Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Kje so italijanski trenerji? V Rusiji že ne

Mehiški veteran Rafael Marquez je v redki druščini štirih nogometašev s petimi mundiali.
Fernando Hierro (levo) je eden od enajstih špansko govorečih selektorjev v Rusiji, Cristiana Ronalda (desno) pa vodi Fernando Santos, eden od dveh portugalskih selektorjev na SP. FOTO: Reuters
Fernando Hierro (levo) je eden od enajstih špansko govorečih selektorjev v Rusiji, Cristiana Ronalda (desno) pa vodi Fernando Santos, eden od dveh portugalskih selektorjev na SP. FOTO: Reuters
20. 6. 2018 | 10:00
20. 6. 2018 | 10:14
6:40
Ljubljana – Svetovno prvenstvo ne prinaša zgolj napetih tekem na zelenicah, ampak tudi številne nove zgodbe in junake. Med udeleženci SP v Rusiji, ki postavljajo nove mejnike, je tako Rafael Marquez s svojim petim mundialom, med selektorji prevladujejo špansko govoreči strokovnjaki, posebnost pa je tudi maroška reprezentanca.

Če želite spregovoriti kakšno besedo s selektorji na svetovnem prvenstvu v Rusiji, potem je skoraj priporočljivo, da znate špansko. Resda je precej verjetno, da vam nihče ne bi nič odgovoril, a vsaj enajst selektorjev bi vas zagotovo razumelo, kaj hočete od njih.



Špansko govoreči so tako štirje argentinski trenerji Hector Cuper (Egipt), Ricardo Gareca (Peru), Jorge Sampaoli (Argentina) in Jose Pekerman (Kolumbija), trije španski strategi Fernando Hierro (Španija), Roberto Martinez (Belgija) in Juan Antonio Pizzi (Savdska Arabija), dva kolumbijska strokovnjaka Juan Carlos Osorio (Mehika) in Hernan Dario Gomez (Panama), zraven pa sta še Urugvajec Oscar Tabarez in Kostaričan Oscar Ramirez, oba vodita reprezentanco svoje domovine.

Med omenjenimi trenerji sta posebna rekorderja urugvajski selektor Tabarez in španski dežurni gasilec Hierro. Prvi je na čelu svoje reprezentance že več kot dvanajst let, drugi le teden dni.

Rafael Marquez je prvič na svetovnem prvenstvu igral že leta 2002. FOTO: AFP
Rafael Marquez je prvič na svetovnem prvenstvu igral že leta 2002. FOTO: AFP


Selektorje izvažali daleč naokoli


Po dva strokovnjaka imajo na mundialu še tri države. Nemčijo predstavljata Joachim Löw (Nemčija) in Gernot Rohr (Nigerija), zastopnika Francije sta Didier Deschamps (Francija) in Herve Renard (Maroko), tukaj sta še Portugalca Fernando Santos (Portugalska) in Carlos Queiroz (Iran).

Precej nenavadno je, da tokrat ni zraven niti enega italijanskega selektorja, čeprav je Italija sinonim za nogometno taktiko. A verjetno je tudi to eden od bolezenskih znakov, v kako slabem stanju je calcio, potem ko Italije sploh ni na svetovnem prvenstvu. Še nedavno je bilo precej drugače, saj so Italijani izvažali selektorje daleč naokoli. Pred štirimi leti sta poleg Cesara Prandellija (Italija) na mundialu sodelovala še Fabio Capello (Rusija) in Alberto Zaccheroni (Japonska), Capello je denimo leta 2010 vodil Anglijo, spomnimo se lahko tudi Cesara Maldinija na klopi Paragvaja proti Sloveniji leta 2002 …


Maroko s 17 »tujci«


Kako je svet majhen, potrjuje maroška reprezentanca, ki ima med 23 potniki v Rusiji kar sedemnajst nogometašev, ki se niso rodili v Maroku. Osem jih prihaja iz Francije, pet z Nizozemske, dva iz Španije ter po eden iz Belgije in Kanade. Maroko je po tem kriteriju za seboj pustil naslednja zasledovalca Senegal in Tunizijo s po osmimi »uvoženimi« igralci, padel je tudi dosedanji rekord Alžirije s prejšnjega mundiala s šestnajstimi naturaliziranimi nogometaši. In maroška številka bi lahko bila še višja, če bi bili zraven Brahim Diaz (Man City), Sofiane Boufal (Southampton), Munir El Haddadi (Alaves) …


Buffon bi jih lahko imel šest


Med nogometaši je pravi veteran maroški vratar Essam El-Hadary, pri 45 letih najstarejši igralec mundiala v Rusiji in tudi novi starostni rekorder, potem ko je za dve leti povišal mejo Faryda Mondragona (kolumbijski vratar) s prejšnjega SP v Braziliji. El-Hadary je sicer v Rusiji celo starejši od treh selektorjev, to so Aliou Cisse (42, Senegal), Mladen Krstajić (44, Srbija) in Roberto Martinez (44, Belgija).

Skupno je v Rusiji 736 prijavljenih nogometašev, od tega jih je bilo 186 na mundialu v Braziliji, 61 v Južni Afriki, 21 v Nemčiji in samo eden na Japonskem in v Južni Koreji – Rafael Marquez. Mehiški veteran igra že na svojem petem svetovnem prvenstvu, s čimer je v redki družbi rojaka Antonia Carbajala (1950-1966), nemškega nogometaša Lotharja Matthäusa (1982-1998) in italijanskega vratarja Gianluigija Buffona (1998-2014). Legendarni čuvaj mreže lahko zato še toliko bolj obžaluje, ker je Italija lani izpadla v dodatnih kvalifikacijah proti Švedski, saj bi Buffon postal edini nogometaš v zgodovini s šestimi mundiali.

In še nekaj podrobnosti – Marquez je prvič za mehiško reprezentanco zaigral februarja 1997 proti Ekvadorju, torej več kot leto prej, preden so se rodili nadebudni mladeniči Kylian Mbappe, Trent Alexander-Arnold, Achraf Hakimi ali denimo Daniel Arzani, sploh edini nogometaš v Rusiji, rojen leta 1999.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine