Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

SP v nogometu: Belgijci v drugem polčasu ustavili novinko Panamo

K zmagi s 3:0 je Romelu Lukaku prispeval dva zadetka, Dries Mertens pa enega.
Romelu Lukaku je z glavo razparal panamsko mrežo. Foto Carlos Garcia Rawlins/Reuters
Romelu Lukaku je z glavo razparal panamsko mrežo. Foto Carlos Garcia Rawlins/Reuters
J. P.
18. 6. 2018 | 16:59
18. 6. 2018 | 19:20
5:39
Soči – Tretja reprezentanca s svetovne jakostne lestvice FIFA, Belgija, si je v prvem polčasu dvoboja uvodnega kola skupine G na 21. svetovnem prvenstvu v Rusiji lomila zobe z žilavimi Panamci, ki so si na vse kriplje prizadevali kar najdražje prodati svojo kožo v krstnem nastopu med svetovno elito. Njihov obrambni zid je do odhoda na glavni odmor še zdržal, po vrnitvi iz slačilnice pa so Belgijci premaknili v višjo prestavo in njihov stroj je začel mleti. Najprej je le dobro minuto drugega polčasa potreboval Dries Mertens, da je vendarle načel tekmečevo mrežo, tri točke je potrdil v zadnjem obdobju izjemno razpoloženi ostrostrelec Romelu Lukaku, ki je bil uspešen dvakrat v razmaku šestih minut. Tudi poraženci niso bili brez priložnosti, a se jim častnega gola ni posrečilo doseči. Belgijci so zdaj neporaženi že v dvajsetih zaporednih dvobojih.


POTEK TEKME


Favorizirani Belgijci so imeli pričakovano terensko premoč, vseeno pa gledalci igre mačke z mišjo niso spremljali. V prvih minutah je resda še dišalo po takšnem scenariju, v sedmi minuti je čuvaj panamske mreže Jaime Penedo s skrajnimi napori ukrotil nevaren poskus Driesa Mertensa, štiri minute pozneje pa je bil Eden Hazard malenkost premalo natančen. Vselej, ko so se Belgijci znašli v nasprotnikovem kazenskem prostoru, je bilo peklensko vroče, sredi polčasa sta v dveh zaporednih napadih zobe pokazala Mertens in Kevin de Bruyne, a se rezultat ni spremenil.

V nadaljevanju so Panamci vendarle paralizirali tekmece, pri katerih je v začetni postavi začel tudi Dedryck Boyata kot alternativa za poškodovanega standardnega branilca Manchester Cityja Vincenta Kompanyja. V 38. minuti je Penedo požel gromek aplavz za briljantno obrambo po poskusu Hazarda, po katerem je Belgija izvlekla zgolj kot, dve minuti pozneje pa se je podjetni Mertens že tretjič znašel v lepi priložnosti, tokrat po prostem strelu, toda spet brez učinka. Do glavnega odmora ni Panama niti enkrat sprožila v okvir nasprotnikovih vrat.

Dries Mertens ni pomišljal niti za trenutek in je vendarle načel panamsko mrežo. Foto Francois Lenoir/Reuters
Dries Mertens ni pomišljal niti za trenutek in je vendarle načel panamsko mrežo. Foto Francois Lenoir/Reuters


Če so Panamci mukoma vendarle preživeli prvi polčas brez prask, pa že uvodnega belgijskega napada v drugem delu niso več. Po obetavni akciji v 47. minuti se je žoga odbila na rob kazenskega prostora, kjer ni Dries Mertens pomišljal niti za trenutek, temveč je neubranljivo sprožil in matiral Peneda, ki je bil brez moči. Peti najučinkovitejši igralec minule sezone serie A, 31-letni napadalec si kruh služi pri Napoliju, je vpisal svoj 15. zadetek v majici z državnim grbom, med strelci je bil tudi v zadnjem pripravljalnem dvoboju pred tednom dni ob zmagi nad Kostariko s 4:1.

Panamci so želeli hitro odgovoriti, najlepšo priložnost dotlej na tekmi si je v 55. minuti zagotovil Michael Murillo, ki se je znašel sam iz oči v oči s Thibautom Courtoisom, toda belgijski čuvaj mreže je pokazal nekaj svojega bogatega znanja, dobro zaprl prostor in žogo s kolenom odbil v kot. Jasno je bilo, da Panama ne bo kar brez boja položila orožja. Vseeno pa je bil njen odpor strt v 69. minuti, ko je (De Buynovo) natančno podajo vendarle dočakal tudi ostrostrelec Manchester Uniteda Romelu Lukaku, ki je z glavo iz bližine razparal nasprotnikovo mrežo. Zadel je že desetič v zadnjih 14 reprezentančnih obračunih.

In ko se je belgijski stroj ogrel, je panamska barka potonila. Le šest minut po prvem zadetku, sicer njegovem drugem doslej na svetovnih prvenstvih, je Lukaku zadel še drugič. Po prestreženi žogi je hiter protinapad skreiral Hazard, ki se mu je na desni strani povsem sam odkrival strelec prvega zadetka Mertens, vendar pa je raje podal na levo strelcu drugega gola, ki se je znašel iz oči v oči s Penedom, ki je moral na hrbet že tretjič. Kar se jim ni posrečilo v prvem polčasu, so Belgijci brez težav nadoknadili v drugem, njihova zmaga je bila druga najvišja doslej na prvenstvu v Rusiji.

Jaime Penedo je bil nekajkrat na izjemni preizkušnji. Foto Odd Andersen/AFP
Jaime Penedo je bil nekajkrat na izjemni preizkušnji. Foto Odd Andersen/AFP


BELGIJA : PANAMA 3:0 (0:0)


Strelca: 1:0 - Dries Mertens (47.), 2:0 - Romelu Lukaku (Kevin de Bruyne, 69.), 3:0 - Romelu Lukaku (Eden Hazard, 75.).

Olimpijski štadion Fišt, gledalcev 43.257, sodnik Janny Sikazwe (Zambija).

Belgija: Courtois, Alderweireld, Boyata, Vertonghen, Meunier, De Bruyne, Witsel (od 90. Chadli), Ferreira-Carrasco (od 74. Dembele), Mertens (od 83. T. Hazard), E. Hazard, Lukaku.

Panama: Penedo, Davis, Escobar, Torres, Murillo, Rodriguez (od 63. Diaz), Godoy, Gomez, Cooper, Barcenas (od 63. Torres), Perez (od 73. Tejada).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine