TV namigi: Industrija otrok, Ogrožena mesta in Divjaki

Dokumentarci o ukrajinski industriji rojevanja otrok, o rešitvah, ki varujejo mesta pred uničenjem, in o genocidni plati kolonializma v Ameriki in Afriki.
Fotografija: Ukrajinska industrija rojevanja otrok Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Ukrajinska industrija rojevanja otrok Foto Tv Slo

Torek, 8. junija

 


Ukrajinska industrija rojevanja otrok: TV SLO 1 ob 20.55


Ukrainan vauvatehdas. Fin., 2021. Režija: Antti Kuronen. Dok. film. 60 min.

Ukrajina je v zadnjih nekaj letih postala največji ponudnik storitev nadomestnega materinstva na svetu. Neplodnih parov z vseh koncev ne manjka. Za posredniška podjetja in klinike je to zelo donosen posel. Mnogim ženskam, ki v zameno za plačilo oddajo svoje jajčece ali postanejo nadomestne matere, to pomeni izhod iz revščine, vendar pa ob zapletih z nosečnostjo, celo če je ogroženo njihovo življenje, lahko ostanejo čisto same. Ta sistem namreč ne zagotavlja ne varnosti žensk ne pravic otrok.

Finska dokumentarna oddaja predstavi tudi primer deklice z motnjami v razvoju, ki se ji je ameriški par preprosto odpovedal.
 Ogrožena mesta: New York: TV SLO 2 ob 20.00


Cities Under the Rescue: New York. Fr., 2018. Režija: Juliette Desbois. Dok. miniserija. 50 min.

Ogrožena mesta: New York Foto Tv Slo
Ogrožena mesta: New York Foto Tv Slo


Dokumentarna serija predstavi tehnološke rešitve, ki varujejo tri znamenita mesta pred uničenjem – Benetke pred poplavami, Tokio pred potresi, New York pred orkani in naraslimi vodami.

New York, simbol ameriške moči, je ogrožen. Mesto v zalivu, ki ga od Atlantskega oceana ločujejo otoki, leži tik nad morsko gladino. Zaradi segrevanja podnebja je nevarnost uničujočih poplav vedno večja in proti koncu stoletja utegne tam pustošiti vedno več silovitih orkanov. Na poplavnih območjih živi 400.000 Newyorčanov, toda inženirji že pripravljajo zaščitne ukrepe, s katerimi naj bi mesto zavarovali pred vodo, ki je omogočila njegov razcvet.
Iztrebite vse divjake: HBO ob 21.00


Exterminate All the Brutes. ZDA, 2021. 1/4. Režija: Raoul Peck. Dok. miniserija. 65 min.

Iztrebite vse divjake Foto HBO
Iztrebite vse divjake Foto HBO


Serija temelji na istoimenski knjigi švedskega pisatelja Svena Lindqvista in razkriva zgodovinske konstrukte ter raziskuje izkoriščevalsko in genocidno plat evropskega kolonializma v Ameriki in Afriki.

S kombinacijo pripovedovanja režiserja Pecka ter prizorov, ki jih odigra igralec Josh Hartnett, izzove gledalce v vnovičen razmislek o tem, kako pravzaprav nastaja zgodovina in kdo jo v resnici piše. V prvem delu razkriva prepletene struje sovraštva in fanatizma v zgodovini.

Komentarji: