Znesek, ki vas bo sezul! Toliko je Slovenija zbrala za Krisa

Potrebni znesek 2,3 milijona evrov je krepko presežen.
Fotografija: Kris. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Kris. FOTO: Osebni arhiv

Vsota zbranih sredstev za Krisa Zudicha je naraščala iz sekunde v sekundo, zato je bilo treba nekaj časa, da so iz društva Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki sporočili natančnejše število.
 
Preberite še:
VIDEO: Mama malega Krisa: Ko bodo banke knjižile vikend prilive, bom padla skupaj

Pred trenutki so iz društva sporočili, da je trenutno zbranih neverjetnih 3.401.897 evrov.

Da je potrebnih 2,3 milijona evrov zbranih, je bilo jasno že zjutraj, ko so tudi iz društva teleoperaterje zaprosili, naj se SMS-sporočila KRIS5 na 1919 ustavijo.

Akcija zbiranja denarja za Krisa je stekla prejšnji teden, potem ko je njegova zgodba prišla v javnost. Zdaj Krisova oče Matteo Zudich in mati Ana Jerak s Krisovim zdravnikom Damjanom Osredkarjem urejajo zdravniško dokumentacijo, ki jo potrebujejo v ZDA, kjer naj bi Kris s starši ostal približno mesec dni.
 
Preberite še:
Slovenija stopila skupaj za Krisa, bo tudi za Gala (6)?

Kris, ki ima spinalno mišično atrofijo, revolucionarno zdravilo zolgensma potrebuje do svojega drugega leta, a v Evropi še ni odobreno, zato se bodo po enkratni odmerek odpravili v ZDA. Za zdravljenje pri nas je Kris doslej prejemal zdravilo spinraza. V Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pravijo, da je bilo to zdravilo pri Krisu »zelo uspešno, saj ni le zavrlo bolezni, temveč je prišlo do bistvenega izboljšanja«. V ZZZS so pojasnili, da Krisovi starši pri ZZZS niso vložili nobene vloge za zdravljenje v tujini ali za nabavo zdravila v tujini, verjetno zato, ker jim tega niso predlagali lečeči slovenski zdravniki.

Osredkar, predstojnik nevrološkega oddelka na ljubljanski pediatrični kliniki, je za Delo povedal, da so dečka želeli vključiti že v študijo novega zdravila, ki je potekala v Rimu, a so bili prepozni. Na željo staršev je potem začel pridobivati informacije, kako bi Krisu omogočili dostop do zdravila. Prejeti ga mora do dopolnjenih dveh let starosti, ko naj bi najbolj učinkovalo, za kar imajo samo še štiri mesece časa. Postopek registracije zdravila za evropski trg bi lahko trajal dlje, zato so se usmerili v zbiranje denarja za nakup. Osredkar nima odgovora na vprašanje, ali bo revolucionarno zdravilo pri Krisu bolje učinkovalo kot tisto, ki mu ga predpisujejo zdaj.

Komentarji: