Upravno sodišče potrdilo ugotovitve KPK o Lebnovi kršitvi integritete


Upravno sodišče je zavrnilo tožbo nekdanjega ministra za okolje in prostor Jureta Lebna proti ugotovitvi Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), da je leta 2018, takrat še v vlogi državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo kršil integriteto pri postopku iskanja upravljavca za mariborsko letališče, so sporočili iz KPK.

Protikorupcijska komisija je ugotovila, da je ravnanje Lebna, ko je junija 2018 enemu od javnih uslužbencev dvakrat naročil, naj vlogo družbe SHS Aviation o zainteresiranosti za izvedbo javno-zasebnega partnerstva za Letališče Edvarda Rusjana Maribor pusti pri miru in jo da v predal, predstavljalo kršitev integritete po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije.

Kot so danes pojasnili na KPK, so postopek začeli na podlagi prijav, ki so jih prejeli januarja 2022 in v katerih so bili navedeni očitki, da vlada »Kitajcem ni podelila koncesije za upravljanje letališča« in da »naj bi prišlo do ukaza z vrha ministrstva, da se določenih vlog za javno-zasebno partnerstvo ne sme obravnavati«.

Komisija je v postopku pridobila in vpogledala v dokumentacijo, pridobljeno v drugi zadevi, ki jo je vodila v povezavi z razvojem mariborskega letališča, ter pridobila dokumentacijo in pojasnila infrastrukturnega ministrstva, izvedli pa so tudi razgovor z Lebnom in pričo.

V postopku so ugotovili, da je Leben kot takratni državni sekretar vplival oziroma dal navodila v povezavi z vodenjem konkretnega postopka, s tem pa je bil kršen 34. člena zakona o javno-zasebnem partnerstvu. Ta javnemu partnerju nalaga, da vlogo o zainteresiranosti za javno-zasebno partnerstvo obravnava in o njej odloči v štirih mesecih od prejema.

Leben je tako svojo funkcijo uporabil v nasprotju z zakonom ter ni ravnal v skladu s prvim standardom etičnega kodeksa vladnih funkcionarjev, saj njegova navodila niso bila v skladu z zakonom, s tem pa je kršil integriteto, so sporočili iz protikorupcijske komisije.

Več iz te teme:

Komentarji: