Dressel se je spustil pod magično mejo

Američan je v Budimpešti dosegel nov svetovni rekord na 100 m mešano. V polfinalu se je z 49,88 kot prvi zemljan spustil pod mejo 50 sekund.
Fotografija: Caeleb Dressel ruši mejnike v plavanju. FOTO: Oli Scarff/AFP
Odpri galerijo
Caeleb Dressel ruši mejnike v plavanju. FOTO: Oli Scarff/AFP

Ameriški plavalec Caeleb Dressel je na tekmi ISL (International Swimming League) v Budimpešti dosegel nov svetovni rekord na 100 m mešano. V polfinalu se je z 49,88 kot prvi zemljan spustil pod mejo 50 sekund in za 38 stotink sekunde izboljšal aktualni svetovni rekord Rusa Vladimirja Morozova.

Budimpešta je za Dressla izjemno prizorišče. Na svetovnem prvenstvu 2017 je v madžarski prestolnici v velikem olimpijskem bazenu osvojil kar sedem zlatih odličij. Lani v južnokorejskem Gwangjuju je bil na najvišji stopnički zmagovalnega odra šestkrat.

Lepe spomine na disciplino 100 m mešano imajo tudi slovenski ljubitelji plavanja. Ljubljančan Peter Mankoč je v njej postal evropski prvak kar 10-krat, dvakrat je bil tudi svetovni prvak, vsemu temu pa je dodal tudi dva svetovna rekorda (2001, 2009) in evropskega.
 

Mankoč ni presenečen


»Lahko mu le čestitam, a ta rekord me ne preseneča. Razvijajo se metode treninga, razvija se znanstveni pristop in vedenje o plavanju, suha vadba, dodatna prehrana. Če najdemo še super športnika, kar Dressel je, je to kombinacija, ki pripelje do takšnega dosežka,« je za STA o novem rekorderju povedal Mankoč.

Caeleb Dressel je nova ameriška senzacija v plavanju. FOTO: Oli Scarff/AFP
Caeleb Dressel je nova ameriška senzacija v plavanju. FOTO: Oli Scarff/AFP


Kot pravi, je Dresslov rekord pričakoval že prej. »Je svetovni rekorder v delfinu in kravlu, bil je tudi ameriški rekorder v prsnem plavanju in izredno dobro zna odplavati pod vodo. Če kdo, je prav on tisti, od katerega sem novi rekord pričakoval,« je še dejal Ljubljančan, ki trenutno živi v Estoniji in deluje v tamkajšnjem olimpijskem srednješolskem centru. »Vsaj zaenkrat je to zame velik izziv. Prvi napredek je viden, zato sem vsaj zaenkrat s svojim delom tukaj v Estoniji zelo zadovoljen.«

Preberite še:

Komentarji: