Hrvati zadevali, Maradona pa jokal

Naši sosedje po sanjskem 2. polčasu že v osmini finala
Fotografija: Takole sta se veličastne hrvaške zmage proti Argentini veselila Ivan Rakitić in Mario Mandžukić.
FOTO Reuters
Odpri galerijo
Takole sta se veličastne hrvaške zmage proti Argentini veselila Ivan Rakitić in Mario Mandžukić. FOTO Reuters

Nižnij Novgorod – Hrvaška nogometna reprezentanca je po natanko dvajsetih letih ponovila veličastno predstavo proti eni od vodilnih velesil. Takrat je na SP v Franciji s 3:0 ugnala Nemčijo, zdaj je prav s tem izidom odpravila Argentino. Tako se je že po dveh tekmah uvrstila v izločilni del tekmovanja, od katerega pa se je argentinska vrsta oddaljila.

Ni povsem običajno, da že druga tekma na svetovnem prvenstvu v skupini pritegne toliko pozornosti, kot je sinočnja med Hrvaško in Argentino. Prva je namreč brezhibno štartala, ugnala Nigerijo in se predstavila v precej bolj zanesljivi podobi kot reprezentanca dvakratnih svetovnih prvakov. Tej se je zataknilo že proti Islandiji (1:1), novi spodrsljaj bi jo pahnil na rob prepada in hitrega slovesa od Rusije. Resda glede na silne težave že v celinskih kvalifikacijah to niti ne bi presenečalo, a vseeno si od moštva z velezvezdnikom Leom Messijem tako navijači kot tudi nevtralni opazovalci po širnem svetu obetajo več.

Prav med navijači pa je bilo živahno v Nižnem Novgorodu. Argentincev je bilo več, Hrvati so bili že tradicionalno zelo glasni. Med dobro obveščene domače prireditelje se je prikradla novica o možnosti prihoda na štadionu skupine hrvaških razgrajačev, ki so že pred dvema letoma na euru v Franciji prekinili tekmo naših sosedov s Čehi, podoben scenarij naj bi pripravili tudi za Rusijo 2018, a tukaj so varnostni ukrepi še krepko strožji kot na zadnjem velikem tekmovanju v Evropi.

In četudi je bila za Argentino ta tekma lahko že usodna, je bolj odločno začela Hrvaška. Postavitev njenega moštva je bila resda po napovedih bolj previdna kot na premieri, napadalec Andrej Kramarić, nekoč močan adut Kekove Rijeke, je ostal na klopi, selektor Zlatko Dalić pa je malce presenetil: dan pred tekmo je načrtoval kot okrepitev zvezne vrste Milana Badelja, nekaj ur pred začetkom derbija je uvrstil v udarno enajsterico Marcela Brozovića.


Darilo Caballera, mojstrovina Modrića


Dalićeva vrsta bi lahko že v prvem resnejšem napadu zabila gol, ko je prodrl Ivan Perišić, natančno meril, a takrat se je izkazal Willy Caballero v vratih Argentine, pozneje krivec za darilo tekmecem. Toda do tistega vodilnega gola na tekmi v 53. minuti se je dogajalo še marsikaj, med drugim je Enzo Perez zgrešil prazna vrata Hrvatov. Tudi grobih vložkov je bilo v neizprosnem boju nekaj, bolj pa se je tekma prevešala v drugo polovico, več je bilo nezbranosti v neprepričljivi argentinski vrsti, ki je ni mogel reševati niti Messi. Najprej jo je z darilom oz. podajo na noge spretnemu in natančnemu Anteju Rebiću oddaljil od zmage vratar Caballero, konec upov dvakratnih svetovnih prvakov je bilo po mojstrovini prvega hrvaškega asa Luke Modrića. Imenitno je zadel z 18 metrov za 2:0. A tu se še ni iztekel sanjski večer naših sosedov. Ivan Rakitić, Messijev soigralec iz Barcelone, je najprej zadel prečko, nato pa prav ob koncu še mrežo za 3:0 in solze legendarnega Diega Maradone v častni loži …

Komentarji: