Huda nesreča Schumacherja zaznamovala kvalifikacije

Mehičan Sergio Perez (Red Bull) je osvojil najboljši štartni položaj za nedeljsko dirko svetovnega prvenstva formule 1 v Džedi.
Fotografija: Mick Schumacher med kvalifikacijami za nedeljsko dirko. FOTO: Ahmed Yosri/Reuters
Odpri galerijo
Mick Schumacher med kvalifikacijami za nedeljsko dirko. FOTO: Ahmed Yosri/Reuters

Mehičan Sergio Perez (Red Bull) je osvojil najboljši štartni položaj za nedeljsko dirko svetovnega prvenstva formule 1 v Džedi. Kvalifikacije za VN Savdske Arabije pa je zaznamovala tudi huda nesreča Nemca Micka Schumacherja, zaradi katere so bile tudi dolgo prekinjene.

Mick Schumacher je pet minut pred koncem drugega dela kvalifikacij silovito priletel v zaščitne ograde, njegov dirkalnik pa se je potem odbil še na drugo stran steze in ostal zelo razbit ob zidu. Dirkač ni takoj splezal iz razbitega vozila, a so po nekaj minutah iz njegove ekipe sporočili, da je pri zavesti in da je že na poti v zdravstveni center na dirkališču. A trajalo je še več kot pol ure, da so stezo očistili in pospravili ostanke razbitega Haasovega dirkalnika.

Nekaj ur po nesreči je Haas pričakovano sporočil, da Schumacherja v nedeljo ne bo na štartu zaradi posledic sobotnega dogajanja, poudarili so, da je bil pregled v bolnišnici predvsem preventivne narave.

Program naprej kljub raketnemu napadu

Pred tem je za veliko presenečenje poskrbel sedemkratni svetovni prvak Lewis Hamilton. Britanskemu vozniku Mercedesa se namreč ni uspelo uvrstiti v zaključni del kvalifikacij, saj je bil le 16., tako da je prvič po letu 2009 ostal brez boja za najboljša mesta. V tem je bil nazadnje najboljši Sergio Perez, kar je bil zanj sploh prvi "pole position" v karieri, v kateri ima sicer že 214 nastopov.

Schumacherja so z reševalnim vozilom odpeljali na helidrom ... FOTO: Andrej Isakovic/AFP
Schumacherja so z reševalnim vozilom odpeljali na helidrom ... FOTO: Andrej Isakovic/AFP

... s helidroma pa v bolnišnico. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
... s helidroma pa v bolnišnico. FOTO: Andrej Isakovic/AFP

Za njim sta končala najboljša s prejšnje dirke, Ferrarijeva voznika Charles Leclerc in Carlos Sainz, iz druge vrste pa bo nedeljsko dirko začel še svetovni prvak Nizozemec Max Verstappen (Red Bull). Edini preostali mercedesov dirkač med najboljšimi Britanec George Russel je bil šesti, ob njem bo s petega mesta začel še Francoz Esteban Ocon (Alpine).

Kot so sporočili iz vodstva tekmovanja, so po petkovem raketnem napadu na tovarno v bližini prizorišča dirke skrbno preučili dogajanje, potem pa v dogovoru z vsemi udeleženci ter tamkajšnjimi oblastmi sklenili, da bodo program dirke v tej državi izpeljali po predvidenem urniku. Dirka v nedeljo se bo tako začela ob 19. uri.

Preberite še:

Komentarji: