Sproščeni prvak Gajser v zadnjem krogu do 42. zmage

Tim Gajser je v prvi prvi vožnji dirke v Franciji zaostal le za Seewerjem, v drugi pa bil prvi, potem ko je v zadnjem krogu prehitel Švicarja in Prada.
Fotografija: Tim Gajser je skočil do nove zmage. FOTO: Honda Racing
Odpri galerijo
Tim Gajser je skočil do nove zmage. FOTO: Honda Racing

Slovenski motokrosist Tim Gajser (Honda) je v predzadnji dirki sezone svetovnega prvenstva v razredu MXGP v francoskem St. Jean d'Angelyju osvojil prvo mesto, potem ko je v zadnjem krogu druge vožnje prehitel Jeremyja Seewerja (Yamaha) in Jorgeja Prada (GasGas). To je bila 42. zmaga za 25-letnega zvezdnika iz Pečk v karieri.

»Uau, to je bilo noro. Nisem pričakoval zmage, čeprav sem vedel, da sem hitrejši od Prada in Seewerja. Težko je bilo prehitevati, v zadnjem krogu pa sem si rekel, da moram zamenjati linije, če hočem kaj narediti, in izšlo se je. Zelo vesel sem, da sem po daljšem času spet osvojil zmago,« je v cilju povedal nasmejani Gajser.

Že prejšnji teden na Finskem je predčasno osvojil peti naslov svetovnega prvaka za leto 2022, četrtega v elitnem razredu MXGP. V Franciji je tako nastopil povsem sproščeno. V kvalifikacijah si je v soboto privozil drugo izhodišče za domačinom Romainom Febvrom. Po štartu prve vožnje je bil nato v prvi polovici dirke na tretjem mestu, pozneje je Francoza prehitel, Švicar pa je ostal trdno na prvem mestu. Febvre je bil na koncu tretji.

Tim Gajser je osvojil peti naslov svetovnega prvaka. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser je osvojil peti naslov svetovnega prvaka. FOTO: Honda Racing

V drugi vožnji je Gajser pokazal mojstrstvo. Začel je sedmi in se hitro prebil na tretje mesto, dolgo je vozil za Pradom in Seewerjem, šele v tretjem dodatnem krogu pa je najprej švignil mimo Švicarja, nekaj pa zavojev pred ciljem še mimo Španca ter se veselil prve zmage po Indoneziji 26. junija. V sezoni ima devet zmag na 17 dirkah.

Na koncu je imel Tiga243 47 točk, drugi Švicar 45, tretji Španec pa 40. Enak vrstni red je v SP, Gajser ima zdaj 721 točk, Seewer 615, Prado pa 557. Zadnja dirka sezone 2022 bo 4. septembra v Turčiji. V petek ob 18. uri bo sprejem za Gajserja na Trgu svobode v Mariboru.

Tim Gajser se je veselil zmage v Franciji. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser se je veselil zmage v Franciji. FOTO: Honda Racing

V razredu MX2 je Jan Pancar po kvalifikacijah imel deveti štartni položaj, prvo vožnjo pa je končal na 11. mestu. V drugi vožnji je odstopil v desetem krogu, a je vseeno končal na 18. mestu, skupno pa na dirki na 14. in dobil 13 točk v SP.

Zmagal je domačin Tom Vialle pred rojakom Thibaultom Benistantom in Belgijcem Jagom Geertsem. Slednji je ostal v vodstvu SP, a ima pred zadnjo dirko le še dve točki naskoka pred Viallom (710:708), Pancar je zdaj 11. z 257 točkami.

Preberite še:

Komentarji: