Hamilton: Vettel je šel mimo, kot da me ne bi bilo na dirki

Nemec v ferrariju je z 52. zmago v karieri prekosil Alaina Prosta in v Spaju vpisal zmago v slogu velikega Michaela Schumacherja.
Fotografija: Fernando Alonso je spektakularno poletel v zrak, ko je vanj od zadaj trčil Nico Hülkenberg, vendar ni bilo nič hujšega. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Fernando Alonso je spektakularno poletel v zrak, ko je vanj od zadaj trčil Nico Hülkenberg, vendar ni bilo nič hujšega. FOTO: AFP

V slogu rojaka Michaela Schumacherja je v Belgiji »rdečo boginjo« vozil Sebastian Vettel. Prekinil je devetletno Ferrarijevo sušo v Spa-Francorchampsu in v Ardenih zmagal prvič po letu 2013, ko je bil prvak z Red Bullom.

Z 52. zmago v karieri je prehitel Alaina Prosta, velikemu tekmecu Lewisu Hamiltonu pa se je v skupnem seštevku sezone formule 1 približal na 17 točk zaostanka. Boljše popotnice za VN Italije, ki bo v nedeljo v Monzi, si ne bi mogel želeti.


 

Pirova zmaga v kvalifikacijah


Hamilton je hitro zapravil, kar si je prigaral v zadnjem poskusu deževnih kvalifikacij, ko je z izjemno vožnjo debelo izboljšal Vettlov čas. Vreme mu včeraj ni šlo na roko, dirka je minila v suhem vremenu, dirkališče, kakršno je Spa-Francorchamps, pa je bolj pisano na kožo Ferrariju. Svetovni prvak je sicer odbil Nemčev napad v prvem zavoju, toda bil je nemočen, ko je Vettel po kombinaciji Eau Rouge ob vstopu v ravnino Kemmel švignil mimo njega.

Prvi ovinek je ponudil še največ drame, prišlo je do verižnega trčenja. Nico Hülkenberg je storil osnovnošolsko napako, pozabil je zavirati in je v zrak odbil Fernanda Alonsa, ta je mimogrede trčil v Charlesa Leclerca, ta pa v Daniela Ricciarda, ki je strgal zadnjo gumo Kimiju Räikkönenu, sam pa utrpel zlomljeno zadnje krilce.

Sebastian Vettel je zlahka švignil mimo Lewisa Hamiltona. FOTO: AFP
Sebastian Vettel je zlahka švignil mimo Lewisa Hamiltona. FOTO: AFP


Po varnostnem avtomobilu je Vettel ohranil varno prednost pred Hamiltonom, obema je šlo na roko, ker je kar nekaj tekmecev ostalo zunaj konkurence. Räikkönen je moral kmalu parkirati v boksih, Ricciardo je vztrajal, a se vozil kot turist, Valtteri Bottas ni mogel biti nevaren, saj je štartal kot 17. in se potem prebil na četrto mesto. V prvem delu precej nezanimive dirke je bil najbolj aktiven ljubljenec občinstva, Nizozemec Max Verstappen, ki je s pomočjo sistema DRS hitro opravil z dirkačema Force India, najprej s Sebastianom Oconom, potem še s Sergiom Perezom, in se s sedmega mesta prebil na tretjega.


Ključen nori prvi krog


Na mestih 1 in 2 nič akcije. Vettel si je sprva nabral skoraj pet sekund prednosti pred Hamiltonom, ki pa je po 15. krogu začel narekovati ritem in zaostanek znižal na tri. Po edinem postanku obeh je bila razlika le še 1,7 sekunde in obetal se je neposreden obračun med favoritoma, toda pri Mercedesu so se zavedali svojih omejitev in niso tvegali, Vettel pa je s suvereno vožnjo ušel za deset sekund in bi mu lahko v zadnji tretjini dirke pred radijske zveze zavrteli tudi kakšno bavarsko vižo ...

»Grazie, ragazzi, grande gara, ra-ta-ta«, je bil njegov že precej obrabljeni prvi odziv iz »cockpita«. V pogovoru z Martinom Brundlom ni skrival zadovoljstva. »Nori prvi krog je bil ključen. Imel sem dober štart, ne vem, če me je Lewis videl, saj me je potisnil daleč na levo stran, toda vedel sem, da bom dobil priložnost na klancu, dobro se je izšlo pri prehitevanju.

Sebastian Vettel in Max Verstappen sta bila na zmagovalnem odru bolje razpoložena od Lewisa Hamiltona. FOTO: AFP
Sebastian Vettel in Max Verstappen sta bila na zmagovalnem odru bolje razpoložena od Lewisa Hamiltona. FOTO: AFP


Po umiku varnostnega avtomobila je bila situacija obratna, ampak uspelo mi je ostati spredaj. Hamilton je sprva pritiskal, vendar v zadnjih 15 krogih popustil in lahko sem se sprostil. Odličen vikend, komaj čakam naslednjega v Monzi!« je dejal Vettel, ki je v Spaju slavil tretjič in se izenačil s Hamiltonom. Največ zmag, šest, ima še naprej Schumacher, petkratni prvak s Ferrarijem (2000-2004).

Za Hamiltona se 111. dirka pri Mercedesu (eno manj je zbral pri matičnemu McLarnu) ni izšla po željah, a se ni pritoževal. Očitno je tudi, da je z Vettlom obnovil lani načeto prijateljstvo, saj mu je takoj iskreno čestital in športno priznal poraz. »Storil sem vse, kar sem lahko. 'Seb' me je prehitel, kot da me sploh ni bilo zraven,« je bil redkobeseden Hamilton. Boljše volje je bil razumljivo Verstappen, ki je prvič stal na zmagovalnem odru znamenitega Spaja ter tako ponovil uspeh očeta Josa iz leta 1994: »Sprva je vladal kaos, izognil sem se težavam, ko sem se prebil na tretje mesto, pa je postalo mirno. Spa v prejšnjih letih ni bil prijazen zame (pred tem je bil najvišje na osmem mestu, op. p.), zato sem toliko bolj navdušen nad razpletom.«

Hülkenbergu so zaradi nespametne in nevarne vožnje po dirki izrekli kazen desetih štartnih mest za Monzo. Nič hudega sluteči Leclerc pa je izjavil, da ga je pred poškodbami obvaroval sistem halo, ki je bil sicer deležen precej kritik predvsem zaradi svojega izgleda.

Foto
Foto

Komentarji: