Milijoni Egipčanov so si oddahnili: Mo dobil bitko s časom

Eden največjih zvezdnikov prvenstva Mohamed Salah danes proti Urugvaju
Fotografija: Mohamed Salah, ki danes slavi 26. rojstni dan, je bil na zadnjem treningu pred tekmo z Urugvajem dobro razpoložen. Foto AP
Odpri galerijo
Mohamed Salah, ki danes slavi 26. rojstni dan, je bil na zadnjem treningu pred tekmo z Urugvajem dobro razpoložen. Foto AP

Jekaterinburg – Egipt naj na svetovnem prvenstvu v Rusiji ne bi igral pomembne vloge, ne nazadnje se je na mundial prebil šele tretjič, pa vendar je bila tudi ta afriška država v zadnjih tednih v središču pozornosti. Seveda zaradi Mohameda Salaha, ki je po poškodbi v finalu lige prvakov bil bitko s časom, da bi bil pravočasno nared. Očitno jo je dobil, danes naj bi zaigral proti Urugvaju.

Odkar je 26. maja olimpijski štadion v Kijevu zapustil v solzah (Liverpool je proti Real Madridu nato izgubil z 1:3), saj si je v 31. minuti tekme v »judoističnem« dvoboju s Sergiom Ramosom poškodoval ramo, je bilo eno najbolj žgočih nogometnih vprašanj, ali bo Salah nared za SP oziroma za koliko tekem. Tako kot je nepogrešljivi člen Liverpoola je enako ali še bolj pomemben za egipčansko reprezentanco, ki je pristala v lahki skupini A z Urugvajem, Rusijo in Savdsko Arabijo. Če Urugvajci veljalo za absolutne favorite, se zdi boj za 2. mesto odprt – Rusija je včeraj zmagala po nizu sedmih porazov –, zato so bili navijači Egipta toliko bolj na trnih, ali bo eden največjih nogometnih zvezdnikov nared ali ne.

Salah, ki je pred skoraj natančno letom dni iz Rome prestopil k Liverpoolu in zanj v vseh tekmovanjih v prejšnji sezoni dosegel kar 44 golov, je bil najboljši strelec afriških kvalifikacij za SP '18, dosegel je tudi odločilen zadetek za pot v Rusijo, zdaj upa, da bo pod njegovim vodstvom Egipt dosegel prvo zmago na mundialih, morda celo napredoval v izločilne boje. V dozdajšnjih dveh nastopih, leta 1934 in 1990 v Italiji, je na štirih tekmah vpisal prav toliko porazov.

Po grdem padcu na ramo v finalu lige prvakov so številni dvomili, da bo Liverpoolov stroj za gole nared, v reprezentanci Egipta so se vseskozi bodrili, da so možnosti za to lepe, a hkrati ohranjali previdnost, še včeraj sicer ni bilo stoodstotno, da bo zaigral, je pa bilo zelo blizu. Potem ko od začetka v pripravljalni bazi v Groznem ni vadil s kolegi, je nato treninge počasi stopnjeval, v sredo prvič treniral z žogo, ker je bil napredek iz dneva v dan očiten, je včeraj selektor Hector Cuper sporočil dobre novice. »Moju gre zelo dobro, zelo hitro je okreval. Posvetili smo mu veliko pozornosti in s skoraj stoodstotno gotovostjo lahko rečem, da bo igral na prvi tekmi, razen če se ne bi v zadnjem trenutku zgodilo kaj nepredvidljivega. Zelo smo optimistični,« je pomiril milijone egipčanskih nogometnih navijačev 62-letni Argentinec ter dodal, da bo imel zadnjo besedo pri vsem Salah. Egipt se bo z Urugvajem v Jekaterinburgu pomeril danes ob 14. uri.
 

Bo zaznamoval SP?


Prvi nastop Egipta na SP po 28 letih tako ne bo zaznamovala odsotnost enega najboljših nogometašev sveta. Čeprav Cuper in tudi Salah zatrjujeta, da reprezentance Egipta ne sestavlja le en človek, ampak izpostavljata pomen moštva, je vloga Liverpoolovega napadalca povsem jasna. Resda sam ekipe ne bo mogel popeljati do zgodovinskega dosežka, osmine finala, bi pa lahko z dobrimi predstavami v Rusiji spet vstopil v boj – s Cristianom Ronaldom in Lionelom Messijem – za zlato žogo. »Mo bi lahko postal najboljši strelec in eden najboljših igralcev turnirja,« ocenjuje Cuper.

To bi bilo vsekakor veliko zadoščenje za Salaha, ki je poškodbo v finalu lige prvakov označil za najnižjo točko v svoji karieri. »Ko sem priletel na tla, sta se začeli mešati fizična bolečina in skrb. Poleg tega tudi jeza in žalost, da nisem mogel nadaljevati tekme. Nekaj trenutkov za tem sem pomislil tudi na možnost, da ne bom mogel igrati na SP in ta misel je bila uničujoča,« priznava Salah, ki prav danes praznuje 26. rojstni dan, na tem SP pa ima velike načrte: »Imamo odlično ekipo in odličnega selektorja. Vsi imamo isti cilj, to so zmage. Nimamo le ene močne točke, ampak smo močni kot celota, kot ekipa. Seveda smo večji pritisk čutili v kvalifikacijah, a ne bomo obstali zgolj pri tem, da smo se prebili na prvenstvo. Želimo si pisati zgodovino, doseči nekaj večjega. Cilj so izločilni boji in dobre predstave tudi tam.«

Komentarji: