Roku Snežiču prepovedali vstop v BiH

Menda pomeni grožnjo državni varnosti BiH, poročajo bosanski mediji.
Fotografija: Rok Snežič. FOTO: Marko Pigac/mp Produkcija
Odpri galerijo
Rok Snežič. FOTO: Marko Pigac/mp Produkcija

Potem ko so Roka Snežiča, davčnega svetovalca predsednika vlade Janeza Janše, državni organi za varnosti BiH označili za grožnjo nacionalni in ekonomski varnosti države, je ta na zadnji dan leta 2020 zapustil BiH, piše Kurir. Snežič je za Capital potrdil, da je BiH zapustil prostovoljno in da so ga na mejnem prehodu Bosanska Gradiška obvestili, da mu je odslej prepovedan vstop v BiH in naj niti ne poskuša spet vstopiti v državo.

»Upam, da mi bodo to pisno pojasnili. Ne razumem, kako se lahko nekomu prepove vstop, če se proti njemu ne vodi noben kazenski postopek ali ni del preiskave v BiH,« je povedal Snežič. S tem ko je prostovoljno zapustil BiH, se je izognil prisilni deportaciji. Kot so potrdili uradi v BiH, mu odslej res prepovedan vstop v BiH in bivanje na tem območju. Eden od razlogov, da so ga razglasili za nezaželenega v BiH, je, ker je javno zagovarjal in svetoval slovenskim državljanom, da odpirajo podjetja v Republiki srbski, da bi se s tem izognili plačevanju visokih davkov v svoji državi. Sam je trdil, da gre za optimalizacijo poslov in ne za utajo davkov, a kot kaže v BiH niso tega mnenja.

O Snežiču danes piše tudi portal istraga.ba z naslovom (Tožilka) Gordana Tadić zamolčala kriminal: milijonske prevare Janševih sodelavcev, Banjalučani v Vukovi in Snežičevi mreži pralcev denarja.  V članku so navedeni številni dokazi, pišejo, da so za posli pranja denarja v BiH stali Miran Vuk in Rok Snežič ter tri državljanke BiH. Šlo naj bi za Dijano Đuđić, Tanjo Subotić Došen, Jeleno Sladojević.


Kje je končal denar?


Leta 2016 je Miran Vuk svoje premoženje prenesel na slovaško podjetje Chalom, ki ga je formalno vodila Maria Kulichova. Chalom je povezan tudi s slovaškim podjetjem Romiso, ki je na račun družbe Govinda d.o.o. Brčko vplačal 9,4 milijona evrov. Z računom te, preko katerega je potekal prenos 15 milijonov evrov, pa sta razpolagali Banjalučanki Subotić Došenova in  Sladojevićeva.

Sodeč po podatkih iz policijskih poročil, ki jih navaja Istraga.ba je Subotić-Došenova s računa Govinde sama sebi nakazala 9,6 milijona evrov, 1,1 milijona evrov pa je dvignila v gotovini. Za tem denarjem se je izgubila vsaka sled. Sladojevićeva je sama sebi izplačala 3,2 milijona evrov dobička in 7700 evrov (15.000 bosansko-hercegovskih konvertibilnih mark) nakazala na račun Dijane Đuđić.

Slovenska javnost je mariborskega poslovneža Snežiča spoznala že pred leti v aferi v zvezi s stranko SDS in državljanko BiH Dijano Đuđić, ki je stranki odobrila 450.000 evrov posojila.
 

Komentarji: