Edina pot navzgor je v jadranski ligi

Vaterpolo: V Kranju se prebuja nekoč zelo uspešen klub.
Fotografija: Primož Troppan se je resno lotil nove vaterpolske zgodbe v Kranju. Foto Roman Šipić
Odpri galerijo
Primož Troppan se je resno lotil nove vaterpolske zgodbe v Kranju. Foto Roman Šipić

Pisalo se je leto 2003, Kranj se je veselil evropskega prvenstva v vaterpolu. Dogodek naj bi še vidneje na našem športnem zemljevidu podčrtal to igro v vodi, vendar pa se je zaradi organizacijskih spodrsljajev in nenačrtovane denarne izgube panoga začela sesuvati. In tudi vodilni klub pri nas, Triglav iz Kranja, se je začel potapljati. Zdaj se je po dolgih letih vrnil na mednarodno sceno.

Pot do nekdanje ravni, ko so bili Gorenjci tudi že korak do prestižne lige prvakov (trikrat jim je do uresničitve sanj zmanjkal le en gol), je še zelo dolga in zapletena, a za prihodnost vaterpola v Kranju, vrsto let metropoli te panoge pri nas, je pomembno spoznanje o vstopu v jadransko ligo. Elitni razred z moštvi Juga iz Dubrovnika, zagrebškega Mladosti, splitskega Jadrana, Partizana iz Beograda je seveda za prenovljeni »otroški vrtec« vaterpolistov iz športnega parka pod Storžičem pretirano oddaljen, toda šteje že hraber korak v drugi kakovostni razred, torej jadransko ligo z oznako B.

»Ni druge poti za želeni novi vaterpolski vzpon, kot pa igrati v tem mednarodnem tekmovanju,« je prepričan Primož Troppan, eden vodilnih reprezentantov v zgodovini slovenskega vaterpola, danes glavni trener edinega slovenskega moštva v omenjeni ligi. Pomaga mu Zoran Milenković z izkušnjami iz omenjenega Partizana z eno najbolj cenjenih vaterpolskih šol v Evropi, za mlajše selekcije pri klubu zdaj skrbijo Rado Čermelj, Jaka Mikoletič in Sanja Rebula, Rečanka in življenjska sopotnica Erika Bukovca, prav tako kot Troppan člana najuspešnejšega slovenskega vaterpolskega vala, ki se je začel uveljavljati pred dobrima dvema desetletjema. Sicer pa za poznavalce ni skrivnosti: optimizmu pri kranjskem projektu botruje tudi spoznanje o delovanju pri klubu nekdanjih reprezentantov – poleg omenjenega glavnega trenerja sta v upravnem odboru tudi Krištof Štromajer in Tadej Peranovič. Predsedniška vloga pripada Zmagu Zadniku, imenitno bi bilo za kranjske načrte, ko bi po dolgoletnem oživela nacionalna zveza, posledično pa bi se zbudili tudi klubi.


Koper: novi bazen brez vaterpola


Zanimiva je zlasti koprska zgodba. Poleg Kranja so najresneje in v lokalnem okolju tudi odmevno ohranjali vaterpolo v Kopru, tamkajšnji »morski psi« so nazadnje med vsemi v Sloveniji igrali na mednarodni vaterpolski ceni, zdaj, ko pa je mesto končno dobilo sodoben pokriti bazen tik ob drugih športnih objektih na Bonifiki, pa klub s članskim moštvom ne deluje več. »Vidite, tako je to, ko se zamenja oblast v občini, pa se vaterpolo mora spet znova boriti za svoj prostor,« razmišlja Troppan o Kopru, glede Kranja, kjer pa je zdaj župan prav nekdanji vaterpolist, sicer tudi predsednik hokejske zveze, Matjaž Rakovec, pa je omenil drugačno težavo: »Že dolgo mi ne gre v račun, da gospodarstvo v našem mestu ne podpira ustrezno športa. Pa imamo kopico dobrih klubov. Res, škoda.«

Triglav je s porazoma v Splitu in doma z Makarsko začel to novo zgodbo, favoriti skupine B so POŠK (Split), Primorje z Reke, Solaris iz Šibenika in Radnički iz Kragujevca. Za Kranjčane je najprej pomembno preživetje, nato pa odskočna deska k dosežkom, ki so se jim nekoč zdeli samoumevni ...

Preberite še:

Komentarji: