Protest pred slovenskim veleposlaništvom v Sarajevu

Nekaj deset pripadnikov političnega gibanja Vera, narod, država je pred veleposlaništvom vzklikalo »Bosna, Bosna«.
Fotografija: Kdo je spisal non-paper o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu, o obstoju katerega se je v preteklih dneh ugibalo in sproža številne odzive, zlasti v regiji, ni razvidno (Fotografija je simbolična). FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Kdo je spisal non-paper o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu, o obstoju katerega se je v preteklih dneh ugibalo in sproža številne odzive, zlasti v regiji, ni razvidno (Fotografija je simbolična). FOTO: Jure Eržen/Delo

Pred slovenskim veleposlaništvom v Sarajevu je danes zaradi neuradnega dokumenta, t.i. non-paperja, ki naj bi načrtoval spreminjanje meja na Balkanu in razdružitev BiH, protestiralo nekaj deset pripadnikov gibanja Vera, narod, država, poročata spletni portal 24ur in TV Slovenija.

Nekaj deset pripadnikov političnega gibanja, ki ga je lani osnoval nekdanji selefijski daija Sanin Musa, je pred veleposlaništvom vzklikalo »Bosna, Bosna«, nosili pa so zastave prve neodvisne BiH iz leta 1992, poroča 24 ur.

image_alt
Zaslužimo si prepričljivo zanikanje


T. i. non-paper o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu, o obstoju katerega se je v preteklih dneh ugibalo in sproža številne odzive, zlasti v regiji, je v četrtek objavil slovenski portal Necenzurirano. Kdo ga je spisal, ni razvidno, del vsebine pa naj bi po informacijah portala nastal v Budimpešti. Mediji v BiH so poročali, da naj bi dokument slovenski premier Janez Janša posredoval v Bruselj, med drugim pa vključuje ideje o razdružitvi BiH.

Albanski premier Edi Rama je v soboto potrdil obstoj zemljevida v zvezi s spremembo meja na Zahodnem Balkanu. Dejal je, da je zemljevid videl, še preden ga je pokazal slovenskemu kolegu Janši, s katerim se je že »zdavnaj pogovarjal«.

Iz predsedstva BiH so v petek sporočili, da je Janša poklical bošnjaškega člana predsedstva BiH Šefika Džaferovića in ga obvestil, da non-paper, ki bi ga bilo mogoče povezati s slovensko vlado in bi vseboval spremembe meja ali spodkopavanje ozemeljske celovitosti BiH, ne obstaja. V kabinetu predsednika vlade so STA pogovor potrdili, glede vsebine pa sporočili, da sta se »pogovarjala o pripravah na neformalni vrh EU o Zahodnem Balkanu v času slovenskega predsedovanja Svetu EU«.

Slovensko veleposlanico v BiH Zorica Bukinac so prejšnji teden pozvali na pogovor na zunanje ministrstvo BiH, po poročanju tamkajšnjih medijev zaradi omenjenega dokumenta. S slovenskega zunanjega ministrstva so sporočili, da so slovensko veleposlanico v BiH na pogovor poklicali v skladu z običajno diplomatsko prakso.

Preberite še:

Komentarji: