Presenečenje v Oslu, Greta ostala brez prestižne nagrade

Nagrado so letos podelili stotič, nominirancev je bilo 301.
Fotografija: Greta je bila med pobiralci stav največja favoritinja, a bo morala na nagrado počakati še najmanj eno leto. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Greta je bila med pobiralci stav največja favoritinja, a bo morala na nagrado počakati še najmanj eno leto. FOTO: Reuters

OSLO – V Oslu so razglasili letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za mir. Nobelov odbor je letos prejel 301 nominacijo za nagrado za mir, ki jo je podelil etiopskemu premierju Abiyu Ahmedu za njegovo prizadevanje po miru ter njegovi pobudi za rešitev mejnega konflikta s sosednjo Eritrejo.

Abiy Ahmed je prejemnik letošnje Nobelove nagrade za mir. FOTO: Reuters
Abiy Ahmed je prejemnik letošnje Nobelove nagrade za mir. FOTO: Reuters
Iz urada premierja so sporočili, da so ponosni kot nacija zaradi prejete nagrade. Na nekatera vprašanja, ali mu niso nagrade podelili prekmalu, so v odboru pojasnili, da so mu nagrado podelili kot priznanje in kot spodbudo.

Med favoriti za prestižno nagrado se je največkrat omenjala švedska aktivistka Greto Thunberg, ki je sprožila globalno gibanje za ukrepanje proti podnebnim spremembam. Če bi nagrado prejela, bi s 16 leti postala najmlajša dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Komentarji: