Bobinac: Prodaje ne bo, če bo politika jamčila ohranitev monopola

Na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije so ponovno obravnavali morebitno prodajo Športne loterije.
Fotografija: Franjo Bobinac OKS 6.6.2023 Ljubljana Slovenija [Franjo Bobinac,direktor,OKS,Ljubljana,Slovenija] Foto Jože Suhadolnik/delo
Odpri galerijo
Franjo Bobinac OKS 6.6.2023 Ljubljana Slovenija [Franjo Bobinac,direktor,OKS,Ljubljana,Slovenija] Foto Jože Suhadolnik/delo

Na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije so ponovno obravnavali morebitno prodajo Športne loterije. Predsednik OKS Franjo Bobinac je zatrdil, da prodaje ne bo ob zavezi slovenske politike za ohranitev monopola loterije.

»Odkar smo konec aprila prejeli zavezujočo ponudbo enega od potencialnih kupcev, nismo sprejeli še nobenega sklepa. Če dobimo zavezo slovenske politike, da monopol Športne loterije ne bo še kar nekaj časa ukinjen, potem prodaje zagotovo ne bo. V začetku julija se bo iztekel rok, ko naj bi svoje mnenje dalo tudi ministrstvo za finance, potem bomo določili naslednje korake,« je dejal Bobinac.

image_alt
Franjo Bobinac: Eden od ciljev je, da Slovenija dobi mesto v MOK

Dodal je, da je sicer cenitev loterije pripravljena. »Sam bi še najraje videl, da ostane tako, kot je, torej da ostane monopol in da ostanemo lastniki. Prav tako osebno ne poznam nobenega od možnih kupcev, le njihove pisne ponudbe,« je dodal Bobinac. Obenem je dajal, da se je medtem pojavil tudi drugi potencialni kupec z bistveno višjo ponudbo od prvega, pri tem pa predsednik OKS ni povedal zneskov.

Na seji je bilo nekaj ostrih besed med Bobincem in predsednikom Športne zveze Nova Gorica Miranom Müllnerjem, tudi članom IO OKS, ki je ostro proti prodaji. Bobinac je zavrnil očitke, da je bilo doslej delo OKS na tem področju nepregledno in zavajajoče.

Denar iz koncesijskih dajatev od klasičnih iger na srečo

Bobinac je navedel, da je bila seja odbora državnega zbora za finance, sklicana na zahtevo poslanske skupine SDS, »nekakšen lakmusov papir«. Člani odbora so se namreč na nujni seji tik pred IO OKS izrekli proti prodaji deleža Športne loterije. Tako opozicijski kot koalicijski poslanci so se strinjali, da bi imela prodaja tujemu skladu negativne učinke na slovenski šport, predvsem z vidika financiranja.

image_alt
Če bi posnemal leva, bi postal opica, zasledoval bom svojo pot

Branko Zorman, predsednik Fundacije za šport (FŠO), se na seji IO OKS ni oglasil, je pa FŠO eden od temeljev financiranja športa v državi. Letos bo razdelila 11 milijonov evrov, svet FŠO pa je proti prodaji Športne loterije. V FŠO denar priteka iz koncesijskih dajatev od klasičnih iger na srečo, pri tem sta Športna loterija in Loterija Slovenija monopolista v državi.

OKS ima 20-odstotni delež kot tudi Smučarska zveza Slovenije (SZS), nekaj manjšega ima Nogometna zveza Slovenije (NZS), skupaj pa imajo te tri športne organizacije večinski delež. Proti prodaji komercialnemu podjetju iz tujine so se že pred časom izrekli tudi v Združenju občin Slovenije in v Skupnosti občin Slovenije. FŠO namreč sofinancira šport tudi na lokalni ravni, predvsem na področju objektov.

Preberite še:

Komentarji: