Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Nogometni svet se zdaj priklanja najstniku iz Pariza

Po predstavi zasukov vzhičeni Francozi razmišljajo o ponovitvi leta 1998 – Še eno grenko slovo Lea Messija od SP
Dvakratni strelec Kylian Mbappe je bil za Argentince neustavljiv. FOTO Reeuters
Dvakratni strelec Kylian Mbappe je bil za Argentince neustavljiv. FOTO Reeuters
2. 7. 2018 | 06:00
4:40
Kazan – Obstajajo tekme, ki so prav posebej še dolga leta zapisane v spominu številnih nogometnih navdušencev. In ena takšnih bo zagotova prva iz sporeda osmine finala letošnjega SP v Rusiji med Argentino in Francijo. Po izjemnem boju se je slednja veselila zmage s 4:3, na naslovnice pa je namesto Lea Messija prodrl francoski najstnik Kylian Mbappe.

Siniša Uroševič

Devetnajstletni Parižan je pogosto opozarjal nase že v temno modrem dresu svojega PSG, tudi pod žarometi prestižne lige prvakov, a svet si ga seveda še nikdar ni tako zapomnil, kot si ga bo prav zdaj po tej veličastni predstavi proti podprvakom zadnjega prvenstva. Z izjemnimi potezami in bliskovitimi šprinti je nenehno vnašal zmedo v obrambne vrste tekmecev, priboril je svojemu moštvu enajstmetrovko za vodstvo, potem ko ga je v obupu podrl Marcos Rojo, povsem pa zablestel v presledku pičlih štirih minut sredi drugega polčasa, ko je z goloma odprl vrata četrtfinala.

Francija je že pred prvenstvom s svojimi spoštovanja vrednimi aduti bila v krogu favoriziranih reprezentanc, po sobotni predstavi v Kazanu je že slišati napovedi vzhičenih privržencev, da tudi moskovski finale in nato še povrh lovorika nista več prav daleč. Francozi so sicer svoj edini naslov svetovnih prvakov slavili leta 1998 po gladki zmagi v pariškem finalu z Brazilijo (3:0; Zidane 2, Petit), simbolike je prav v primerjavi z Rusijo 2018 precej: tedanji kapetan Didier Deschamps je zdaj selektor francoske izbrane vrste, njen prvi junak živahne sobotne predstave Mbappe pa je prijokal na svet pet mesecev po omenjenem zmagoslavju Zidana in druščine.


Le Pele in Mbappe


Sicer gre za najstnika izjemnih telesnih sposobnosti, njegove šprinte so na sobotni večer že mnogi primerjali s znamenitim sistemom francoskih hitrih vlakov TGV, sam sicer poskuša ostati skromen in javno ne govori prav veliko. Nekaterim je tudi zanimiv, ker kot eden redkih najstnikov, bojda pa sploh edini pri reprezentanci, ne mara na mizi pice, je učenec odlične nacionalne nogometne selekcije, po učinku z Argentino bo ostal zapisan kot drugi nogometaš doslej, ki je v najstniških letih dosegel več kot en gol na tekmi izločilnega dela SP v nogometu. Pred njim se je to posrečilo le slovitemu Brazilcu Peleju, na prvenstvu 1958. na Švedskem, ko je štel komaj 17 let …

»Lepo je, ko si omenjen skupaj s Pelejem, toda z njim se res še ne morem primerjati. On preprosto pripada najvišjemu razredu,« je bilo kar nerodno ob pohvalah mlademu Francozu, že enemu od pomembnih selektorjevih adutov. »Imeli smo precej mlajše moštvo kot tekmeci, pa smo vseeno znali odgovoriti na izziv tekme,« je bil ponosen Deschamps, pred katerim je zdaj temeljita priprava za petkov četrtfinale proti urugvajski ekipi.


Mascherano in Biglia napovedala slovo


Argentina? Reprezentanca, ki je pred štirimi leti nastopila v finalu in tam po podaljšku izgubila z Nemčijo (0:1; Götze), se je že s težko muko prebila na to prvenstvo. V skupinskem delu ni predstavila dodane vrednosti, nato je resda s sobotnim zasukom od 0:1 do 2:1 armadi svojih izjemnih privržencev na štadionu v Kazanu ter številnim rojakom po svetu ponudila upanje o vzponu, a veselje je bilo le kratko, v četrtfinale odhaja Francija. Lionel Messi, četrtič doslej med udeleženci svetovnega prvenstva, pa se še nikdar tako zgodaj ni poslovil od tekmovanja – že po tekmi osmine finala. Zanj tudi ostaja boleče spoznanje o tem, da ob vseh moštvenih in posamičnih nagradah pri Barceloni še nima lovorike z reprezentanco. Pri 31 letih ne sodi med veterane, toda ni nujno, da bo še dolgo vztrajal v dresu domovine. Na naslednjem SP, čez štiri leta v Katarju, ne bo več 34-letnega Javierja Mascherana in dve leti mlajšega Lucasa Biglie, skoraj zagotovo na klopi ne bo več selektorja Jorgeja Sampaolija. Njegov hokus-pokus pri različnih nenavadnih odločitvah se ni obnesel, od Rusije se poslavlja kot poraženec. Argentina je nazadnje v osmini finala na SP izpadla leta 1994 proti Romuniji.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine