Mikroplastika v placenti

Sodelujoče matere šokirane, kaj to pomeni za zdravje otrok? Umetna snov verjetno vstopila v telo prek pljuč ali črevesja.
Fotografija: Zaide lahko tudi v posteljico, so zdaj prvič potrdili italijanski znanstveniki. FOTO: Pcess609/Getty Images
Odpri galerijo
Zaide lahko tudi v posteljico, so zdaj prvič potrdili italijanski znanstveniki. FOTO: Pcess609/Getty Images

Raziskovalci rimske bolnišnice Fatebenefratelli in politehniške univerze v Anconi so prvič v človeški posteljici odkrili sledi mikroplastike. Znanstveniki so namreč ugotovili, da so bile placente, ki so jih preiskovali, sestavljene ne samo iz človeških celic, ampak tudi iz neorganskih snovi, kar je izjemno skrb vzbujajoče, opozarjajo.

Znanstveniki so proučevali posteljice šestih zdravih nosečnic, starih od 18 do 40 let, ki so privolile v sodelovanje, poroča STA. V njih so našli 12 drobcev mikroplastike, med drugim polipropilen, ki se uporablja za izdelavo plastičnih zamaškov. »Plastika v telesu povzroča motnje imunskega sistema, ki celo tisto, kar ni organsko, prepoznava kot svoje. Kakor da bi po novem rojevali delno robotske otroke, ki niso sestavljeni le iz človeških celic, ampak tudi umetnih snovi.

Matere otrok so bile šokirane, ko so izvedele za izsledke,« je povedal avtor raziskave, ki so jo objavili v znanstveni reviji Enviroment International, in direktor ginekološkega oddelka rimske bolnišnice, ene najuglednejših na področju pediatrije, Antonio Ragusa. Kaj to pomeni za zdravje in prihodnost otrok, ki se že rodijo z mikroplastiko v organizmu, še ni znano, prav tako še ni povsem jasno, kako točno je vstopila v materino telo, a najverjetneje se je to zgodilo prek pljuč ali pa s prehrano prek črevesja, domnevajo, da lahko odgovornost nosijo kozmetična in lepotilna sredstva, kot so lak za nohte in negovalni izdelki, ter prehranski izdelki, pri katerih lahko delci embalaže zaidejo v samo živilo.


Posteljica ali placenta je organ, v katerem poteka izmenjava snovi med materino in plodovo krvjo, skoznjo se izločajo hormoni in se preprečuje nekaterim škodljivim snovem prehod od matere k plodu. Med drugim oskrbuje plod in nadzoruje materino presnovo. 

Komentarji: