Poklicni športnik z lahkoto bankrotira

Na vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva vam odgovarjajo Vzajemci - svetkapitala@vzajemci.si
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Vprašanje

Kaj svetujete poklicnim športnikom? Kako se lotiti varčevanja?

Odgovor

To kratko vprašanje smo dobili v uredništvo. Poklicni športniki so ena izmed tem, ki se jih je treba lotiti zelo resno.

Visoki zaslužki v kratkem času prinašajo potrebo po dolgoročnem finančnem načrtovanju. Poklicni športniki bodo namreč do svojega 35. leta ustvarili od 70 do 90 odstotkov življenjskih prihodkov. Zato morajo v kratkem času ustvariti dovolj veliko premoženje, ki jim bo omogočalo lagodno življenje tudi še 50 let po koncu kariere.

Ali znate ohraniti bogastvo?

Denar je smešna stvar. V nekem trenutku ga imaš lahko toliko, da ga ni mogoče zapraviti, že takoj zatem pa niti toliko, da bi si kupil sendvič. Obstajajo seznami največjih zaslužkarjev in svetovnih bogatašev, obstajajo pa tudi seznami znanih osebnosti, športnikov in podjetnikov, ki so tako rekoč čez noč ostali brez vsega.

Ni pomembno, v kolikšnem času ustvarite bogastvo, pomembno je, ali ga znate ohraniti. Želje po dobrinah so vedno večje, saj z njimi zadovoljimo svoje trenutne potrebe. Te pa so za nas večinoma dodatni strošek in nam dolgoročno ne prinašajo nobenih prilivov.

Pri profesionalnih športnikih kljub njihovim izjemnim zaslužkom obstaja eno največjih tveganj za osebni bankrot po koncu športne kariere. V naslednjih primerih bom poskusil prikazati, zakaj velja rek Z denarjem dela kot profesionalni športnik bolj za prekletstvo, kot pa da bi bil nasvet.

– V ameriški nogometni ligi NFL traja kariera povprečnega nogometaša le tri leta in pol. Osemdeset odstotkov profesionalnih igralcev ameriškega nogometa bankrotira v treh letih po koncu svoje aktivne kariere.

– Šestdeset odstotkov igralcev lige NBA razglasi osebni stečaj v petih letih po koncu kariere.

– Po podatkih angleške Premier lige traja povprečna kariera nogometaša osem let, igralci se upokojijo pri povprečni starosti 35 let. Trije od petih igralcev Premier lige razglasijo osebni bankrot po koncu poklicne kariere.

Dejstvo je, da večina poklicnih športnikov zasluži več denarja od povprečnega človeka. Pa vendar je pri njih večja verjetnost, da bodo ostali brez vsega oziroma da po koncu aktivne dobe ne bodo imeli dovolj sredstev, da bi se še naprej preživljali. Tako je za poklicne športnike ključno, da v aktivni dobi akumulirajo dovolj bogastva, da bi lahko ohranjali življenjski standard tudi po koncu kariere. Raziskave med ameriškimi športniki izpostavljajo še en problem, in to je starost poklicnih športnikov, saj vrhunec kariere dosežejo precej mladi, ko še ne razmišljajo o svoji prihodnosti. Kar dve tretjini športnikov do 30. leta starosti še ni naredilo nič za lastno prihodnost, med športniki nad 30. letom pa je takih le še okoli 30 odstotkov.

Reuters
Reuters

Čas ni na vaši strani

Čas je, da se spustite na realna tla in začnete razmišljati o lastni prihodnosti, ki je odvisna izključno od vas. Ali pa se prepustite naključju in boste na dobri poti, da nekoč postanete breme svojim najbližjim. Zaradi kratke dobe ustvarjanja sicer visokih prihodkov in daljšega obdobja njihovega koriščenja je ključnega pomena zagotoviti ustrezno razmerje med tveganjem in donosnostjo naložb ter ohraniti ustvarjeno premoženje. Medtem ko za povprečne vlagatelje velja, da je čas pri dolgoročnih naložbah na njihovi strani, za poklicne športnike velja ravno obratno.

Najprej morate poskrbeti za varnostno rezervo ter vzpostaviti nadzor nad svojimi odhodki, ne glede na to, kako visoki so vaši mesečni prilivi. Na stran dajte toliko sredstev, kolikor vam bo zadoščalo za najmanj 18 mesecev lagodnega življenja. Vložite jih v denarni sklad, kjer so vam lahko takoj na voljo, a še vedno dovolj daleč, da jih ne zapravite. To varnostno rezervo vzemite kot največjo prioriteto in ne investirajte, dokler ne bo dovolj visoka.

Ko ustvarite varnostno rezervo, se lotite dolgov. Veliko profesionalnih športnikov ima še vedno kredite za nepremičnine, ki jih lahko odplačajo v petih do desetih letih, če se tega lotijo resno. Poskrbite, da doba odplačevanja ne bo daljša od deset let, saj je tudi vaša aktivna doba precej omejena.

Ko bosta za vami prva dva koraka, se lotite varčevanja. In če je za povprečnega človeka, predvsem zaradi dobe, primernejše varčevanje v tveganih produktih, se morate kot profesionalni športnik najbolj tveganim rešitvam izogniti. To lahko storite z mesečnim varčevanjem, saj se tveganje, zaradi metode povprečnega stroška, zniža.

Večji del sredstev lahko razpršite med delnice globalnih podjetij, ki izplačujejo visoke dividende. Izplačane dividende reinvestirajte in tako povečajte svojo izpostavljenost tovrstnim podjetjem. Prav tako se lahko zaradi višine vplačil izognete standardnim vzajemnim skladom oziroma se usmerite neposredno na trg ali pa kupite globalni ETF ter si s tem zagotovite stroškovno najučinkovitejšo rešitev. Obveznicam bi se bilo, zaradi trenutnih razmer po svetu, morda še najbolj smiselno izogniti. Ne smete pa pozabiti na alternativne naložbe. Pri teh se lahko osredotočite predvsem na široko razpršene sklade zasebnega kapitala in nepremičninske sklade, s katerimi boste poskrbeli, da bo vaš portfelj ustrezno razpršen. Poiščite predvsem bolj varne rešitve, ki skozi čas izplačujejo obresti. Tako lahko že v aktivni dobi akumulirate dovolj sredstev za to, da bi izplačila obresti porabljali za sprotne potrebe, medtem ko bi se glavnica še naprej plemenitila.

Komentarji: