Ronaldov zadetek dovolj za vse tri točke Portugalske

Za prvo zmago Portugalcev na tem SP je bil dovolj že zadetek Ronalda v 4. minuti, ostalo je opravila obramba.
Fotografija: Cristiano Ronaldo je že v 4. minuti načel maroško mrežo. Foto Victor Caivano/Ap
Odpri galerijo
Cristiano Ronaldo je že v 4. minuti načel maroško mrežo. Foto Victor Caivano/Ap

Sredin tekmovalni program na svetovnem prvenstvu v Rusiji sta odprla Portugalska in Maroko, po zadetku Cristiana Ronalda, že četrtem na tem SP, pa so vse tri točke pripadle Portugalcem. Ronaldo je pot do mreže našel v četrti minuti, ko so Maročani pozabili nanj v kazenskem prostoru, z glavo pa trenutno prvi strelec prvenstva ni imel težav, da je žogo pospravil v mrežo. 

Maročani so pokazali dobro nogometno predstavo, mladi zvezdnik Zijeh je bil odličen, a so zapravili kopico polpriložnosti za zadetek, nekajkrat je dobro posredoval tudi Rui Patricio. Izpostaviti velja še Wiliama Carvalha, ki je zaustavljal maroške protinapade in vnesel trdnost v portugalsko reprezentanco na sredini igrišča, v obrambi pa je robustni Pepe dobro ustavljal hitre Maročane, ki še drugič zapored niso našli poti do mreže. 

Po zmagi je Portugalska na pragu napredovanja iz skupinskega dela, Maroko pa se poslavlja od možnosti za osmino finala, čeprav so prikazali odlično igro, s katero bi si tokrat zaslužili vsaj točko. 

Potek tekme


Na četrti Ronaldov gol na tem SP ni bilo treba dolgo čakati. Portugalski zvezdnik je v že 4. minuti zadel, Bernardo Silva je kot izvedel s kratko podajo do Joaa Moutinha, ki je poslal oster predložek na rob petmetrskega prostora, maroška obramba je povsem pozabila na Cristiana Ronalda, ki je z glavo žogo brez težav pospravil v mrežo za zgodnje vodstvo Portugalcev z 1:0. 

V naslednjih minutah so zelo nevarni postali tudi Maročani, Zijeh in Dirar sta razpoložena, a se mreža Rui Patricia še ni zatresla. Maročani v napadu igrajo zelo dobro, a jim živce para tudi ameriški sodnik Mark Geiger, ki pušča zelo grobo igro. V 40. minuti je imel priložnost za povišanje vodstva Goncalo Guedes, a je Munir strel odlično obranil in ostalo je pri minimalnem vodstvu Portugalcev. 

Maročani so na začetku drugega polčasa že zelo nestrpni, pritožujejo se nad praktično vsako odločitvijo Geigerja, ki pa zaenkrat ugovorov še ne kaznuje z rumenimi kartoni. V napadu največ poizkušata Nordin Amrabat in Younes Belhanda, na drugi strani pa je Cristiano Ronaldo zapravil lepo priložnost za še peti zadetek na tem SP. Maroko je bil najbližje zadetku v 57. minuti, ko je z glavo dobro streljal Belhanda, a je Rui Patricio z izjemno parado zadržal svojo mrežo nedotaknjeno, Portugalsko pa v vodstvu.

Maroko še naprej napada, a v zaključkih akcij ne najdejo prave podaje, s katero bi prebili obrambo Portugalske, ki se je povlekla pred svoj kazenski prostor. V 85. minuti so zapretili tudi Portugalci, Cristiano Ronaldo je izsilil prekršek na robu kazenskega prostora in ga izvedel kar sam, a je tako kot v prvem polčasu zadel le živi zid, nevarnosti za Munirja pa ni bilo. 

Ronaldo je podajo iz kota z glavo prusmeril v vrata. Foto Patrik Stollarz/Afp
Ronaldo je podajo iz kota z glavo prusmeril v vrata. Foto Patrik Stollarz/Afp


Portugalska : Maroko 1:0 (1:0)
Ronaldo 4.

Portugalska: Rui Patricio, Cedric, Pepe, Fonte, Guerreiro, Carvalho, Moutinho, B. Silva, Joao Mario, Guedes, Ronaldo. 

Maroko: Munir, Hakimi, da Costa, Benatia, Dirar, El Ahmadi, Ziječ, Busufa, Belhanda, Amrabat, Butaib.

Sodnik: Mark Geiger (ZDA)

Komentarji: