Promet na cestah in nekaterih mejnih prehodih se gosti

Še večjo zgostitev prometnih tokov se v smeri proti notranjosti države pričakuje v ponedeljek.
Fotografija: Gneča na avtocesti je stalnica tega poletja. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Gneča na avtocesti je stalnica tega poletja. FOTO: Jože Suhadolnik

Promet na slovenskih cestah se sredi enega prometno najbolj obremenjenih obdobij v poletni turistični sezoni gosti. Čakalne dobe so daljše na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško, zastoj je pred predorom Karavanke na meji z Avstrijo.

Do zastojev po poročanju Prometno informacijskega centra za državne ceste RS standardno prihaja na podravski avtocesti pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški. Zastoj je dolg en kilometer. Za vstop v Slovenijo morajo vozniki čakati do ene ure, za vstop na Hrvaško pa do pol ure.

Na avstrijski strani predor Karavanke je zastoj dolg tri kilometre, predor zaradi varnosti občasno zapirajo. Na slovenski strani je zastoj pri Hrušici dolg dva kilometra.

FOTO: Jure Eržen
FOTO: Jure Eržen

Do zastojev prihaja tudi na državni cesti pred mejnim prehodom Jelšane na poti proti Kvarnerju. Na Jelšanah je tako za izstop iz Slovenije treba trenutno čakati do ene ure, na vstop pa do pol ure. Na bližnjem mejnem prehodu Starod je čakalna doba za izstop iz Slovenije do ene ure, do zastojev prihaja tudi na državni cesti pred prehodom.

Na mejnem prehodu Dragonja v Istri se za izstop iz Slovenije čaka med eno in dvema urama, na vstop pa do ene ure. Do ene ure se pri izstopu iz Slovenije čaka tudi na alternativnem prehodu Sečovlje, približno pol ure pa je čakalna doba za vstop v Slovenijo. Zastoji so na cestah pred obema prehodoma.

Za vstop v Slovenijo se okoli uro in 15 minut čaka tudi na mejnem prehodu Obrežje v Posavju.

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik

Drugod na omrežju avtocest in državnih cest je promet povečan na primorski avtocesti med Brezovico in Vrhniko ter na državnih cestah med Lescami in Bledom.

Ta konec tedna sicer zaradi ponedeljkovega praznika Marijinega vnebovzetja in dejstva, da so v Avstriji, Italiji, velikem delu Nemčije ter drugod po Evropi sredi poletnih počitnic, velja za enega bolj prometno obremenjenih. Še večjo zgostitev prometnih tokov se v smeri proti notranjosti države pričakuje v ponedeljek, ob sprostitvi tovornega prometa po podaljšanem prazničnem vikendu pa tudi v torek.

Komentarji: