Gajser po poteh velikega Evertsa

Hondin šampion je v Indoneziji vpisal že šesto zaporedno zmago v razredu MXGP. Kar 130 točk naskoka pred poškodovanim Cairolijem.
Fotografija: Tim Gajser je tudi v Aziji pokazal premoč nad konkurenco. FOTO: HRC Honda
Odpri galerijo
Tim Gajser je tudi v Aziji pokazal premoč nad konkurenco. FOTO: HRC Honda

Čeprav je Tim Gajser na dirki za veliko nagrado Indonezije vpisal že šesto zaporedno zmago in še povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega prvenstva v razredu MXGP, mu je ostalo nekaj malega grenkega priokusa.

Na Sumatri se mu je obetal popoln konec tedna, potem ko je dobil kvalifikacije in suvereno tudi prvo vožnjo. Napaka na drugi vožnji ga je stala še ene zmage, a drugo mesto je bilo vseeno povsem dovolj za skupni uspeh in 17. zmago v karieri, sedmo v sezoni.



Gajser je bil tudi na začetku druge vožnje 11. dirke sezone vodilni, toda po osmih minutah je po skoku za hip izgubil oblast nad krmilom, zapeljal je s proge in se z motociklom zvrnil na tla. Hitro se je pobral, z njim in s hondo je bilo vse v redu, ampak zmaga je bila zapravljena in tri točke so šle po zlu.

Za Tima Gajserja je meja samo nebo. FOTO: HRC Honda
Za Tima Gajserja je meja samo nebo. FOTO: HRC Honda


»Začel sem odlično in bil v ospredju, potem pa sem storil napako, prehitela sta me Romain Febvre in Jeremy Seewer. Slednjega sem nato ujel in se prebil na drugo mesto, potem pa sem pazil, da tega ne zapravim, saj sem vedel, da mi prinaša končno zmago v Palembangu, ob tem je imel Febvre zelo dober ritem. Vesel sem končne zmage,« 22-letnik iz Pečk pri Slovenski Bistrici ni želel na silo napasti izkušenega Febvreja, ki je imel dobrih sedem sekund prednosti.
 

V nedeljo na otoku Java


To je bila pametna odločitev, saj mu Francoz ni niti malo nevaren v svetovnem prvenstvu, v katerem Gajser drvi k drugemu naslovu svetovnega prvaka po letu 2016 in krstu med elito. Včeraj je osvojil novih 47 točk, skupaj jih ima zdaj 488, kar 130 več od glavnega tekmeca z začetka sezone Antonia Cairolija, ki zaradi poškodbe ni nastopil in bo manjkal tudi v nedeljo, ko bo še ena dirka v Indoneziji, takrat v Semarangu na otoku Java, in sicer za veliko nagrado Azije. 


Seewer na tretjem mestu ima 327 točk, Febvre je pri 227. Do konca je še sedem dirk od 18.

Tim Gajser se je veselil 17. zmage v karieri. FOTO: HRC Honda
Tim Gajser se je veselil 17. zmage v karieri. FOTO: HRC Honda


Palembang je sicer prvič gostil najboljše motokrosiste sveta. Proga, ki so jo načrtovali skoraj tri leta in za katero so pripeljali nič manj kot 25.000 kubičnih metrov zemlje, je bila zahtevna in polna pasti, ki pa se jim je Gajser spretno izogibal tako v kvalifikacijah kot na prvi vožnji, v kateri se je že po 20 sekundah prebil na prvo mesto in ga brez težav zadržal do konca.



Zmotil ga ni niti dež, ki je začel rahlo padati pet minut pred koncem. »Postalo je spolzko, zato sem bil malo bolj previden, večjih težav pa nisem imel,« se je z novo progo hitro spoprijateljil dirkač s številko 243, ki je za seboj pustil Britanca Maxa Anstieja in Švicarja Seewerja.
 

Rekordna sezona?


​Mojstrstvo je Haložan potrdil tudi na drugi vožnji, vtis je sicer malce pokvaril padec, ampak ne preveč. Zmagi se pač ne gleda v zobe, še zlasti, če je šesta zapored. Gajser je namreč prvi motokrosist, ki je zmagal šestkrat zapored in ne vozi motocikla znamke KTM. Pred njim je to uspelo legendarnemu Stefanu Evertsu na yamahi leta 2006, ko je nanizal kar ducat zmag, preden je končal kariero, v kateri je zbral kar deset naslovov svetovnega prvaka.

Lani je prvak Jeffrey Herlings (tudi njega zaradi bolečin v gležnju, ki si ga je poškodoval ob zmagi na prvi vožnji v Latviji, ne bo niti na nedeljski dirki) na KTM dobil zadnjih devet dirk sezone in kar 17 od 20. V šampionskem letu 2016 je Gajser zmagal na sedmih dirkah od 18 in nanizal tri zapored. Vse kaže, da je ta sezona namenjena tudi podiranju osebnih rekordov.

Preberite še:

Komentarji: