Na plačilni listi policije, vojske in Fursa 115 naših športnikov

Država slovenskim vrhunskim športnikom pomaga tako, da jih zaposli v policiji, vojski ali pri dacarjih.
Fotografija: Ilka Štuhec. FOTO: Uroš Hočevar 
Odpri galerijo
Ilka Štuhec. FOTO: Uroš Hočevar 

Slovenska država prek zaposlitev pomaga vrhunskim slovenskim športnikom in trenerjem. Tako jih ministrstvo za obrambo oziroma Slovenska vojska zaposluje 70, ministrstvo za notranje zadeve 30, finančna uprava pa 14. 

Kot pišejo pri policiji, oddelek vrhunskih športnikov tako na sistemski ravni nudi pomoč promotorjem Slovenije in športa: »Usklajuje zaposlovanje vrhunskih športnikov v policiji ter njihovo vključevanje v promocijo ter preventivno dejavnost policije. Poleg tega skrbi za organizacijo in izvedbo državnih prvenstev policije ter sodelovanje zaposlenih v policiji na državnih in mednarodnih policijskih športnih prvenstvih.«


Začasna zaposlitev

Vsak športnik oziroma trener s statusom vrhunskega športnika mednarodnega ali svetovnega razreda, trener pa z vrhunskimi dosežki svojih varovancev – vrhunskih športnikov, lahko pride na prednostni seznam Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in čaka na zaposlitev v javni upravi. Zaposlitev je začasna, zgolj dokler izpolnjuje pogoje. Dejstvo je, da ti športniki in trenerji ne opravljajo nalog kot policisti, vojaki ali dacarji, pač pa so le na plačilnem seznamu in se udeležujejo določenih promocijskih akcij ali tekmovanj v sklopu delodajalca. Spomnimo na Lucijo Polavder, ki je bila v vojski zaposlena 14 let, po koncu kariere pa je tam zaposlitev zaključila in začela delati pri poštnem okencu. 

Tudi športniki so se znašli na seznamu policistov in zaposlenih na MNZ. FOTO: MNZ
Tudi športniki so se znašli na seznamu policistov in zaposlenih na MNZ. FOTO: MNZ

Športniki zaposleni v policiji. FOTO: MNZ
Športniki zaposleni v policiji. FOTO: MNZ

»OKS aktivno sodeluje pri zaposlovanju športnikov in trenerjev v državni upravi s pripravo kriterijev in spremljanjem izvajanja sporazuma o zaposlovanju. Število športnikov in trenerjev, kandidatov za zaposlitev, je običajno večje, kot je na voljo prostih mest, zato je strokovni svet za tekmovalni šport oblikoval kriterije za oblikovanje skupne prednostne liste kandidatov, ki jih predlagajo nacionalne panožne športne zveze. Osnovno izhodišče za razvrstitev na prednostno listo je športnikov dosežek oziroma uvrstitev na največjih mednarodnih tekmovanjih. Prednostna lista športnikov in trenerjev, kandidatov za zaposlitev, se oblikuje enkrat letno, in sicer 1. 10. v posameznem letu,« pišejo pri Olimpijskem komiteju Slovenije. 


Osnovne plače okoli tisoč evrov bruto

Telovadec Sašo Bertoncelj je zaposlen v Slovenski vojski. FOTO: Mediaspeed
Telovadec Sašo Bertoncelj je zaposlen v Slovenski vojski. FOTO: Mediaspeed
Trenutno je v javni upravi zaposlenih 115, na prednostni listi, kjer čakajo na svojo morebitno zaposlitev, pa je prek 60 čakajočih. Tako je dobitnik olimpijske medalje Vasilij Žbogar zaposlen pri Fursu, prav tako metalka kopja Martina Ratej ali pa telovadka Adela Šajn, deskar na snegu Žan Košir in športnik invalid Alen Kobilica,
v policiji pa Ilka Štuhec, telovadec Rok Klavora, judoistka Petra Nareks, kolesarski trener Martin Hvastija, tekačica na smučeh Anamarija Lampič, mučarski skakalec Peter Prevc, motokrosist Tim Gajser,  kajakaš Benjamin Savšek. Mors jih zaposluje največ, med njimi so Janja Garnbret, Bojan Tokič, Peter Kauzer, Sašo Bertoncelj, Maruša Mišmaš Zrimšek, Klemen Bauer, Rajmond Debevec in drugi. 

Pa njihove plače? Precej osnovne, je pa dejstvo, da imajo tako urejeno plačevanje prispevkov za socialno varnost in jim teče delovna doba. 
 

Seznam trenutno zaposlenih športnikov s statusom in trenerjev zaposlenih v javni upravi:

Komentarji: