Mbappe na lovu za Pelejem. In Hazardom!

Najstnik iz Pariza ni več le vzhajajoči zvezdnik
Fotografija: Kylian Mbappe se pri selektorju Didieru Deschampsu počuti kot v očetovih rokah. Foto AP
Odpri galerijo
Kylian Mbappe se pri selektorju Didieru Deschampsu počuti kot v očetovih rokah. Foto AP

Še trije goli in dve zmagi ločita Kyliana Mbappeja od slovitega Peleja. Brazilec je na svojem prvem mundialu leta 1958 zabil šest golov (Mbappe doslej tri) in z Brazilijo osvojil prvega od svojih treh naslovov svetovnega prvaka. Pele je bil na dan prvega zmagoslavja star 17 let, 8 mesecev in 6 dni, Mbappe bo, če se bo trikolorom izšla računica, 15. julija v Moskvi star 19 let, 6 mesecev in 25 dni. Še vedno bo najstnik.

Primerjave med najuspešnejšim nogometašem na mundialih in francoskim čudežnim dečkom resda še ni mogoče vleči, pa vendar je Parižan v obdobju vladavine Lionela Messija in Cristiana Ronalda nekaj najboljšega, kar se je v zadnjih letih zgodilo svetovnemu nogometu. Mbappe, otrok znamenite francoske akademije Clairefontaine, ki ga je v areno med izkušene gladiatorje lansiral Monaco, se še rodil ni, ko je njegov zdajšnji selektor Didier Deschamps na stadionu Stade de France leta 1998 dvignil za Francijo prvi in edini pokal za svetovnega prvaka. Zdaj je Mbappe nemara kar največji selektorjev adut v odločilnih tekmah, ki rojevajo junake ali osmoljence.


V Rusiji dozorel

»Igra na svetovnem prvenstvu, spremljajo ga milijoni navijačev in se zabava,« je navdušen nad mladim rojakom nepogrešljiv član šampionskih modrih Marcel Desailly, ki veliko zaslug za Mbappejevo zrelo igro pripisuje Deschampsu.
Mbappe je v Rusiji prestal vse stopnje v bliskovitem razvoju zrelosti. Dozorel je in prepričal nejeverne Tomaže, da ni le »raketa«, ki lahko sprinta kot Usain Bolt, ampak tudi napadalec, ki lahko uspešno nadzoruje mladostno zagnanost in prebija različne tekmečeve obrambne postavitve.

Mbappe začuda na letošnjem mundialu ni niti med dvajseterico najhitrejših nogometašev, čeprav je proti Argentini v osmini finala izpeljal enega od najspektakularnejših pobegov v zgodovini SP. Po dosedanjih meritvah sta na vrhu najhitrejših Cristiano Ronaldo in Hrvat Ante Rebić s po 34 km/h.

Desaillyja je Kylian navdušil v vsem. »Izjemno močan je in psihično stabilen. Ne boji se nikogar. Spominja me na Davida Trezegueta in Thierryja Henryja, ki sta pri streljanju enajstmetrovk pred 20 leti kljub mladosti prevzela odgovornost, ki smo se ji izognili številni izkušeni igralci. Zabila sta pomembna gola. Kyliana odlikuje samozavest, hoče zablesteti na največji sceni,« je rojaka pospremil v polfinalno bitko s sosedi. Med njimi je najmočnejši adut prav Mbappejev zmagovalni predhodnik v francoskem prvenstvu, 27-letni Eden Hazard. Dvoboj z Valoncem, vzgojenim pri Lillu, zdaj zvezdnikom Chelseaja, bo eden od tistih, ki bi lahko presodil, kdo bo finalist SP – Francija tretjič ali Belgija prvič?

Komentarji: