janša.Poudaril je, da bodo naslednji tedni težki in ne pričakujejo sproščanja ali izboljšanja stanja. »Zavedati se moramo, da imamo v Sloveniji razširjeno tudi angleško verzijo virusa, da je ta bolj kužna, da se širi hitreje, da imamo uradno potrjeno prisotnost že od decembra naprej, žal z zamudo. Po informacijah, ki jih praktično vsak dan dobivam od kolegov iz drugih držav – bodisi ministrov za zdravje bodisi predsednikov vlad -, bo ta angleška različica virusa povsod po Evropi v naslednjih tednih najbolj razširjena verzija. Zaradi tega so striktni ukrepi še toliko bolj potrebni, na mestu je tudi večja previdnost in zaradi tega v naslednjih tednih kakšnega bistvenega sproščanja ne moremo pričakovati. Ne moremo pričakovati tudi kakšnega bistvenega izboljšanja stanja brez dodatnih ukrepov,« je dejal.


V ponedeljek bo pouk v rdečih regijah potekal v šolah


Janša je dejal, da bo v ponedeljek možen pouk prve triade osnovnih šol ob vzporednem testiranju. »Nekaj je bilo dilem tudi v zvezi s ponedeljkom kot dnevom obvezanega testiranja vseh, ki bodo otroke učili v razredih. Vlada v sredo, ko je obravnavala to situacijo, ni imela na voljo vseh elementov za dokončno odločitev o tem, ali je možno v ponedeljek hkrati izvesti tako pouk kot tudi testiranje. Pri razrešitvi te dileme nam je pomagalo društvo ravnateljev, ki je izvedlo anketo v teh regijah in več kot 80 odstotkov šol se je v tej anketi odzvalo pozitivno v tem smislu, da so sposobne isti dan, paralelno izvesti tako pouk kot tudi ponovno testiranje zaposlenih oz. učiteljic in učiteljev. Na tej podlagi bo odlok danes spremenjen tako, da bo v ponedeljek možen tudi pouk prve tirade ob vzporednem testiranju. Apelirali smo tudi že na vse izvajalce testiranja, da se v povezavi z ravnatelji in lokalnimi skupnostmi oz. župani dogovorijo za najprimernejši način in za tak tajming, da bo pač oboje možno. Zavedamo se, da povsod to verjetno ne bo mogoče in tam bo pač ta dan potrebno izvajati pouk na daljavo. Računamo pa, da bo v veliki večini to vseeno možno. Tam, kjer se lahko organizirajo, da testiranje lahko poteka dan prej, se pravi v nedeljo, bo tudi ta test veljal. Na ta način v večini države še vedno pridobimo še en šolski dan z otroci prve triade v šolah,« je dejal Janša.


Precepljenost bi lahko dosegli do poletja


Po besedah Janše do konca februarja pričakujemo več odmerkov cepiva Pfizer. Dejal je, da imamo za naslednji mesec zagotovila za preko 100.000 odmerkov obeh doslej odobrenih cepiv - gre predvsem za BioNTech-Pfizer in Moderna, dobava cepiva AstraZenece še pod vprašajem. Po njegovem mnenju lahko pričakujemo, da bomo  70-odstotno precepljenost dosegli do poletja.


Poostren nadzor v podjetjih


Janša je poudaril, da so delovna mesta eden od rizičnih krajev za prenos okužb. Po njegovi oceni se niso vsa podjetja dobro organizirala, da bi se delovni proces odvijal v skladu z Nijz, zato bo v naslednjih tednih poostren nadzor v določenih podjetjih. Zahvalil se je tudi delodajalcem, ki so organizirali hitre testiranja in pravočasno reagirajo, ko pride do okužb znotraj podjetij in tega ne prepuščajo odločitvi posameznikov.
 

V četrtek 1294 okužb, 20 umrlih

V četrtek je bilo v Sloveniji odkrito 1294 okužb z novim koronavirusom. S PCR-testi so potrdili 1005 novih okužb, testirali pa so 4506 oseb. Delež pozitivnih pri PCR-testih znaša 22,3 odstotka (dan prej 23,1 odstotka, v četrtek prejšnji teden pa 22,9 odstotka). Opravili so 7527 hitrih testov in potrdili 289 okužb. Delež pozitivnih pri hitrih antigenskih testih je bil 3,8 odstotka (dan prej 4,3 odstotka), poroča sledilnik covida 19. Skupaj je bilo 12.033 testov, pozitivnih pa 10,8 odstotka.

V bolnišnicah se je v četrtek zdravilo 1082 pacientov s covidom (v četrtek 1106), od tega 169 na intenzivnih oddelkih, trije manj kot v sredo. Umrlo je še 20 ljudi, skupaj pa že 3468.Trenutno je v Sloveniji aktivnih 17.451 oziroma 167 manj kot dan prej.

Gibanje krivulje sedemdnevnega povprečja novih okužb po regijah (na 100.000 prebivalcev): 

Komentarji: