Francesco Bagnaia je v Mugellu zmagal tudi na klasični dirki

Na VN Italije se je v elitnem razredu motoGP dvakrat veselil lanski svetovni prvak.
Fotografija: Francesco Bagnaia se je zelo razveselil zmage na domačih tleh. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters
Odpri galerijo
Francesco Bagnaia se je zelo razveselil zmage na domačih tleh. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters

Italijan Francesco Bagnaia (Ducati) je bil najhitrejši na današnji preizkušnji svetovnega prvenstva v motociklizmu v elitnem razredu motoGP za veliko nagrado Italije. Za dvojni uspeh v Mugellu, v soboto je zmagal tudi v sprinterski različici, je lanski svetovni prvak ugnal tekmeca iz ekipe Pramac Ducati, Španca Jorgeja Martina in Francoza Johanna Zarcoja.

Z novo zmago je Bagnaia še povečal naskok v SP, v katerem je imel do tega konca tedna le točko prednosti pred rojakom Marcom Bezzecchijem (Ducati VR46). Slednji je bil v soboto na sprinterski dirki drugi, danes pa le osmi in Bagnaia mu je v SP ušel za 21 točk.

Bagnaia je na domači progi naredil velik korak pri projektu obrambe naslova, potem ko se je zdelo, da bo po njegovem odstopu v Le Mansu vrh spet bolj zgoščen. S trojčkom (najboljši je bil še v kvalifikacijah) je dobil tudi samozavest, zelo pa se je razveselil vse večje podpore navijačev, ki v Italiji počasi prepoznavajo naslednika Valentina Rossija.

Slabo se je dirka končala za brata Marquez, ki sta sicer začela v ospredju, potem ko je bil starejši Marc na hondi drugi v kvalifikacijah, mlajši Alex iz moštva Ducati Gresini pa tretji, a je dirko zaradi kazni začel s šestega mesta. Vendar dirke nista končala, najprej je po napaki v pesku končal Marc, nekaj krogov za njim pa še Alex.

Dve tretjini dirke je tako Bagnaia osamljen vozil na prvem mestu. Za njim pa je bilo bolj zanimivo, čeprav nje bil koncu tudi Martin dokaj zanesljivo drugi. Šele v zadnji tretjini pa se je na tretjo stopničko prebil Zarco, prej je bil tam Italijan Luca Marini (Ducati VR46), ki pa se je moral po prehitevanju Francoza zadovoljiti s četrtim mestom.

»Presrečen sem, nisem si mislil, da bo konec tedna tako uspešen. Vsi v ekipi smo sijajno opravili delo, že prihodnji konec tedna nas čaka Sachsenring, a v tem trenutku bi rad le užival. To je eden mojih najboljših dirkaških vikendov v karieri,« je dejal nadvse zadovoljni Bagnaia. V SP ima zdaj 131 točk, Bezzecchi 110, na tretje je s 107 skočil Martin.

Preberite še:

Komentarji: