Messi za rojstni dan brez torte, na jedilniku Nigerija

Prihaja ključna tekma za Argentino, tretja priložnost za prvo zmago zvezdniške zasedbe. Pod največjim pritiskom prvi as Barcelone.
Fotografija: Lionel Messi je bil med argentinsko generalko za spopad z Nigerijo vsaj navzven dobre volje.
Odpri galerijo
Lionel Messi je bil med argentinsko generalko za spopad z Nigerijo vsaj navzven dobre volje.

Moskva – Kaj lahko ponudi številnim rojakom na ruskih tleh Lionel Messi, daleč največji as argentinske reprezentance, ki lovi svojo prvo zmago na mundialu? Nigerija je prišla v St. Petersburg brez bele zastave, Argentini ne bo lahko. Večer na stadionu Zenita bo prelomen za Argentince: bodisi se bodo znova rodili bodisi jih bodo odpeljali na ščitu.

Nigerijski selektor Gernot Rohr bo v četrtek dopolnil 65 let, torej je izpolnil osnovni pogoj za upokojitev, pravijo v teh dneh Argentinci ... in tudi Rusi. Ti obožujejo Lionela Messija, iskreno mu privoščijo zmago nad Nigerijo in preboj v osmino finala mundiala ter nato takojšnji spopad (najbrž) s Francijo. Messi je praznoval že prej, toda v nedeljo ni užival v preizkušanju torte za svoj 31. rojstni dan.

Argentinski selektor Jorge Sampaoli premore polno navodil igralcem, toda doslej mu ni šlo najbolje.
Argentinski selektor Jorge Sampaoli premore polno navodil igralcem, toda doslej mu ni šlo najbolje.


Sloviti virtuoz Barcelone zdaj preživlja pravo osebno bitko, s katero bi se težko spoprijeli tudi najbolj izurjeni psihologi. V Rusijo je prišel kot poveljnik ene od favoriziranih zasedb, nad njim nenehno visi sanjski opus legendarnega Diega Maradone. Namesto da bi užival v igri in najbolj koristil sebi in domovini, se na igrišču muči in sprejema izzive namesto skromno ambicioznih soigralcev.


Mourinho: Davaj, davaj!


»Ti ljubiš futbol?« v tekoči ruščini sprašuje gostitelje mundiala Messi v enem od številnih spotov, ki zasedajo oglaševalski prostor na ruskih televizijah. Morda bi moral vprašanje zastaviti sebi ... Ali pa bi mu moral nekdo preprosto reči, kot reče Jose Mourinho prav Messiju v drugem oglasu: »Davaj, davaj!« Argentina in Messi bi zdaj res potrebovala selektorja kova Mourinho, ki bi vedel, kaj, kako in s kom. Jorge Sampaoli se zapleta iz tekme v tekmo, začetne enajsterice spreminja kot na loteriji. Ni čudno, da ga je moral na zadnji novinarski konferenci pred tekmo z Nigerijo braniti tudi izkušeni Javier Mascherano. V Argentini vre, morebiten neuspeh v drevišnjem derbiju skupine z Afričani bi zanjo pomenil nacionalno katastrofo.

Navijači gavčev so si vendarle zaslužili več, tudi v Rusiji spadajo med najboljše in najglasnejše. Zaradi njih je prav, da je dobila Argentina svojo tretjo priložnost za zmago – v primeru zmage Islandije na tekmi s Hrvaško bo odločala razlika v golih, Argentinci zdaj zaostajajo za enega –, potem ko so remizirali z Islandijo in dobili nogometno lekcijo z razigrano Hrvaško.


Nigerija najboljša stranka


To je gotovo najpomembnejša tekma Argentine po finalu svetovnega prvenstva 2014 na Maracani v Riu de Janeiru. Morebitna velika zmaga bi močno povečala samozavest Messija in soigralcev, čez noč bi se sprostili in znova merili najvišje. Nigerijci so prišli v Rusijo z odlično reprezentanco, Ahmed Musa se tu počuti kot doma, toda zgodovinska statistika razkriva, da je prav selekcija iz 190-milijonske afriške države najboljša stranka Argentine. Drevišnji tekmici sta se spopadli na štirih svetovnih prvenstvih (1994, 2002, 2010 in 2014) in vselej so zmagali Južnoameričani. Pred štirimi leti jim je Messi v Porto Alegreju zabil dva gola, v Johannesburgu, le streljaj od slovenske baze, jih je matiral Gabriel Heinze.

Lucas Biglia in Javier Mascherano sta med druženjem z novinarji zaščitila selektorja Sampaolija.
Lucas Biglia in Javier Mascherano sta med druženjem z novinarji zaščitila selektorja Sampaolija.


Toda za morebiten uspeh Argentine se bo moralo veliko spremeniti, v minulih dneh so gotovo preživeli veliko ur pred ogledalom tako igralci kot selektor. Sampaoli je prevzel jato kot odrešenik, leto dni po inavguraciji bi ga najraje pribili na križ. Na klopi Argentine ima daleč najnižji odstotek zmag (46 odstotkov), čeprav ima na voljo najboljšo zasedbo (prej Universidad de Chile, 61, Čile, 63, in Sevilla, 51). Bomo videli, kaj so počeli v zadnjih dneh Argentinci in kakšno taktiko so kovali v svojem vadbenem središču 40 kilometrov jugovzhodno od Moskve. Na voljo imajo približno 10.000 kvadratnih metrov v sanjskih razmerah, toda doslej so očitno več časa preživeli v bazenih kot na tamkajšnjih petih igriščih.


Tudi Paulo Dybala


Sampaoli bi lahko temeljito premešal udarno enajsterico; visijo najmanj Nicolas Tagliafico, Enzo Perez, Maximiliano Meza in Sergio Agüero, lahko bi zaigrali Marcos Rojo, Ever Banega, Paulo Dybala in Gonzalo Higuain. Najbrž niti igralci ne vedo, kdo bo dobil priložnost. Vedo le, da se nahajajo na točki preloma. Predsednik argentinske zveze Claudio Tapia, izkušena Mascherano in Lucas Biglia so v soboto na netipičnem druženju z novinarji poudarjali enotnost v ekipi in se obregnili tudi ob medije, toda – kot vselej: preživeli bodo le s prebojem v osmino finala mundiala.

Komentarji: