Atlanta zaradi nove volilne zakonodaje brez tekme vseh zvezd MLB

Vodstvo lige je ukrepalo zaradi nove volilne zakonodaje v Georgii. Novi organizator bo znan v bližnji prihodnosti.
Fotografija: Atlanta bi morala 13. julija gostiti tekmo vseh zvezd lige MLB, vendar pa se to ne bo zgodilo. FOTO: Todd Kirkland/AFP
Odpri galerijo
Atlanta bi morala 13. julija gostiti tekmo vseh zvezd lige MLB, vendar pa se to ne bo zgodilo. FOTO: Todd Kirkland/AFP

Vodstvo baseballske lige Major League Baseball (MLB) je Atlanti odvzelo All Star tekmo zaradi nove volilne zakonodaje v Georgii, poročajo agencije.

»Odločil sem se, da je najboljši način, da opozorimo na naše vrednote, da All Star tekmo in draft prestavimo iz Atlante,« je v petek povedal komisar lige MLB Robert D. Manfred. Po prvotnem koledarju bi morala biti tekma na sporedu 13. julija, MLB pa bo v kratkem sporočila novega prireditelja.

Georgia, ki velja za eno od republikanskih utrdb v ZDA, je v preteklem tednu sprejela novo volilno zakonodajo. Kritiki snovalcem te zakonodaje in guvernerju Brianu Kempu očitajo, da želijo z njo doseči manjšo volilno udeležbo temnopoltih prebivalcev in drugih manjšin. Ti naj bi bili bolj naklonjeni demokratom. V republikanskem taboru pa trdijo, da želijo s tem zmanjšati poneverbe na volitvah.

Med drugim spremenjena zakonodaja predvideva spremembe pri volitvah po pošti, prepovedano bo nagovarjanje volivcev pred volilnimi mesti, tam pa bo prepovedano ponujati tudi hrano in vodo, medtem ko bodo čakali na oddajo glasu.


Številni igralci napovedali bojkot tekme


»V MLB podpiramo volilno pravico za vse Američane in strogo smo proti vsakršnim omejitvam pri volitvah. Ponosni smo, da na ta način lahko naše navijale vzpodbudimo, da izpolnijo svojo državljansko dolžnost in se udeležijo volitev,« pa je še dodal Manfred, ki pravi, da ima neoviran dostop do volitev neomejeno podporo lige MLB. Obenem je izpostavil, da so številni igralci napovedali bojkot tekme.

Na ameriških predsedniških volitvah novembra lani je demokratični kandidat Joe Biden v Georgii slavil z vsega nekaj tisoč glasovi prednosti pred republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom. Biden je zato spremembo zakonodaje v Georgii že ostro kritiziral.
 

Navijači in zaposleni v Georgii žrtve odločitev lige


Na odločitev lige MLB so se odzvali tudi pri klubu The Atlanta Braves, ki naj bi bili gostitelj All Star tekme in zapisali, da so globoko razočarani nad odločitvijo vodstva lige.

»S tekmo smo želeli v mestu vnovič vneti razpravo o volitvah, saj smo tudi v klubu za enake možnosti za vse volivce. Na žalost so zdaj posel, zaposleni in navijači v Georgii žrtve vseh teh odločitev,« so zapisali v klubu.

Komentarji: