Obračun Hojsa in Pirc Musarjeve pred kamero: kdo ima koga za norca?

Minister za notranje zadeve Hojs zagovarja ukrep in pravi, da niso želeli biti diskriminatorni. A Pirc Musarjeva je jasna: če ni izbire, potem to je diskriminacija.
Fotografija: Nataša Pirc Musar. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Nataša Pirc Musar. FOTO: Dejan Javornik

Vlada se je odločila, da je znotraj manj ogroženih regij mogoče prehajati občinske meje. A postavila je pogoj, da morajo imeti popotniki na mobilnem telefonu aplikacijo #OstaniZdrav. Mnogi so ta ukrep označili za diskriminatoren, saj številni ustreznih naprav nimajo. Na to temo sta se v Odmevih soočila minister za notranje zadeve Aleš Hojs in pravnica, nekdanja informacijska pooblaščenka, Nataša Pirc Musar.

Hojs je pojasnil, da ukrep velja do 23. decembra, vlada pa, da se je zanj odločila zaradi velikega pritiska javnosti, ki si je želela vsaj delnega odprtja. Po njegovih besedah je »vlada ocenila, da je smiselno in modro, da v teh predbožičnih dneh ljudje postorijo, kar je najbolj nujno, nakupijo darila, obiščejo sorodnike, uredijo frizure in podobno«. A javnost je hkrati obvestil, da ni nujno, da bo stvar ostala enaka in da se stvari pred božičem lahko ponovno zaostrijo. Z uporabe aplikacije, tako Hojs, želijo ljudi zaščititi pred epidemijo. Prepričan je, da sama aplikacija lahko prispeva k številu zmanjšanja okužb. 

Aplikacija ni dostopna vsem

Pirc Musarjeva, ki je sicer podpornica uporabe aplikacije, pojasnjuje, da je pomanjkljivosti pri zapovedovanju obveznosti aplikacije za prečkanje občinske meje ta, da preprosto ni dostopna vsem: »Ko govorimo o posegu v temeljne pravice svobode gibanja, je osnovno načelo nediskriminacije, načelo enakosti.« Osebam, ki tega ne morejo storiti, se tako daje negativno stimulacijo, saj če te aplikacije ne naložijo, ker je morebiti ne morejo, in če ne izpolnjujejo izjem, potem čez mejo ne morejo in so diskriminirani. Po njenem mnenju bi bila bolj smiselna pozitivna stimulacija, denimo, če namestijo aplikacijo, bodo plačali sto evrov manj dohodnine.


Hojs je na to odvrnil s primerom: ko te policija ali cestna služba obvesti, da je cesta zasnežena, namestiš verige in greš dalje, če ne, pa pač ne greš. Poudaril je, da nikakor ne želijo s tem kogar koli diskriminirati, mimogrede pa dodal, da »vsi tisti, ki so starejši, ki so ranljivi, je morda celo bolje, da meja ne prehajajo, ker je epidemija na vrhuncu«. Kar se kazni tiče, je jasen: policist, ko vas bo zalotil na občinski meji, vas lahko samo opozori. Če pa vas bodo našli v občini in aplikacije ne boste imeli, bo sledilo tisto, kar sledi po zakonu o nalezljivih boleznih. »Nihče ne bo vpogledoval v telefone,« je dejal Hojs. Podal je še en primer: letalska vozovnica, ki jo pred vkrcanjem na letalo pokažeš na telefonu.

Hojs segal v besedo

Pirc Musarjeva je na Hojsove prispodobe odgovorila, da so popolnoma neprimerne: verige varujejo pred zdrsom ... Hojs jo je prekinil in dejal, da bo aplikacija varovala in prispevala k temu, da bo okuženost v Sloveniji manjša. Pirc Musarjeva mu je vrnila žogico, da te aplikacija osebno ne varuje, lahko pa pripomore k temu, da se bo lažje sledilo okuženosti: »Tukaj mešate ...« Hojs jo je ponovno prekinil in spet nadaljeval ter ponovil svojo misel, da aplikacija lahko pripomore k temu, da bo Slovenija bolj zdrava. Pirc Musarjeva je ponovno dobila besedo in mu pojasnila, da se na letališču oseba sama odločil, ali bo vozovnico imela na telefonu ali jo bo natisnila: »Pri aplikaciji za prečkanje občinske meje pa te izbire nimajo. Torej tisti, ki aplikacije nimajo, nimajo nobene izbire. Bistveni element načela enakosti je alternativa, drugače diskriminirate tiste, ki do tega ne morejo priti.«

»Nihče ni hotel nikogar diskiminirati,« je odvrnil Hojs. Želeli so le, da imajo druge regije stimulacijo, da se nekako zgledujejo po njih. To je napačna stimulacija, mu je odvrnila Pirc Musarjeva, Hojs pa je odvrnil, da si ne predstavlja, da bi dali vsem 100 evrov olajšave.

Argumenti, ki jih ni

Pirc Musarjeva je še pojasnila, da je z argumenti ni prepričal, da je z aplikacijo pri prečkanju meje varnejša: »In v tem je problem. Sami ste lepo rekli, da je to samo stimulacija.« Poudarila je še, da je bila zgrožena, ko so najprej rekli, da rute in šali niso več dovoljeni kot zaščita okoli nosu in ust, nekaj dni kasneje pa, da na prostem maske niso več potrebne. »Včasih imam občutek, da se dobesedno iz nas norce delate, ker nam ne znate argumentirati. Nikoli nisem slišala argumentov, zakaj je kateri ukrep potreben.« Hojs ni odgovoril z argumentom, zakaj je danes tako, jutri tako, zakaj en minister pravi tako, drugi tako, je pa dejal, da želijo celotni Sloveniji bolje. 

Komentarji: