Statistika in dosežki, ki se bodo zapisali v zgodovino (INTERAKTIVNO)

Da boste na tekočem z vsemi tekmami in rezultati na svetovnem prvenstvu v nogometu v Rusiji.
Fotografija: Benjamin Mendy FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Odpri galerijo
Benjamin Mendy FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Svetovno prvenstvo v Rusiji je končano, nogometaši pa so na 64 tekmah izenačili ali popravili kar nekaj statistik predhodnikov. Med svetovnimi prvaki Francozi sta se v zgodovino vpisala Kylian Mbappe, ki je šele drugi najstnik z golom v finalu, in selektor Didier Deschamps, ki mu je kot tretjemu uspelo pokal osvojiti v igralski in trenerski vlogi.Francozi so zabeležili še nekaj dosežkov, s katerimi so se vpisali v zgodovino. Selektor Deschamps je po Brazilcu Mariu Zagallu in Nemcu Franzu Beckenbauerju tretji človek, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka kot igralec in selektor.
Francija je po Braziliji postala prva država, ki je v finalu dosegla štiri gole. Brazilija je leta 1970 štirikrat zadela proti Italiji. Francoska izbrana vrsta je obenem šele druga država, ki ji je na poti do finala uspelo premagati tri različne južnoameriške države (Peru, Argentino in Urugvaj). Prej je to uspelo Nizozemski leta 1974.

Hrvaška izbrana vrsta bi nekaj statističnih podatkov raje pozabila. Postala je namreč druga ekipa, ki je bila poražena v prvem nastopu v finalu. Enaka usoda je leta 1974 doletela Nizozemce, ki jih je z 2:1 premagala Nemčija. Srebrna Hrvaška je postala tudi druga država, ki je dve zaporedni tekmi na izpadanje dobila po enajstmetrovkah. Leta 1990 je to uspelo Argentini proti Jugoslaviji in Italiji.Spremljanje nogometa v Zagrebu FOTO: Voranc Vogel/Delo
Spremljanje nogometa v Zagrebu FOTO: Voranc Vogel/Delo


Za nekaj zanimivih podatkov sta kljub zgodnjim izpadom poskrbela najboljša nogometaša zadnjega desetletja Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. Argentinec je edini nogometaš, ki je na zadnjih štirih prvenstvih na vsaki tekmi prispeval podajo za gol. Portugalec pa je postal četrti igralec, ki je zadel na štirih različnih svetovnih prvenstvih (2006, 2010, 2014 in 2018). Prej so to dosegli Pele, Uwe Seeler in Miroslav Klose.

Cristiano Ronaldo je hkrati prvi Evropejec, ki je zadel na osmih zaporednih velikih tekmovanjih (svetovna in evropska prvenstva). Pri 33 letih in 130 dneh je postal najstarejši nogometaš, ki je na eni tekmi zadel trikrat, in sicer v skupinskem delu tekmovanja proti Španiji.

Rusija si je lahko oddahnila, ko z uvodno zmago proti Savdski Arabiji ni prekinila tradicije z 21. Fifinih svetovnih prvenstev, ko so gostitelji na prvi tekmi vedno slavili zmago. Manj zadovoljni so lahko Rusi s podatkom, da so postali prvi gostitelji po Mehiki leta 1986, ki so izpadli v četrtfinalu turnirja.

Tudi Brazilcem prvenstvo v Rusiji ne bo ostalo v najlepšem spominu. Še četrtič zapored jih je svetovnega prvenstva izločila evropska država (Francija 2006, Nizozemska 2010, Nemčija 2014 in Belgija 2018). Brazilija je sicer desetkrat zapored na svetovnih prvenstvih prvi del tekmovanja končala na vrhu skupine. Nazadnje ji je to spodletelo leta 1978.

Urugvajci so postali drugi po Argentincih leta 1998, ki jim je uspelo premagati vse tri ekipe v skupini, pri čemer niso prejeli gola.

Mehika je na letošnjem prvenstvu odigrala še 57. tekmo v izločilnih bojih mundiala, kar je največkrat od ekip, ki še nikoli niso osvojile naslova prvaka. Mehičani so poskrbeli tudi za najhitrejši rumeni karton na svetovnih prvenstvih. Po 15 sekundah igre proti Švedom si ga je prislužil Jesus Gallardo.

Neslavni niz je nadaljevala Nemčija, ki je po Španiji (2014) in Italiji (2010) še tretja branilka naslova, ki je prvenstvo zapustila po uvodnem delu tekmovanja. To se ji je zgodilo šele drugič v zgodovini, nazadnje se Nemci iz skupine niso prebili leta 1938.


Ne spreglejte!


S pomočjo našega interaktivnega vodnika se spomnite vseh tekem na mundialu v Rusiji. Postave, medsebojni dvoboji, statistike:

 
 

Komentarji: