Oče sodobne Fife zgolj na zasebni obisk k Putinu

Mož, ki je ustvaril kovnico denarja, se bo med obiskom svetovnega prvenstva najprej odpravil v Moskvo.
Fotografija: Sepp Blatter in Vladimir Putin. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sepp Blatter in Vladimir Putin. FOTO: Reuters

Ljubljana – Kaj želi sporočiti Sepp Blatter z obiskom Rusije in prizorišč svetovnega prvenstva? Obisk nekdanjega predsednika Fife v Moskvi in Peterburgu je dvignil veliko prahu v nogometni družini, čeprav 82-letni Švicar ni prejel vabila svojega naslednika Giannija Infantina, pač pa ga je povabil na zasebni obisk v največjo državo na svetu predsednik Vladimir Putin.

Blatter namerava obiskati na ruskih tleh dve tekmi mundiala – prva je bila včerajšnja med Portugalsko in Marokom v Moskvi, ogledati si želi tudi dvoboj Brazilije in Kostarike v Peterburgu. Zmago Cristiana Ronalda in soigralcev nad Marokom si je torej ogledalo veliko znanih in vplivnih imen – med njimi je bilo 17 članov sveta Fife, tudi predsednik Gianni Infantino, šejk Salman in Uefin podpredsednik David Gill, pa Fifine uradne legende Albertini, Casillas, Couto, Deco, Drogba, Eto'o, Matthäus, Wanchope ... In Sepp Blatter.


Čez dve milijardi dolarjev


Ta ne goji dobrih odnosov z Infantinom, ne nazadnje je slednji zasnoval predvolilno kampanjo na obljubi, da bo deloval drugače kot predhodnik. Blatter je bil namreč oktobra 2015 dokončno suspendiran, izrekli so mu tudi osemletno prepoved opravljanja funkcij v nogometu. Čeprav so mu jo pozneje znižali, bo ostal »zamrznjen« do konca leta 2021. Njegov obisk v Rusiji zato ni uraden ali povezan s Fifo, pač pa zgolj z Vladimirjem Putinom. Ne nazadnje je Sepp Blatter vodil Fifo v času, ko so člani nekdanjega izvršnega odbora zaupali mundial 2018 Rusiji, naslednjega leta 2022 pa Katarju. Kakorkoli, iz urada Vladimirja Putina so zatrdili, da gre za zaseben obisk Blatterja, torej ne uraden.

Kljub vsemu se lahko nogometna družina predvsem izjemni politični spretnosti Blatterja zahvali za strm vzpon vpliva Fife in eksponentno rast njenih prihodkov. Blatter je sedel ob Züriškem jezeru med letoma 1998 in 2015, nekoč birokratsko urejeno nogometno organizacijo je preobrazil v kovnico denarja s strahovito močnim športno-političnim pedigrejem. Fifini prihodki so leta 2003 prvič presegli pol milijarde dolarjev, leta 2009 psihološko mejo milijarde, leta 2014 je FIFA ustvarila več kot dve milijardi dolarjev prihodkov. Ni slabo za predsednika, ki je začel kariero na Fifi leta 1981 kot njen generalni sekretar, prej je njegov čas zasedal tudi posel s švicarskimi urami.


Blatter: SP 2030 Angliji


Morda je tudi zavoljo tega izbral »pravi čas« za obisk Rusije med 21. mundialom. Iz pisarne predsednika Infantina se širi negotovost in delna bojazen, da bi Blatterjev obisk lahko zasenčil odlično organizirano svetovno prvenstvo in vrhunske spektakle na dvanajstih štadionih. Kdo ve, kaj vse bo povedal 82-letnik med druženjem z novinarji, ki mu nikdar ni bilo tuje. V enem poglavju svoje knjige je denimo napadel Infantina, češ da se je napačno lotil odpravljanja korupcije na Fifi. V prvih izjavah po prihodu v Rusijo je Blatter popihal na dušo predvsem Angležem.

»Angleži oziroma otoški člani Fife bi si zaslužili organizacijo mundiala. Nazadnje so gostili zbor nogometne elite leta 1966, kar je zelo zelo daleč nazaj. Lahko bi kandidirali skupaj Anglija, Wales in Škotska ali pa tudi Irska. Turnir z 48 reprezentancami je zajeten zalogaj, na voljo moraš imeti veliko ustreznih štadionov in letališč,« se je Blatter dotaknil boja za turnir leta 2030, za katerega naj bi se spopadli Južna Amerika in Evropa, prvenstvo 2034 pa naj bi pripadlo Aziji, nemara Kitajski.

Komentarji: