Ema Kozin trpela močne udarce, a ni padla, v dvorani se je vnel pretep

Favorizirana ameriška zvezdnica Claressa Shields je v nabito polni dvorani Motorpoint v Cardiffu po točkah ugnala slovensko boksarsko »princesko«.
Fotografija: Claressa Shields je po točkah ugnala Emo Kozin. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters
Odpri galerijo
Claressa Shields je po točkah ugnala Emo Kozin. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters

Slovenski boksarski »princeski« Emi Kozin se računi za presenečenje proti favorizirani Claressi Shields niso izšli. V nabito polni dvorani Motorpoint v Cardiffu je vseh deset rund nudila dostojen odpor ameriški zvezdnici, ji zadala tudi nekaj udarcev, vendar pa jih je prejela veliko več. O zmagovalki tako ni bilo dvoma, Shieldsova ostaja na prestolu srednje kategorije (do 72,574 kg).

Točkovalci so vseh deset rund dodelili 26-letni Američanki, ki je na koncu zmagala po točkah s 100:90, 100:90 in 100:90. Shieldsova je tako v svojo profesionalno statistiko vpisala še dvanajsto zaporedno zmago (dve je dosegla z nokavtom), tri leta mlajša izzivalka pa je doživela prvi poraz v poklicnem ringu, v katerem je sicer do današnjega nanizala 21 zmag (11 z nokavtom) in en neodločen izid.

»Claressa je Claressa. Očitno sem imela na začetku preveč spoštovanja do nje, po močnih udarcih, ki sem jih v uvodnih rundah prejela v trebuh in gard, sem se malo izgubila. Toda rekla sem si, da bom odboksala do konca, kar mi je tudi uspelo,« je povedala Kozinova in pribila, da se bo iz tega poraza ogromno naučila, kar ji bo prišlo prav v nadaljevanju kariere.

Claressa Shields je želela nokavtirati Emo Kozin, kar pa ji ni uspelo. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters
Claressa Shields je želela nokavtirati Emo Kozin, kar pa ji ni uspelo. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters

Ameriška šampionka, ki so ji trenerji po koncu obračuna hladili podplutbo pod desnim očesom, je tako ubranila naslove svetovne prvakinje po različicah IBF, WBA in WBC, za nameček je Kozinovi, ki je imela od tretje runde naprej od Claressinih udarcev rdečico na čelu, odvzela šampionski pas združenja WBF. Ni pa je mogla nokavtirati, kar je bila njena velika želja.

S predčasno zmago je želela namreč Največja vseh časov (GWOAT), za katero se dvakratna olimpijska šampionka iz Londona 2012 in Ria de Janeira 2016 sama razglaša, nagnati strah v kosti neporaženi britanski boksarki Savannah Marshall (11 zmag, 9 s k. o.), s katero naj bi se pomerila enkrat junija. Danes sta imeli že prvo soočenje ob ringu, če bi sodili po številu izgovorjenih besed v nekaj minutah, je besedni dvoboj dobila Shieldsova. Omeniti kaže, da bo ameriška zvezdnica za dva obračuna (tega z Emo in nato z Marshallovo) prejela sedemmestno vsoto dolarjev.

Tudi Ema Kozin je sloviti tekmici zadala nekaj udarcev. FOTO: Lawrence Lustig/Boxxer
Tudi Ema Kozin je sloviti tekmici zadala nekaj udarcev. FOTO: Lawrence Lustig/Boxxer

Dala bi si oceno –A

»Dobila sem prav vse runde, v šesti, sedmi in tudi sedmi sem jo lomila. Bila je kotu in prejemala udarce, na katere sploh ni odgovarjala. Borila sem se bolje kot marca lani proti Marie-Eve Dicaire. Za predstavo, ki sem jo prikazala, bi si dala oceno –A. Edino, česar nisem dosegla, je ta prekleti nokavt. A bilo je več trenutkov, ko bi lahko sodnik prekinil dvoboj,« je presodila Shieldsova in svoj pogled uperila proti Marshallovi: »Zdaj hočem Savannah, zaradi nje sem tu. Jaz sem svojo nalogo opravila, zdaj jo mora še ona 12. marca (proti Belgijki Femke Hermans).«

»Športno je treba priznati prepričljiv poraz. Claressa je zasluženo zmagala. A sem izjemno ponosen na Emo, ki se je borila do konca, dala od sebe 110 odstotkov, trpela močne udarce, ni pa padla. Nima si česa očitati. Mlada je še in njene največje zmage bodo še prišle,« je poudaril Rudolf Pavlin, dolgoletni trener in že nekaj časa tudi menedžer Kozinove.

V glavnem obračunu večera je bil Anglež Chris Eubank ml. (desno) prepričljivo boljši od domačega matadorja Liama Williamsa. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters
V glavnem obračunu večera je bil Anglež Chris Eubank ml. (desno) prepričljivo boljši od domačega matadorja Liama Williamsa. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters

Rezultati uvodnih dvobojev – moški, superlahka kategorija: Harlem Eubank (VB) : Viorel Simion (Rom) 3:0 – t. k. o. v 3. rundi; velterska kategorija: Samuel Antwi (VB) : Conah Walker (VB) 3:0, Chris Jenkins (VB) : Julius Indongo (Nam) 3:0; težka kategorija: Otto Wallin (Šve) : Kamil Sokolowski (Pol) 3:0, Steve Robinson (VB) : Shane Gill (VB) 0:3; ženski, lahka kategorija: Caroline Dubois (VB) : Vaida Masiokaite (Lit) 3:0.

Claressa Shields ostaja absolutna svetovna prvakinja v srednji kategoriji. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters
Claressa Shields ostaja absolutna svetovna prvakinja v srednji kategoriji. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters

Preberite še:

Komentarji: