Srbski orli želijo leteti v osmini finala

V nedeljo bodo krenili v svetovno prvenstvo tudi Srbi. Kako visoko lahko posežejo svetovni prvaki (U-20) iz leta 2015?
Fotografija: Srbska zvezna igralca Filip Kostić (v ospredju) in Nemanja Matić verjameta v zmago orlov nad Kostariko.
Odpri galerijo
Srbska zvezna igralca Filip Kostić (v ospredju) in Nemanja Matić verjameta v zmago orlov nad Kostariko.

Samara – Kako visoko bodo poleteli v Rusiji srbski nogometaši? Bo prav Srbija eno od odkritij svetovnega prvenstva? Številni navijači »orlov« tudi pri nas nestrpno čakajo na njihovo mundialsko premiero v Samari, saj je Kostarika tekmec po meri Srbov.

Nedeljska tekma Srbije s Kostariko bo ena odločilnih za razplet v skupini E, v kateri naj bi prvo mesto pripadlo Brazilcem. Prav Srbi sodijo med reprezentance, ki bi lahko na tleh prijateljske države najmočneje opozorile nase nogometno družino. Morda ne premorejo izrazito zvezdniških imen kot Hrvati, toda, pozor, ta srbski rod krasi zanimiva kombinacija izkušenih zvezdnikov svetovnega formata (Ivanović, Matić, Kolarov) in številnih fantov, ki so v preteklih letih pokorili Evropo in svet v mlajših selekcijah. »Orlići«, ki so leta 2013 postali evropski prvaki (U-19) in dve leti pozneje zasedli še svetovni vrh (U-20), znajo zmagovati in premorejo šampionski značaj, v nasprotnem primeru ne bi v finalu prvega turnirja premagali Francije, v bitki za svetovni naslov pa Brazilije! Najboljši igralec mladinskega eura je bil napadalec Aleksandar Mitrović, ki je nato omrežil tudi Rafaela Beniteza v Newcastlu, mundial mlajših članov je zaznamoval Sergej Milinković-Savić. Mimogrede: svetovne prvake je pozneje novembra 2015 premagala U-21 selekcija Primoža Glihe.


Piksi: Na to smo čakali osem let


V takšnih okoliščinah bi težko ovrgli teorijo, po kateri bi lahko Srbi presenetili tudi tekmece na članski ravni. Ob omenjenih jih krasi še kup odličnih nogometašev, kakršni so Andrija Živković (Benfica), Dušan Tadić (Southampton), Luka Milivojević (Crystal Palace), Adem Ljajić (Torino), Nikola Milenković (Fiorentina) in Luka Jović (Eintracht).

»Osem let smo čakali na vrnitev med najboljše na svetu. Osebno sem se prepričal, da ta rod krasi odlično vzdušje, ki je temelj za uspeh slehernega kolektiva,« je zatrdil legendarni Dragan Stojković Piksi, dober prijatelj selektorja Mladena Krstajića, in opisal položaj srbske reprezentance na turnirju: »Igralci imajo v nogah dokazano kakovost in igrajo za najboljše klube v Evropi. Dobili bodo priložnost, da razkrijejo svoj domet v najmočnejšem nogometnem tekmovanju na svetu. Nastop na mundialu je največ, kar lahko doseže nogometaš v svoji karieri.«


V težji skupini kot Hrvati


Dejan Stanković, ki je dvajset let pozneje – podobno kot Piksi – prav tako osvojil vrh Evrope v klubski majici, je opozoril rojake, da bodo morali do morebitne uvrstitve v osmino finala prehoditi trnovo pot. »Brazilija je favorit prvenstva, kaj šele naše skupine. Kostariko moramo vzeti maksimalno resno, saj gre za borbeno in disciplinirano ekipo, ki je šokirala javnost na prejšnjem mundialu v Braziliji. O Švici sploh ne bi govoril, to je vrhunsko organizirana reprezentanca.« Tudi Robert Prosinečki, nekdanji soigralec Stojkovića, dobro pozna srbski nogomet: »Srbi imajo na žalost veliko zahtevnejšo skupino kot Hrvati. Seveda imajo možnosti za napredovanje, toda nič ne bo samoumevno.«

V jati selektorja Mladena Krstajića je sedem članov šampionskega rodu iz Nove Zelandije 2015 (U-20), ki mu je tedaj poveljeval selektor Veljko Paunović. Gotovo krasi Srbe visok motiv za morebiten podvig, kar bi bil že nastop v osmini finala šampionata. Gre za stereotipen nogometni narod, ki vselej meri visoko. Ne nazadnje je »orle« pospremil na pot prvi mož države Aleksandar Vučić in jim obljubil deset milijonov evrov nagrade za morebiten naslov prvaka. Dotlej je resda še daleč, najprej bodo morali preskočiti Kostariko v Samari in nato v evropskem derbiju Švico v Kaliningradu. Vedo, da ne bi bilo modro reševati svoje kože 27. junija z Brazilijo v Moskvi, četudi bodo uživali plebiscitarno podporo slovanskih bratov Rusov.


Pod drobnogledom Milinković-Savić


Ob tem bo zanimivo spremljati odziv številnih upov na velik izziv, pred katerega so jih postavili pregovorno zahtevni rojaki. Pod drobnogledom bo Sergej Milinković-Savić, 23-letni ofenzivni nogometaš Lazia, ki je v tej sezoni v majici rimskega kluba prispeval štirinajst golov in devet podaj za gol. Milinković-Savić je danes najdražji eksponat Lazia za 100 milijonov evrov.

Komentarji: