Honda kot z Ronaldom in Messijem

Nedeljska VN Argentine za motocikliste prebuja spomine na lanski kaos.
Fotografija: Tako je bilo lani: Valentino Rossi je obležal na asfaltu in požugal Marcu Marquezu. FOTO: Motogp.com
Odpri galerijo
Tako je bilo lani: Valentino Rossi je obležal na asfaltu in požugal Marcu Marquezu. FOTO: Motogp.com

Prvo dejanje SP v razredu motogp je bilo skoraj identična kopija lanskega uvoda, saj je Andrea Dovizioso v Katarju sila tesno ugnal Marca Marqueza. Da bi se sezona nadaljevala v ritmu leta 2018, pa bi se morala vrstiti prava presenečenja. Na nedeljski VN Argentine bi moral znova zmagati Cal Crutchlow, lani sedmi v končni razvrstitvi, Marquez in Valentino Rossi bi si morala še enkrat skočiti v lase ...

Lanska preizkušnja na dirkališču Termas de Rio Hondo, na katerem tekmovalci dosegajo hitrosti do 334 km/h, je bila prava kaotična simfonija. Glavni akter je bil Marquez, ki si je prislužil kar tri kazni. Že pred štartom mu je namreč ugasnil motor, po prisilni vožnji skozi boks pa se je zapodil za tekmeci kot pobesnel bik in med drugimi izrinil s proge Rossija, kar je bil razlog, da se je Italijan spomnil njunih prepirov in znova odkopal bojno sekiro. Od takrat ne govorita več, Španca pa zdaj čaka ničkaj prijazen sprejem Rossijevih navijačev, ki jih v Argentini ne manjka.

Zmedo je lani izkoristil Crutchlow in zmagal tretjič v karieri, hkrati pa postal prvi Britanec, ki je prevzel vodstvo v skupni razpredelnici SP po Barryju Sheenu leta 1979. Nadaljevanje sezone pa mu ni prineslo sreče. Oktobra si je v Avstraliji zlomil levi gleženj na kar 17 mestih in zdravniki so celo razmišljali, da bi mu trajno »zavarili« zmrcvarjeni sklep.
 

Težave za Doviziosa?


Po dveh operacijah in zahtevni terapiji se je Britanec uspešno vrnil za štartno črto in v Katarju osvojil tretje mesto za junakoma zadnjih dveh sezon, ki bosta tudi letos očitno prevzela glavni vlogi. Dovizioso resda opozarja, da proga v Argentini ni po meri Ducatijevih dirkalnikov, kar dokazujejo tudi rezultati. Odkar se je južnoameriška preizkušnja vrnila na spored SP, je na njej nastopil petkrat in se le enkrat prebil med najboljšo peterico; leta 2015 je bil drugi za Rossijem.

»Na srečo sem dobro začel sezono, toda pred nami je še 18 dirk, na katerih mi ne bo šlo vedno tako od rok. Težave si lahko obetam že na VN Argentine, ki bo vendarle dobrodošel test. Na takšnih prizoriščih bo moj cilj vzpon na zmagovalni oder in večkrat ko mi bo uspelo, večje bodo moje možnosti za prvo šampionsko lovoriko v motogp,« razmišlja že 33-letni Dovizioso.

Bolj optimistično nedeljo pričakuje branilec naslova Marquez, čeprav ima v Argentini sila pisano statistiko. Dvakrat (2014 in 2016) je zmagal, dvakrat odstopil, lani pa zaradi pribitkov zasedel 18. mesto: »Lanska dirka je del zgodovine. Letos želim nadaljevati v slogu, ki mi bo omogočal čim bolj stanovitno nabiranje točk, saj pri 26 letih še ne želim zapustiti prestola.« Španec ima hudo konkurenco že v Hondinem moštvu, na kar ga je pred dnevi opozoril Jorge Lorenzo: »Z Marcom tekmujeva v individualni panogi. Na vsaki dirki poskušam premagati vseh 22 tekmecev in tudi ekipnega sotekmovalca. Zadnje desetletje je minilo v znamenju Lorenza in Marqueza, zdaj se počutim, kot da bi pod isto streho združili Cristiana Ronalda in Lionela Messija.«

Preberite še:

Komentarji: