Finale mundiala Brazilija – Španija bo pripadel Južnoameričanom

Tri dni do začetka svetovnega prvenstva v nogometu. Najvišje kotirajo Brazilci, Španci, Nemci in Argentinci.
Fotografija: Rusi odštevajo dneve do četrtkove prve tekme mundiala med Rusijo in Saudsko Arabijo. FOTO: AP
Odpri galerijo
Rusi odštevajo dneve do četrtkove prve tekme mundiala med Rusijo in Saudsko Arabijo. FOTO: AP

Ljubljana – Kdo ima realne možnosti za naslov svetovnega prvaka v nogometu, ali lahko Južnoameričani zmagajo na stari celini prvič po letu 1958 in katera izmed 32 reprezentanc bo pripravila senzacijo v Rusiji? To je le nekaj vprašanj, ki tri dni pred začetkom 21. mundiala krožijo v nogometni družini. Stavne hiše so umestile na vrh Brazilce, Špance, Nemce in Argentince, navijači poznajo svoje favorite.

Po mnenju stavnih hiš imajo največje možnosti za nastop v moskovskem finalu Brazilija, Nemčija, Španija in Francija, najmanj verjetno je, da bodo zaznamovale vrhunec mundiala Južna Koreja, Tunizija, Saudska Arabija in Panama. Seveda bo med 14. junijem in 15. julijem gotovo prišlo do številnih presenečenj in »odkritij« prvenstva, ob tem bodo nekatere domnevno močne reprezentance povsem odpovedale in razočarale svoje navijače. Tako je bilo vselej in tako bo ostalo tudi v prihodnje.


Hrvati in Srbi hitro domov


Kljub temu se zdi, da nekatere izbrane vrste kažejo odlično pripravljenost in so njihovi selektorji načrtovali formo prav za štart enomesečnega nogometnega festivala. O favoritih letošnjega šampionata je zanimivo razmišljal tudi eden najboljših trenerjev na svetu Jose Mourinho, prvi strateg Manchester Uniteda in gotovo eden boljših analitikov v sodobnem nogometu.

»Nogometaši, kakršna sta Messi in Ronaldo, so tako dobri, da lahko dvignejo raven svojih reprezentanc za stopnjo ali dve višje, kot je 'realno' na papirju. Zato se mi zdi, da bosta Argentina in Portugalska na turnirju zelo močni. Brazilija lahko igra taktično zelo dobro in obrambno vrhunsko zavoljo selektorja Titeja, ob tem premore stereotipni brazilski talent v napadu. Brazilija bo reprezentanca, ki jo bomo podrobno spremljali. Tudi številne evropske ekipe lahko sežejo visoko. Španija je delovala izjemno močno v kvalifikacijah. Krasi jo posrečena mešanica izkušenih nogometašev in odličnih igralcev. Toda v seštevku nikdar ne veš, kaj bo sledilo na mundialu, turnir je vselej poln presenečenj,« je ocenil Mourinho v pogovoru za revijo GQ.

Cristiano Ronaldo in soigralci so včeraj opravili prvi trening v svojem vadbenem središču v Moskvi. FOTO: AFP
Cristiano Ronaldo in soigralci so včeraj opravili prvi trening v svojem vadbenem središču v Moskvi. FOTO: AFP


Portugalec je dodatno razčlenil možnosti posameznih reprezentanc tudi v pogovoru za rusko televizijo Russia Today in v njem napovedal številna »presenečenja«. Po njegovem bosta končala svetovno prvenstvo že po treh tekmah tako Hrvaška kot Srbija. »Iz skupine D bo napredovala Nigerija,« je zatrdil Mourinho za četveroboj med Argentino, Islandijo, Hrvaško in Nigerijo, ob tem pa imel seveda v mislih, da bodo igrali v 1/8 finala tudi Argentinci. »Drugo mesto v skupini E pa bo zasedla Švica,« je dodal in namenil Srbiji in Kostariki konec 27. junija, ko bo na sporedu zadnje, 3. kolo. Prvo mesto naj bi pripadlo Braziliji. Po Mourinhevem bo opozorila nase še ena afriška reprezentanca – Senegal naj bi zmagal v skupini H, Poljska, Kolumbija in Japonska se bodo borile za drugo mesto. Presenetila naj bi tudi Avstralija, ki bo igrala v skupini C s Francijo – tej naj bi pripadel vrh –, Dansko in Perujem.


 

Četrtfinalni derbi Messi vs Ronaldo


Bomo videli, ali je sloviti »Mou« uspešen tudi v vlogi napovedovalca ... Razplet svetovnega prvenstva je ocenilo tudi podjetje Gracenote, specializirano za statistične primerjave v nogometni družini. Po mnenju Gracenota bo 15. julija najbolj veselo v Braziliji, toda bodoči svetovni prvaki bodo morali med vzponom na nogometni Mont Everest premagati tudi aktualne prvake Nemce. Ta morebitna tekma bi bila posebej mikavna. Prav Nemci so namreč pred štirimi leti končali sanje Brazilcev o naslovu svetovnega prvaka na domačih tleh, potem ko so v polfinalni tekmi v Belo Horizonteju deklasirali gostitelje z izidom 7:1.
Brazilija naj bi imela 21 odstotkov možnosti za naslov prvaka, sledijo (po vrstnem redu) Španija, Nemčija in Argentina. Po napovedi analitikov Gracenota je najbližje finalu spopad med Brazilijo in Španijo (3,8 %), le malo manj možnosti naj bi bilo za finalno tekmo med Brazilijo in Nemčijo (3,7 %).

Argentinska reprezentanca je prispela v Rusijo, med najbolj obleganimi igralci je bil pričakovano Lionel Messi. FOTO: AFP
Argentinska reprezentanca je prispela v Rusijo, med najbolj obleganimi igralci je bil pričakovano Lionel Messi. FOTO: AFP


Kdo ve, kaj bo sledilo na dvanajstih štadionih v enajstih ruskih mestih od Kaliningrada do Jekaterinburga ... Kdorkoli bo namenil del svojih prihodkov za napovedi posameznih tekem ali razplet celotnega prvenstva, bo moral upoštevati številne parametre. Če bi bodisi Nemčija bodisi Brazilija zasedli zgolj drugo mesto v svoji skupini, bi se težkokategornika sešla že v prvem izločilnem situ! »Tekmo vseh tekem« bi igrali 2. julija v Samari ali dan pozneje v Sankt Peterburgu. Argentina in Španija bi se lahko merili že v četrtfinalu, če bosta zasedli prvo mesto v svoji skupini. Če bi Španija v skupini B končala za Portugalsko, pa bi lahko v četrtfinalu prišlo do enega najtežje pričakovanih derbijev vseh časov – udarila bi se Lionel Messi in Cristiano Ronaldo.


Uspelo le Peleju pred 60 leti

Izpostaviti velja tudi Francijo, na katero očitno nihče resno ne računa, čeprav premore celo vrsto odličnih nogometašev in je tudi na zadnjemu euru končala šele v finalu. Če bo Francija najboljša v skupini C, bi se lahko srečala z enim od nekdanjih svetovnih prvakov šele v polfinalu.

Morda je napočil čas za prvo zmago Južnoameričanov na evropskih tleh po letu 1958 in njihovo revanšo za polom izpred štirih let, ko so Nemci onstran Atlantika porazili Brazilijo in Argentino. Zgolj na Švedskem pred natančno 60 leti je turnir osrečil Južnoameričane na evropskih tleh. Na svojem prvem mundialu je blestel tedaj komaj 17-letni čudežni deček Pele.

Komentarji: