Ura resnice za KUL: koliko podpisov bo pod predlogom za rušenje Janše?

Glasovanje o nezaupnici je predvideno za sredino naslednjega tedna.
Fotografija: Ali ima Erjavec zadostno podporo, da na čelu vlade zamenja Janšo, naj bi bilo dokončno znano sredi naslednjega tedna. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Ali ima Erjavec zadostno podporo, da na čelu vlade zamenja Janšo, naj bi bilo dokončno znano sredi naslednjega tedna. FOTO: Jure Eržen, Delo

Danes bo predvidoma ob 13. uri po mesecih napovedovanja vložen predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem. Glede na Erjavčeve napovedi bo podprt s 43 poslanskimi podpis iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB in Desusa. S slednjimi se bo Erjavec dopoldne še enkrat dobil. Predlog nezaupnice bodo sredi dneva predstavili na novinarski konferenci.

Predsednik Desusa Erjavec je po torkovi večurni razpravi s poslanci svoje stranke sicer sporočil, da ima njihovo podporo in podpise, a se je pozneje izkazalo, da jih še niso prispevali. Poslanec Branko Simonovič je za TV Slovenija namreč pojasnil, da so dali soglasje k podpisom, niso pa imeli na mizi celotnega besedila nezaupnice, ampak le tri strani. »Normalno je, da dokler ne preberem dokumenta v celoti, podpisa ni. Očitno je gospod Erjavec to razumel drugače.«Koliko poslanskih podpisov bo dejansko pod predlogom nezaupnice vladi Janeza Janše, bo torej predvidoma znano danes, dejanska podpora morebitni novi vladi pa se bo izkazala na tajnem glasovanju o novem predsedniku vlade. To naj bi potekalo na izredni seji DZ sredi prihodnjega tedna.

Stranke KUL in Erjavec pri tem računajo tudi na kakšen poslanski glas SMC, čeprav je svet stranke odločil, da Erjavca ne bodo podprli. Za izvolitev novega predsednika vlade je treba najmanj 46 poslanskih glasov.

Kot je večkrat ponovil Erjavec, želi potencialna nova vlada delati do konca mandata. »Glavni cilji so predvsem to, da normaliziramo državo, preprečimo ugrabitev zlasti neodvisnih, nadzornih institucij,« je dejal v torek. Prva naloga je sicer spopad z epidemijo. Če nezaupnica ne bo izglasovana, pa bo razmislil, ali bo ostal v politiki, je v četrtek pojasnil v oddaji Tarča na TV Slovenija.

Komentarji: